csalad.hu - Ahol otthon vagy!
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!
Címke: #orvostudomány
Köszönjük, egészségügyi dolgozók!
Köszönjük, egészségügyi dolgozók!
2020. júl. 1. 5:00, Életmódcall_made
Július elseje minden évben a magyar egészségügy ünnepe. Az Országgyűlés 1992-ben döntött az emléknap megalapításáról, 2011-től pedig az egészségügyben dolgozók számára munkaszüneti nappá nyilvánította a Semmelweis Ignác születésnapján tartott ünnepet. Az idei megemlékezésnek különös súlyt ad a koronavírus-járvány: ezúton is köszönjük valamennyi orvos, ápoló és egészségügyben dolgozó helytállását.
Először a nőgyógyásznál
Először a nőgyógyásznál
2020. jún. 25. 14:00, Kamasz a családbancall_made
Egy tinédzser életében a szexualitás és a nemiség megélése kényes téma, egyszerűen ciki róla beszélni a szülőkkel. Pedig a nyílt kommunikáció itt különösen fontos: nem szabad hagyni, hogy kamaszunk homokba dugja a fejét, amikor egészségének megőrzéséről van szó. Fridvalszki Nóra klinikai szakpszichológussal beszélgettünk az első nőgyógyászati vizsgálattal kapcsolatos szorongásokról.
„Ez a tenyérnyi szerv csodát művelt”
„Ez a tenyérnyi szerv csodát művelt”
2020. jún. 9. 9:08, Párkapcsolatcall_made
A szervátültetést még ma is sokan amolyan misztikumokkal átszőtt orvosi beavatkozásnak tartják, pedig azok számára, akik átestek rajta, az újjászületést jelenti. Éles Anett kétgyermekes édesanyaként ajánlotta fel a veséjét a férjének, Józsefnek, aki a sikeres transzplantációnak köszönhetően ma már teljes életet élhet.
Áttörés a koronavírus kezelésében: vérplazmával gyógyulhatnak a betegek
Áttörés a koronavírus kezelésében: vérplazmával gyógyulhatnak a betegek
2020. máj. 21. 14:00, Interjúkcall_made
Húsz perc alatt, futás közben bólintott rá a tervre a virológus, három nap alatt készült el a kutatási terv, három hét múlva pedig a kezükben tartották a kutatók a koronavírusos betegek gyógyulására alkalmazható vérplazma szérumot. A részletekről a projektet vezető Lacza Zsombor ortopédorvos, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese mesélt a csalad.hu-nak.
„Jó lenne, ha újra fiatalon vállalnának babát a nők”
„Jó lenne, ha újra fiatalon vállalnának babát a nők”
2020. máj. 11. 5:00, Interjúkcall_made
Elismeri és elfogadja, hogy a nőknek ugyanúgy joguk van a karrierépítéshez, az önmegvalósításhoz, de szerinte nem szabad azt sem elfelejteni, hogy senki nem tudja átvállalni tőlük az utódlás feladatát. Végh György, a Szent János Kórház Szülészeti- és Nőgyógyászati Osztályát vezető főorvosa a csalad.hu-nak arról is beszélt: a járványhelyzet ellenére se felejtsenek el mozogni a várandós nők, az újszülöttek otthoni látogatásával viszont még várjanak a nagyszülők.