csalad.hu - Ahol otthon vagy!
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!
CSOK-kölcsöncall_made

CSOK-támogatás

A Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) a gyermeket nevelő vagy vállaló családok részére biztosított vissza nem térítendő állami támogatás, új otthon vásárlására, építésére vagy használt otthon vásárlására, bővítésére, korszerűsítésére (utóbbi csak kistelepülésen).

Családvédelmi Akciótervcall_made

CSOK-kölcsön

A CSOK-kölcsön a legalább két gyermekre tekintettel igényelt Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) mellé felvehető, legfeljebb 3 % kamatozású, új lakás vagy ház vásárlására, építésére vagy használt lakás/ház vásárlására (valamint kistelepülésen bővítésére, korszerűsítésére is) fordítható kölcsön.

Falusi CSOKcall_made

Falusi CSOK

A Magyar Falu Program keretében több mint 2600 hátrányosabb helyzetű, legfeljebb 5000 fős lélekszámú településen, valamint tanyán és birtokközponton igényelhető a Falusi CSOK, mely használt lakás, ház vásárlására és korszerűsítésére vagy bővítésére, illetve a már meglévő ingatlan korszerűsítésére, kibővítésére vehető fel 2019. július 1. és 2022. június 30. között.

Falusi CSOKcall_made

Falusi CSOK-kölcsön

A falusi CSOK-kölcsönt a falusi CSOK támogatást igénybe venni szándékozó személyek igényelhetik. A hitelintézet csak akkor köt Önnel kölcsönszerződést, ha az igényelt kölcsön felvételéhez hitelképesnek minősíti.

Jelzáloghitelekhez nyújtott támogatások bővítésecall_made

Jelzáloghitel-elengedés

A második gyermeket vállaló családok 1 millió forinttal, míg a harmadik vagy többedik gyermeket vállalók 4 millió forinttal csökkenthetik jelzáloghitel-tartozásukat. Minden további gyermeknél pedig további 1-1 millió forinttal csökkenhet a család lakóingatlan fedezetű jelzáloghitel-tartozása, ha azt a gyermek születése vagy örökbefogadása előtt vették fel a szülők.

Babaváró Támogatás bevezetésecall_made

Babaváró támogatás

Minden házaspár, ahol a feleség 18 és 41 év közötti, és legalább egyikük 3 év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik (a hallgatói jogviszony, a külföldi TB jogviszony és a hallgatói GYED is annak számít), maximum 10 millió Ft kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt igényelhet a bankfiókokban.

Négy- vagy többgyermekes anyák SZJA-mentességecall_made

Négy- vagy többgyermekes anyák személyijövedelemadó-kedvezménye (mentessége)

A négy- vagy többgyermekes anyák személyi jövedelemadó-kedvezményével az édesanyák kettős – a munkahelyen és a családi teendők terén egyszerre tanúsított – helytállását ismerjük el. 2020. január 1-től minden anya, aki jelenleg legalább négy gyermeket nevel, vagy élete során négy vagy több gyermeket szült és felnevelt, élete végéig teljesen mentesül a jelenleg 15%-os személyi jövedelemadó megfizetése alól. Az adómentesség az összevont adóalapba tartozó, munkával megszerzett jövedelmekre vonatkozik, például: munkabér, táppénz, egyéni vállalkozó kivétje, vagy átalányban megállapított jövedelme, őstermelői jövedelem, megbízásból, felhasználási szerződésből származó jövedelem.

Nagyszülői GYED bevezetésecall_made

Nagyszülői GYED

2020. január 1-től a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra (GYED), ha vállalják, hogy részt vesznek unokájuk gondozásában, nevelésében, amíg a szülők dolgoznak. Ekkor a szülő helyett a nagyszülőt illeti meg a GYED. Egyszerre csak az egyik nagyszülő, de akár több – nem ugyanazon várandósságból született – unoka után is felveheti a juttatást.

Támogatások, kedvezményekcall_made

Örökbefogadói díj

2020. január 1-től a két évesnél (ikergyermekek esetén három évesnél) idősebb gyermeket örökbefogadó szülő örökbefogadói díjra lehet jogosult, ha biztosított, és a gyermek nevelésbe vételének napját megelőző két éven belül rendelkezik 365 nap biztosítási idővel, valamint a gyermeket a gondozásba vétel időpontját megelőzően egy évnél rövidebb ideje neveli folyamatosan a saját háztartásában.

Támogatások, kedvezményekcall_made

Családi pótlék

A családi pótlék a gyermek születésétől kezdődően addig jár, amíg a gyermek köznevelési vagy szakképző intézményben tanulmányokat folytat, legfeljebb annak a tanévnek a végéig, amelyben a 20. életévét betölti.

Támogatások, kedvezményekcall_made

Első házasok kedvezménye

Az összevont adóalapot csökkentő első házasok kedvezményének érvényesítésére egy házaspár akkor jogosult, ha 2014. december 31-ét követően kötött házasságot – akár belföldön, akár külföldön – és legalább egyiküknek ez az első házassága.

Támogatásokcall_made

Ingyenes tankönyvellátás

2020-tól valamennyi nappali rendszerű nevelésben-oktatásban résztvevő tanuló ingyenes tankönyvellátásban részesül. A tankönyvtámogatás a jogosultak számára alanyi jogon jár, azt külön igényelniük nem szükséges.

Erzsébet táborokcall_made

Erzsébet Táborok program

Az Erzsébet Táborok Magyarország legnagyobb gyermek-táboroztatási programja, amelyet 2016 óta az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány valósít meg közfeladatként az Erzsébet-programról szóló törvény alapján.

Bölcsődei, óvodai ellátáscall_made

Óvodai ellátás

Magyarországon az óvodai nevelés 3 éves kortól kötelező. A korai óvodába járással nő az esélye annak, hogy időben felfedezzék, ha egy gyerek valamelyik területen lemaradt. A hátrányok és a tehetségek felismerése, kiszűrése hozzájárul az eredményesebb iskolakezdéshez, és jelentős szerepe lehet abban, hogy a korai iskolaelhagyás arányait csökkenteni lehessen.