A koronavírus mellett több száz egyéb kórokozó okozhat lázat, torokfájást, orrfolyást, köhögést. A gyógyszerészek tapasztalatai szerint az öngyógyítók leggyakrabban láz- és fájdalomcsillapítókért, gyors tünetenyhítőkért mennek be a patikába. Legtöbbjük a reklámokra, a világhálón fellelhető információkra hagyatkozva választ terméket.

A polcokon többféle hatásmechanizmusú szer található, olykor más-más márkanév alatt ugyanazzal a hatóanyaggal. Egy korábbi kutatásból kiderült, hogy az emberek nagy része nem tudja, mi a különbség olyan gyakran használt fájdalomcsillapítók között, mint az aszpirin, az ibuprofen és a paracetamol. Ezek az úgynevezett nem szteroid készítmények recept nélkül szabadon, ízlés szerint megvásárolhatók. Pedig ezek közül egyik sem veszélytelen, a helytelen adagolásuk, túlfogyasztásuk súlyos máj- és vesekárosodást okozhat.

Sokféle hatóanyag

A láz is olyan tünet, melyet gyakran recept nélkül kapható készítményekkel kezelnek. E célra azonos hatóanyaggal ugyancsak számos gyógyszer van forgalomban. Hogy ki melyiket választja, nem ritkán csak azon múlik, ismerősen cseng-e a készítmény neve, pedig az ilyen szerek biztonságos használatához is ennél jóval több ismeretre van szükség. A legszélesebb körben használt lázcsillapítók a paracetamolt vagy szalicilsavat tartalmazó készítmények.

Szalicilsav

Matejka Zsuzsanna szakgyógyszerész szerint a szalicilsavat "ősidők óta" alkalmazzák lázcsillapításra, kezdetben a fűzfa kérgéből vonták ki és 1899-től forgalmazzák aszpirin néven. A szalicilsavnak nagyon jó a lázcsillapító hatása, izzadással együtt járó testhőmérséklet-csökkenést okoz. Ezért fontos, hogy a lázas beteg a verítékezéssel elvesztett folyadékot pótolja, azaz sokat igyon. A lázcsillapító hatás eléréséhez viszonylag nagy adagokra van szükség, ami növeli a mellékhatás kockázatát is. A szalicilsav legveszélyesebb nem kívánt hatása kisgyerekeknél súlyos májkárosodás, az úgynevezett REYE szindrómának nevezett tünetegyüttes. Ez ritka, de életveszélyes kórkép, mely gyulladást és duzzanatot okoz az agyban és elváltozást a májban. Emiatt a 12 éven aluli gyerekeknek tilos szalicilát készítményt adni. A hatóanyag irritálja a gyomrot, ezért hosszan tartó szedése a felnőtteknél gyomorvérzést, fekélyt okozhat. Ugyan a korszerű gyógyszerek olyan technológiával készülnek, amelyek a gyomorral való közvetlen érintkezést megakadályozzák, ám a felszívódott szalicilsav a vérárammal visszajut a gyomorba, így ez a mellékhatás enyhébb formában jelentkezik.

– Így akinek már volt gyomorvérzése, fekélye, vagy más reuma elleni gyulladásgátlót is szed, annak kerülnie kell a szalicilsavat tartalmaz lázcsillapítókat – figyelmeztet a szakember.

A szalicilsav megnyújtja a véralvadási időt is. Ez a mellékhatás hasznos a trombózis elleni panaszokra, ám a vérzékenységre hajlamos embereknél vagy más véralvadásgátlókkal együttes alkalmazásakor súlyos következményekkel járhat. Ugyancsak kerülendő a szalicilátok egyidejű használata az időskori cukorbetegség gyógyszereivel, illetve a penicillin származékokkal.

Paracetamol

– A másik népszerű hatóanyag, a paracetamol láz- és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik – jelzi Matejka Zsuzsa. – Viszonylag kevés mellékhatása van, de a hatóanyagra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthat ki. Fontos tudni, hogy nagyon könnyű ezt a hatóanyagot túladagolni. A felnőtteknél napi 4 gramm után már jelentkezhetnek a májkárosító mellékhatások. Gyermekeknél és májbetegségben szenvedőknél jóval kisebb adagok is bajt okozhatnak. A túladagolás kezdeti tünetei a hányinger, hányás, melyek a mérgezés után 24-48 órán belül jelentkeznek. Később kezelés nélkül életveszélyes károsodás is kialakulhat. A paracetamol hatóanyagot sokféle különböző fantázia nevű orvosság tartalmazza, gyakran kombinációkban is előállítják: C-vitaminnal, kodeinnel, koffeinnel, vagy egyéb fájdalomcsillapítókkal párosítják. Emiatt könnyen előfordulhat, hogy lázas megfázásos időszakban több ilyen készítmény egyidejű szedése miatt következik be potenciálisan életveszélyes mellékhatás.

Pirazolon-származékok

Egyre inkább kimennek a divatból az úgynevezett pirazolon-származékok, mint az Algopyrin, ami az arra érzékenyeknél, inkább krónikus alkalmazás mellett, úgynevezett agranulocitózist okozhat. Emiatt több országban kivonták a forgalomból, Magyarországon pedig néhány éven át orvosi rendelvényhez kötötték. (Körülbelül egy éve újra megvásárolható vény nélkül is.)

– Ez a szer fájdalomcsillapítóként és lázcsillapítóként is hatásos, azonban a szalicilsavval ellentétben a lázcsillapító hatása nem jár együtt izzadással – jellemezte a hatóanyagot lapunknak Matejka Zsuzsanna.

Ibuprofen

Az úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyagok közül az ibuprofen a leggyakrabban használt fájdalom-, láz- és gyulladáscsillapító hatóanyag. Viszonylag gyorsan ürül a szervezetből, ezért naponta többször kell alkalmazni a nem elhúzódó hatású készítményeit. A gyomor-bélrendszeri nyálkahártya-károsító hatása miatt a fekélybetegségben szenvedőknél való alkalmazása elővigyázatosságot igényel.

Kérjünk tanácsot!

– Recept nélkül kapható lázcsillapítók, megfázás elleni kombinációs készítmények beszerzése során nagyon fontos, hogy a gyógyszerésztől kérjünk tanácsot – int óvatosságra Matejka Zsuzsanna, hozzáfűzve: a kezelési tervet, a megvásárolni szándékozott készítményeket a szakember segítségével válogassuk össze.

– A betegtájékoztatót minden esetben olvassuk el végig. Különösen ügyeljünk arra, hogy különböző, népszerű, többféle hatóanyagot is tartalmazó készítmények alkalmazása során ne forduljon elő egy-egy hatóanyag túladagolása – ajánlja a szakember.

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthon mozogjon? Keresse fel a Nekem szól! kezdeményezést itt és itt!

(illusztráció: Shutterstock)