A kisgyermekes szülők foglalkoztatását segítette elő a 2013. január 1-jétől életbe lépett Munkahelyvédelmi Akció, amely a leginkább érzékeny helyzetben lévő munkavállalói csoportok (pl. kisgyermekes szülők) vonatkozásában a munkáltatók bérköltségét csökkentette. 2019. január 1-től új kedvezmények kerültek bevezetésre. (A korábbi MHV-s kedvezmények kifutó rendszerben továbbra is igénybe vehetők maradtak.)

2019. január 1-től a munkaerőpiacra lépők után érvényesíthető adókedvezmény, illetve a három vagy több gyermeket nevelő munkaerőpiacra lépő nők után érvényesíthető adókedvezmény segíti a gyermekgondozási ellátások (GYES, a GYED valamint a GYET) folyósítása alatt, vagy ezeknek a juttatásoknak a lejártát követően munkába álló szülő foglalkoztatását.

A munkáltatók szociális hozzájárulási adójukból (SZOCHO) kedvezményre lehetnek jogosultak. (A kedvezményezett foglalkoztatás kezdetének számít az is, ha az anyasági ellátásban részesült, vagy részesülő természetes személy korábbi kifizetőjénél ismételten munkába áll.) Az első 2 évben a munkabér, de legfeljebb a minimálbér összege után egyáltalán nem kell megfizetniük a SZOCHO-t és a szakképzési hozzájárulást, a harmadik évben pedig annak felét kell csak befizetni. A három vagy több gyermeket nevelő anyák esetén 2 év helyett 3 év adómentes, és további 2 év az 50 %-os adókedvezménnyel érintett időtartam.

További kedvező változás, hogy 2021. június 10. és 2021. december 31. között létrejött munkaviszony esetében a kedvezményezett foglalkoztatás kezdetének hónapját megelőző 275 nap helyett elég 183 napon belüli időszakot vizsgálni, így kb. 3 hónapnyi csecsemőgondozási díj, örökbefogadói díj, gyermekgondozási díj, gyermekgondozást segítő ellátás vagy a gyermeknevelési támogatás (a továbbiakban együtt: anyasági ellátás) folyósításának időszaka már elegendő a kedvezményre való jogosultság megszerzésére.

Részletesebb tájékoztatás a NAV honlapján található szociális hozzájárulási adóval foglalkozó információs füzetekben olvasható: https://nav.gov.hu/ugyfeliranytu/adokulcsok_jarulekmertekek/szocialis_hozzajarulasi_ado