csalad.hu - Ahol otthon vagy!
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!
Kamasz a családbancall_made

Insta és Petőfi?

Bár a mostani tizenévesek többsége kétségkívül a legmodernebb technikai vívmányok bűvöletében éli a mindennapjait, ez még nem jelenti azt, hogy a kamaszok egyáltalán ne lennének fogékonyak az irodalomra. Sőt! De mégis, hogyan viszonyulnak a mai fiatalok a versekhez? A költészet napja alkalmából erről beszélgettünk riportalanyainkkal.

Interjúkcall_made

Szalóki Ági: „A legnagyobb szeretettel várjuk”

Szalóki Ági napjai az elmúlt egy évben sokkal csendesebben teltek, mint az azt megelőző 25 esztendőben, kivéve egy március végi, kicsit sűrű keddet, amikor több újságíró is interjút készített vele. A mögöttünk álló hónapok hullámhegyeiről és -völgyeiről, szakmai sikerekről és a várandósságáról is beszélgettünk a Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművésszel, dalszerzővel.

Kamasz a családbancall_made

Mitől hiperérzékenyek a mai fiatalok?

Alfa generáció, digitális bennszülöttek, internetes tartalomgyártás. Mind-mind olyan fogalmak, amelyek néhány évtizeddel ezelőtt még nem is léteztek. Geist Gábor mentálhigiénés szakembert, szociológust kérdeztük a mai fiatalság lelkivilágáról, valamint arról, hogy szülőként hogyan támogathatjuk őket ebben az impulzív, felgyorsult világban.

Támogatásokcall_made

Otthonteremtés: új szempontok a mérlegen

A lakáspiacon az elmúlt egy évben a koronavírus-járvány több olyan folyamatot indított el, amelyek hatására az otthonkeresők új vagy korábban kevésbé fontosnak tartott szempontokat mérlegelnek az ingatlan kiválasztásánál. Az aktuális tendenciák kapcsán Balla Frigyes ingatlanszakértővel beszélgettünk.

Kisgyermeket nevelünkcall_made

Őszintén beszéljünk a munkamegosztásról! – Ma van a láthatatlan munka világnapja

Magyarországon általánosságban nagyobb mennyiségű láthatatlan munkát végzünk, mint a gazdagabb európai országokban, ahol több családban engedhetik meg maguknak a bébiszittert vagy épp a takarítónőt, ezért nálunk különösen fontos e témával foglalkozni – mondja Újvári Enikő HR szakértő, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alelnöke és a Balansz, munka-magánélet Programjának vezetője, akivel az április 6-ai világnap apropóján beszélgettünk.

Családvarázscall_made

Családvarázs: Tóth Vera és párja Pauli Zoli

Tóth Vera Palkonyát már a második otthonának tekinti. A művészi pálya mellett, párját Pauli Zolit segítve a minőségi gasztronómia és vendéglátás élharcosa is lett. Milyen lesz Veráéknál idén a húsvét, és hogyan tervezik Zolival a közös jövőt? A Családvarázsból kiderül.

Életmódcall_made

Falás és csalás – Kevesebb étellel is jóllakottan

Eszünk örömünkben, bánatunkban, unalmunkban, a kilóink száma pedig egyre csak gyarapszik. Ismerős? Az alábbi egyszerű trükkökkel tudatosan manipulálhatjuk a szervezetünket, és rátérhetünk a karcsúság, de legalábbis az egészségünk megőrzését segítő, kisebb testsúly felé vezető útra.

Életmódcall_made

Mitől betegszik meg a nő?

PCOS, endometriózis, pajzsmirigy problémák, meddőség – csak néhány azok közül az endokrin rendellenességek közül, amelyektől egyre többen szenvednek. Vajon mi az oka a rohamosan emelkedő megbetegedéseknek? Erre is választ kapunk a témában jártas orvos-természetgyógyásztól, Dr. Csomai Zitától.

Életmódcall_made

Korunk tudománya: maszkok és álarcok

Bár világszerte egyre több ember kapja meg a koronavírus elleni védőoltást, a maszkviselés még sokáig velünk marad. Annak kutatása sem állt le, hogy miként lehet azt a leghatékonyabban használni a járvány terjedésének lassítására.

Kamasz a családbancall_made

"Ismét indul a legjobbak seregszemléje"

Ismét indul a legjobbak seregszemléje, az Országos Tudományos Diákköri Konferencia, ahol meghallgatjuk azokat, akik a tudomány területén újdonságokkal szolgálnak, akik a kutatómunkájukat szeretnék másokkal is megosztani – mondta Novák Katalin családokért felelős miniszter videóüzenetében.

Életmódcall_made

Mi történik a Nagyhéten?

A vendégség, a nyuszi és a locsolás csak egy része a húsvétnak, a keresztények szerint az igazi események már az ünnep előtt, a Nagyhéten elkezdődnek. Tegyük tartalmassá a nagyhetet – ezúttal otthon maradva – a családunk számára is!

Életmódcall_made

Álmos nappalok, éber éjszakák

A nehézkes elalvás és a gyakori felébredés nem csupán a másnapi ásítozással bosszulja meg magát. Egy, a Circulation című kardiológiai szaklapban 2020 novemberében ismertetett kutatás az alvás mennyisége és minősége, valamint a szívelégtelenség kialakulása közötti kapcsolatot vizsgálta.

Babát várunkcall_made

Mindent a szoptatásról – Képzés és előadássorozat a kismamákról, a kismamákért

A laktációval, vagyis a szoptatással, tejképzéssel foglalkozó kérdéseket, ismereteket járja körbe a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. (CSBO) eheti előadássorozata. A rendezvény előzménye az a CSBO égisze alatt működő, Családbarát Ország elnevezésű kiemelt projekt, amelynek keretében anyatejes táplálással foglalkozó, 40 órás képzést tartottak kórházi védőnők számára.

Életmódcall_made

„A nap fénypontjaként megkoszorúzzuk a Balatont” – A víz világnapját ünnepeljük

Ma már mindenki számára nyilvánvaló, hogy a víz milyen fontos szerepet tölt be az életünkben, és bolygónk életében is. De hogyan kelthetjük fel az óvodások és az iskolások érdeklődését a téma iránt és miként hívhatjuk fel figyelmüket a környezettudatosságra? Miben rejlik egy lelkes és tettre kész női közösség ereje? A víz világnapja kapcsán erről beszélgettünk.

Babát várunkcall_made

Elindult a várandósok önkéntes beoltása

Miután a szakmai állásfoglalás megszületett a várandósok oltásának lehetőségéről, soron kívül lehetővé teszik a kismamák biztonságos vakcinával történő beoltását - írta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter vasárnap a közösségi oldalán.

Kisgyermeket nevelünkcall_made

„A színház szabadságot ad”

Március 27-e a Színházi Világnap. Ebből az alkalomból mesél a gyermekelőadások jótékony hatásairól a csalad.hu-nak Révész Renáta Liliána pszichológus, gyásztanácsadó és meseterapeuta, aki nemcsak klienseinek ajánlja, hanem maga is nagyon kedveli a mesedarabokat.

Kamasz a családbancall_made

Merre tovább? – A pályaválasztás útvesztőjében

Az idei érettségizők számára különösen nagy kihívást jelent a pályaválasztás, hiszen a jelenlegi helyzetben még bizonytalanabb számukra a jövő. Dr. Török Réka pályadöntési szakértőt kérdeztük arról, szülőként hogyan támogathatjuk kamaszunkat a döntésben és milyen mankók segíthetik őt a továbbtanulás rögös útján.

Interjúkcall_made

„Ajándékként tekintek a leukémiára” – egy kétgyermekes édesapa vallomásai

Mester Attila alig negyvenévesen szembesült a lesújtó diagnózissal, miszerint leukémiában szenved, és ez a váratlan fordulat gyökerestől megváltoztatta az életét. Olyannyira, hogy nemrég könyvet írt az „újjászületéséről”, hogy ezzel is erőt adjon a sorstársainak. Illetve, hogy hasznos tanácsokkal szolgáljon mindazoknak, akik nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is boldogan szeretnének élni.

Interjúkcall_made

Amikor 48 óra egy nap

Március 21-e az egyedülálló szülők világnapja. Magyarországon nagyjából 300 ezer család él ebben a helyzetben, nehezített pályán. Nagy Annával, az Egyszülős Központ vezetőjével beszélgettünk egyebek mellett arról, hogy milyen segítségre van most igazán szükségük az érintett felnőtteknek, gyerekeknek.

Interjúkcall_made

Alfonz, az elhivatott artista – A Down-szindróma nem betegség, hanem állapot

Magyarország egyik legrégibb cirkuszi dinasztiája méltán büszke a família legfiatalabb artistájára: Donnert Alfonz genetikai rendellenességgel született, ennek ellenére – vagy ezzel együtt – a család teljes jogú és nagyon is aktív tagjaként vesz részt a cirkuszi életben. A Down-szindróma március 21-i világnapja alkalmából a most 20 éves fiatalember édesanyjával beszélgettünk.

Életmódcall_made

Mikor siessünk a gyerekkel orvoshoz?

A koronavírus-fertőzés a gyerekeknél gyakran enyhe tünetekkel vagy minden jel nélkül zajlik le, ám bizonyos esetekben a betegség lefolyása után 3-4 héttel komoly szövődmények alakulhatnak ki. A lázzal, hasfájással, hasmenéssel, hányással járó, úgynevezett sokszervi gyulladásos állapot azonosításáról, vizsgálatáról és kezeléséről Szabó László professzort kérdeztük.

Iskolást nevelünkcall_made

Összekovácsolta a családokat ez a megpróbáltatásokkal teli időszak

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatásai szerint a magyarok többsége kedvezően fogadja a kormány családpolitikai intézkedéseit, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy hazánkban az elmúlt tíz évben nőtt a gyermekvállalási kedv, és majdnem megduplázódott a házasságkötések száma. Erről és más hasonlóan pozitív tendenciákról, fontos kutatásokról, a pandémia hatásairól, valamint a közeljövő terveiről is beszélgettünk az immár három éve működő KINCS elnökével, Fűrész Tündével.

Támogatások
Most még olcsóbb építkezni

Most még olcsóbb építkezni

2021. márc. 16. 9:51

Nemcsak a kedvezményes lakásáfa és más családtámogatások, hanem az újabb egy évvel elhalasztott szigorú energetikai követelmények is jelentős élénkülést hozhatnak a lakásépítésekben. Utóbbinak köszönhetően olcsóbban megépülhet sok, jelenleg tervezés vagy kivitelezés alatt álló lakóingatlan - számolt be a Magyar Nemzet.

Párkapcsolat
"Jó látni, hogy új életet kezdenek" – Van segítség a kapcsolati erőszak ellen!

"Jó látni, hogy új életet kezdenek" – Van segítség a kapcsolati erőszak ellen!

2021. febr. 22. 6:00

Vannak, akik éveken át nem hozhattak döntést a saját életükkel kapcsolatban, akiknek mindig megmondta a bántalmazójuk, mit tehetnek és mit nem. De számukra is kinyílhat a világ! A Bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából Boglacsik Tímeával, a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. (CSBO) szakmai igazgatójával beszélgettünk.

„Másfél óra alatt sok házasságot lehetne megmenteni”

„Másfél óra alatt sok házasságot lehetne megmenteni”

2021. febr. 15. 15:00

Babát váró fiatalok segítségével készít online felmérést az Apa Akadémia. Léder László alapító, pszichológus szerint a gyermekvállalásra készülő párok többsége nem gondolja végig a születés körüli időszakot, azt, hogy milyen életmódbeli változások várnak rájuk. A kutatás eredményeiből kiderül majd, miben kell segíteni a családalapítás előtt állókat.

Ünnepi szentmisével zárult a Házasság hete

Ünnepi szentmisével zárult a Házasság hete

2021. febr. 15. 7:03

Az egy hetes programsorozatban a koronavírus-járvány miatt online előadásokkal, beszélgetésekkel, párkapcsolat-építő játékokkal és egyházi rendezvényekkel várták az érdeklődőket.

Babát várunk
Mit érdemes tudni a szülés utáni intim betegségekről?

Mit érdemes tudni a szülés utáni intim betegségekről?

2021. jan. 28. 6:00

A szakember szerint a kismedence betegségei több embert érintenek, mint gondolnánk. Különösen igaz ez a szülés után kialakuló problémákra. Ám ha komolyan vesszük az első tüneteket és időben megkezdjük a panaszok kezelését, akkor a sok esetben csak időszakosan jelentkező rendellenesség hatékonyan orvosolható, és nem áll az újabb gyermekvállalás útjába sem. Dr. Pácsa Szilvia szülész-nőgyógyásszal, inkontinencia szakértővel beszélgettünk.

Jelek, hogy a babánk hamarosan megérkezik

Jelek, hogy a babánk hamarosan megérkezik

2021. jan. 9. 9:00

Izgatottan várjuk a gyermekünk érkezését, és szeretnénk tudni, hogy milyen tünetekből következtethetünk a szülés beindulására? Hogy könnyebb legyen eligazodni a néha igencsak megtévesztő jelek között, összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni.

Kisgyermeket nevelünk
Egyre több nő dolgozik kisgyermek mellett

Egyre több nő dolgozik kisgyermek mellett

2021. márc. 8. 11:26

A nők és férfiak közötti egyensúlyért a kormány az elmúlt tíz évben számos olyan döntést hozott, amely hozzájárult a nők lehetőségeinek, választási szabadságának bővüléséhez, munkájuk megbecsüléséhez, a családi élet és a munka világának összehangolásához és ahhoz, hogy az anyaság vállalása ne legyen azonos az anyagi nehézségek vállalásával - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszteri hivatal hétfőn, nőnapon az MTI-vel.

Iskolást nevelünk
Játsszunk március 15-öt!

Játsszunk március 15-öt!

2021. márc. 15. 9:00

Akár tudunk közösségben ünnepelni, akár nem, fontos, hogy a gyerekekkel megéljük az ünnepnapokat. Például a március 15-öt! Ötleteket adunk, hogyan emlékezhetünk meg méltón, de gyereknyelven az első tavaszi ünnepünkről.

Étkeztetést biztosítanak az óvodák és az általános iskolák

Étkeztetést biztosítanak az óvodák és az általános iskolák

2021. márc. 5. 12:35

Nem szerveznek gyermekfelügyeletet az óvodákban és az iskolákban április 7-éig, étkeztetést azonban biztosítanak elvitelre és kiszállítással - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Kamasz a családban
Kirepül a gyerek – hogyan engedjük el a kezét?

Kirepül a gyerek – hogyan engedjük el a kezét?

2021. márc. 16. 6:04

Elérkezett a felvételi ideje, sok végzős diák felsőoktatásba jelentkezik és a jövőjét tervezgeti. Akár továbbtanulásról, akár a munkaerőpiacon való elhelyezkedésről van szó, ilyenkor a család szeme fénye kirepül a fészekből. Oláh Csilla gyermek klinikai szakpszichológust kérdeztük az elengedésről.

Pénzügyileg tudatosabbak és kockázatkerülők a fiatalok

Pénzügyileg tudatosabbak és kockázatkerülők a fiatalok

2021. márc. 11. 14:54

Pénzügyileg tudatosabbak a felsőoktatási hallgatók, fontos számukra, hogy legyen megtakarításuk, a pénzügyi tájékozottságuk szintje azonban nem változott, továbbra is kockázatkerülők, ezért az oktatásban nagyobb figyelmet kell fordítani a pénzügyi ismeretek gyakorlati alkalmazására - közölte az Állami Számvevőszék.

Nyugdíjas nagyszülők
Mi a fiatal öregség titka?

Mi a fiatal öregség titka?

2021. márc. 17. 6:00

A boldog időskor alapja a napi célok és feladatok meghatározása, a szórakozás és a jutalom – fogalmazták meg szakemberek a Semmelweis Egyetem idősekről szóló előadássorozatában.

Hogyan legyünk boldog idősek?

Hogyan legyünk boldog idősek?

2021. márc. 10. 6:00

Az időskornak egyáltalán nem kell egyet jelentenie a mellőzöttséggel, a betegségek miatti szenvedéssel és a magányossággal. Mi magunk is jócskán tehetünk ez ellen, ha tudatosan készülünk az öregségre.

A nyugdíjasok tudnak valamit

A nyugdíjasok tudnak valamit

2021. márc. 3. 15:00

Mitől függ az, hogy valaki pénzügyileg sérülékeny vagy éppen védett? Mennyit számít az életkor, a jövedelem, a képzettség vagy akár a lakóhely? Érdekes eredményt hozott egy ezügyben készített hazai elemzés.

Életmód
Interjúk
„Szeretnék ebben a földi létben értékeket teremteni”

„Szeretnék ebben a földi létben értékeket teremteni”

2021. márc. 13. 9:00

Temesvári Orsolya élete egy pillanat alatt változott meg. Egy napsütötte áprilisi délutánon épp a szokásos margitszigeti kocogásából tartott hazafelé, amikor egy zebrán elütötték. Ma már kerekesszékben éli az életét, de tele van álmokkal és célokkal.

„Az új vese jelenti majd mindkettőnk számára a megváltást”

„Az új vese jelenti majd mindkettőnk számára a megváltást”

2021. márc. 11. 6:00

A dialízisre kényszerült gyermekek többsége krónikus vesebeteg, akik számára a művesekezelés életmentő beavatkozás. Az ifjú páciensek pedig felnőtteket megszégyenítő türelemmel viselik a nemegyszer hosszadalmas, akár évekig tartó kezelést. A Vese világnapján egy új szervre váró kiskamasz kivételesen odaadó nagymamájával beszélgettünk a küzdelmes mindennapjaikról.

Dolhai Attila: „Imádom, hogy lányos apuka vagyok”

Dolhai Attila: „Imádom, hogy lányos apuka vagyok”

2021. márc. 8. 6:00

Bár a lányai kamaszként már sokkal kevésbé bújósak, mint ahogy ő azt szerető édesapaként igényelné, mi több, lassan az udvarlókkal is számolnia kell, mégis boldogan és elégedetten tölti a mindennapjait a számára legfontosabb négyfős hölgykoszorúban, és semmiért sem adná ezt az áldásos helyzetet. Dolhai Attilával, a Budapesti Operettszínház művészével a nemzetközi Nőnap apropóján beszélgettünk.

Családvédelmi Akcióterv
Fénykorát éli a bölcsődei rendszer

Fénykorát éli a bölcsődei rendszer

2019. jún. 28. 13:01

A komplex, mindenre kiterjedő fejlesztést és fejlődést, a csaknem 100 százalékos állami támogatást és a szakemberek képzését tartja az utóbbi évek legfontosabb és legjobb változásainak a bölcsődei rendszerben Hegedűsné Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke és Unger Katalin, az Újbudai Egyesített Bölcsődei Intézmények intézményvezetője. A két szakember a csalad.hu-nak adott interjút.

Nem várható a lakásárak csökkenése

Nem várható a lakásárak csökkenése

2019. máj. 14. 13:09

Tavaly az erős kereslet mellett jelentősen emelkedtek a lakásárak, éves szinten országosan 15,2 százalékkal, Budapesten pedig 22,9 százalékkal – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) májusi lakáspiaci jelentéséből.

Otthonteremtési Program
Már majdnem minden ötödik lakást CSOK-kal vásárolnak meg

Már majdnem minden ötödik lakást CSOK-kal vásárolnak meg

2021. márc. 17. 8:26

A lakásvásárlások körében egyre növekvő arányban, a friss adatok szerint minden ötödik-hatodik adásvételnél szerepet játszik a CSOK. A vissza nem térítendő támogatás és annak kistelepülési változata, a Falusi CSOK eddig mintegy 180 ezer családnak segített a saját otthonhoz jutásban.

Megnőtt a kereslet az építőanyagokra

Megnőtt a kereslet az építőanyagokra

2021. márc. 12. 9:58

Megugrott a kereslet az építkezésekhez és a felújításokhoz szükséges alapanyagokra. A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: az otthonteremtési programban visszaköszönnek a javaslataik, amelyek a gazdaság fellendítése mellett a piacot is fehérítik.

Támogatások, kedvezmények
Az általános iskolások is igényelhetik az ingyen internetet

Az általános iskolások is igényelhetik az ingyen internetet

2021. márc. 6. 12:12

A veszélyhelyzet ideje alatt a digitális oktatással érintett családokat segítő intézkedésekről szóló tavaly novemberi kormányrendeletet kiegészítették az alapfokú oktatással is, így a „helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás” most már ingyenesen vehető igénybe az általános iskolás gyerekek számára is – derült ki a Magyar Közlönyből.

Érdemi segítség az 1-es típusú diabéteszes gyermekeknek és felnőtteknek

Érdemi segítség az 1-es típusú diabéteszes gyermekeknek és felnőtteknek

2019. dec. 18. 12:43

Öt intézkedés lép életbe januártól az 1-es típusú diabétesszel élők támogatására. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondta: a mindennapi életet segítő eszközökhöz könnyebben és olcsóbban juthatnak majd hozzá az érintett gyermekek szülei, illetve a felnőttek, de jelentős változás az is, hogy a szülők jogosultak lehetnek a gyermekek otthongondozási díjára és az ápolási díjra.

Blogok
Tóth Gabi: „Megtanítottuk egymást ’jól’ szeretni”

Tóth Gabi: „Megtanítottuk egymást ’jól’ szeretni”

2021. febr. 14. 15:00

Rögtön az elején szeretném tisztázni, hogy a cím úgy hangzik szépen, hogy egymást, de azér’ az valójában úgy volt, hogy én tanítottam meg a Krauszt szeretni, nekem már ment… Pontosabban természetesen tudott ő szeretni, csak azon kellett csiszolni, hogy ki is tudja mutatni.

Bárdosiék: Egy tál eper

Bárdosiék: Egy tál eper

2021. febr. 12. 15:00

Én viselem a nadrágot, de Ildi mondja meg, hogy melyiket vehetem fel – fogalmazta meg a családon belüli szerepek alakulását Sanyi a Bárdosiék legfrissebb epizódjában.

Hideg lábak és a fokhagymahéj

Hideg lábak és a fokhagymahéj

2021. febr. 12. 6:00

"Az idő túl lassan múlik azoknak, akik szenvednek, túl gyorsan azoknak, akik boldogok. De akik játszanak, azok számára az idő egyszerűen nem létezik."