Az Alapítvány Magyarország Kormányának támogatásával számos tábort szervez és megannyi gyermekprogramról gondoskodik egész évben. Legyen szó hagyományőrzésről, a sport, az életmód, a kultúra, a művészet vagy a tudományok területéről: széles programkínálat, évről évre egyre több lehetőség és rengeteg élmény várja a gyermekeket – ottalvós, napközi, családi, erdélyi, gyógyító és diabétesz táborok is szerepelnek a választékban, és az Erzsébet-karácsonyt is minden évben megszervezi az Erzsébet Alapítvány (ez 2020-ban maradt el egyedül a pandémia miatt). Az ottalvós, balatoni Erzsébet-táborokba Kárpátaljáról, Ukrajnából, Erdélyből, a Felvidékről és Délvidékről is érkeznek tanulók.

Az elmúlt években több mint 30 milliárd forintból megújult az 50 éves Zánkai Erzsébet-tábor, és mintegy 4,8 Mrd Ft összegű támogatást nyújtott Magyarország Kormánya a 40 éves fonyódligeti tábor újjáépítéséhez. Mindezeknek köszönhetően az elavult és leromlott állapotú épületek megújultak, illetve új egységek is létesültek. A felújított zánkai tábor 2021. június 20-án nyitott, a Fonyódligeti Erzsébet-táborban pedig 2021. augusztus 1-től fogad ismét gyermekcsoportokat.

Előző évek eredményei

Az elmúlt 5 évben folyamatosan bővült az Erzsébet-táborok köre. Ennek köszönhető, hogy míg 2015-ben 75 ezren táboroztak, addig 2019-ben már közel kétszer annyian, összesen 130 ezren. 2020-ban a járványhelyzet miatt nem valósulhattak meg a nyári, ottalvós Erzsébet-táborok a Balatonnál, de a legmagasabb fokú óvintézkedések mellett kerültek megtartásra Napközi Erzsébet-táborok, melyek minden korábbinál magasabb, mintegy 80 ezres összlétszámmal működtek. 2021-ben 150 ezren vehetnek részt év végéig valamilyen típusú Erzsébet-táborban.

Helyszínek, programok

A zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-táborokban összesen több ezren vakációzhatnak egyidőben, tavasszal és ősszel pedig háromnapos osztálykirándulásoknak is otthont adnak a táborhelyek. A zánkai táborban hétvégenként Családi Erzsébet-táborokat is megrendeznek, amelyekben a gyermektáborokhoz hasonlóan szintén biztosított a teljes ellátás, valamint a programkavalkád. A székelyföldi tábor kapui is jóformán folyamatosan nyitva állnak, tavasztól őszig erdélyi magyar gyermekek és anyaországi társaik együtt is táborozhatnak a Madarasi Hargitánál.

Az Erzsébet Táborokhoz gyógyító táborok is tartoznak, amelyeknek az Erzsébet Alapítvány partner-táborhelyszínei adnak otthont. A speciális ellátást nyújtó Gyógyító Szent Erzsébet-táborok a betegséggel élő és a gyógyuló gyermekek biztonságos, élményterápiás üdülését szolgálják. Emellett több tízezer diák nyári, kirándulásokkal bővített tábori programjai és étkezése közvetlenül a lakóhelyen, a tematikus Napközi Erzsébet-táborok által valósul meg a táboroztatási programban. Az adventi időszakban szervezett Erzsébet-karácsony programsorozatban a kulturális és szórakoztató előadások élménye mellett ajándékot is kapnak gyerekek.

Az Erzsébet Alapítvány hosszú távú koncepció mentén szervezi a táborokat és a programokat, amelyek jellemzően a tulajdonában lévő zánkai, fonyódligeti és erdélyi táborhelyeken valósulnak meg. A Balaton-parti táborok üzemeltetését az alapítvány kizárólagos tulajdonában álló Erzsébet Táborok Kft. végzi. Az erdélyi tábort szintén alapítványi tulajdonú cég, az Erdélyi Erzsébet-tábor SRL. üzemelteti.

A táborokban megvalósuló programok szakmai tartalma az Erzsébet-táborok öt alappillérére épül. Ezek: a magyarság és honismeret – hagyományőrzés és a magyarságtudat erősítése; a sport – sportfoglalkozások, egészséges életmódra való törekvés; a tudomány – ismeretterjesztés és a környezettudatosság fejlesztése; a kultúra – különböző művészeti ágak bemutatása, bemutatkozása; és a kereszténység.

Fontos tudnivalók

Az Erzsébet-táborok minden gyermek számára nyitottak, ugyanakkor a rászoruló (hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, valamint sajátos nevelési igényű) gyerekekkel történő jelentkezések minden évben előnyt élveznek túljelentkezés esetén.

Az Erzsébet Táborok rendszere csoportos jelentkezéssel működik. A táborokba online felületen jelentkeztethetik a gyerekeket többek között a köznevelési-, gyermekvédelmi- és egészségügyi intézmények, családsegítő szolgálatok és központok, illetve kötelező közművelődési feladatot ellátó intézmények. A résztvevők számára minden szolgáltatás és program ingyenes, és az egész napi étkezésük is biztosított. Továbbá számos szakember, a Balatonnál vakációzók esetében pedig gyermekorvosi ügyelet, mentő-, vízimentő- és biztonsági szolgálat óvja a gyermekek testi és lelki épségét.

Ha arra kíváncsi, hogy pontosan milyen programok indulnak idén, mely helyszíneken és kiket várnak, akkor az Erzsébet Táborok oldalára kattintva minden fontos információt megtalál.