A bölcsődefejlesztési program célja

A bölcsődefejlesztési program legfőbb célja, hogy a munka és a család közötti egyensúly kialakításában segítsen a szülőknek.

A bölcsődei ellátás fejlesztése hozzájárul ahhoz, hogy az országban lévő területi egyenlőtlenségek csökkenjenek és egységes magas színvonalú bölcsődei ellátás valósuljon meg, továbbá ahhoz is, hogy az igénylő családok számára helyben, vagy legalább a környező települések valamelyikén elérhető legyen a bölcsődei ellátás valamely formája.

A bölcsődefejlesztési program számokban

Az elmúlt 10 és fél év alatt 67 százalékkal nőtt a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma, az ellátást nyújtó települések száma pedig a két és félszeresére. Míg 2010-ben 326 településen 32 ezer férőhelyen volt biztosított a 3 év alatti gyermekek napközbeni elhelyezése, jelenleg mintegy 850 településen 53400 bölcsődés korú gyermek ellátására kerülhet sor. A bölcsődék finanszírozására, támogatására több mint 40 milliárd forintot fordítanak a központi költségvetésből.

Új bölcsődék épülnek a bölcsődefejlesztési program keretében

A bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek számának bővítése folyamatos. Jelenleg 13 ezer új férőhely kialakítása zajlik a már megkezdett bölcsődefejlesztések keretében. Így többek között a 2018-ban meghirdetett bölcsődei fejlesztési program folytatásaként 2021. december 1-jéig újból lehetőségük van a települési önkormányzatoknak pályázatot benyújtani bölcsődei, mini bölcsődei férőhelyek létrehozására összesen 1,5 Mrd forintos keretösszegben, de uniós hátterű fejlesztések is folyamatban vannak.

A nem állami fenntartók részére szóló hazai családibölcsőde-fejlesztési program a családi bölcsődei és munkahelyi bölcsődei férőhelyek kialakítása és fejlesztése érdekében 2021-ben összesen 2,7 milliárd forint célzott pénzügyi támogatásra nyújt lehetőséget a központi költségvetésből, uniós forrásokból pedig további bölcsődei ellátást nyújtó intézmények, szolgáltatások létrehozására pályázhatnak majd a fenntartók.