A túlevés következménye kellemetlen gyomorfeszülés, de akár súlyos hasnyálmirigy-gyulladás is lehet. A plusz kilók is nagyon gyorsan tudnak felszaladni, amit aztán csak nagyon nehezen lehet leadni.

– Ősszabály – állítja Weltner János főorvos –, hogy csak addig szabad enni a karácsonyi asztalról is, míg el nem verjük az éhséget. Nem muszáj egyetlen vacsora alatt valamennyi fogást kiélvezni. A baj azzal szokott kezdődni, amikor az utolsó jó falat után sem tudunk megállni.  

A gyomor normál esetben akkora, mint két összezárt ököl, körülbelül egy liter étel befogadására alkalmas. Ha túl sok étel kerül bele, úgy alkalmanként akár háromszorosára is tágulhat. A felső része az étel tárolására szolgál, ez képes elernyedni és tágulni, míg az alsó része ritmikusan összehúzódik, keveri a táplálékot a savval, a gyomornedvekkel, apró darabokra aprítja az ételt, hogy könnyebb legyen a szervezet számára földolgozni.

Weltner János szerint, ha egyszerre túlságosan sok étel kerül a gyomorba, nyomhatja a környező szerveket. Ez az érzés önmagában kellemetlen, de ha nem is tud kellő ritmusban megbirkózni a nagy mennyiségű étellel, akkor elindulhat egy kilökő reflex, aminek a következménye a hányás. Vagy a másik esetben, amikor a gyomor gyorsabban próbálja tovább juttatni az ételt, ez akár hasmenéssel is járhat. Mindezt kísérheti egy-két napig tartó rossz közérzet is, de ez önmagában nem betegség, ha nem jár lázzal.  

A láz, a több napig tartó hasmenés már fertőzésre is utal. Ezzel a tünetegyüttessel már érdemes fölkeresni orvost. Az ünnepek alatt ez nem egyszerű, a legokosabb tehát a 1830-as számot hívni, ahol meg tudják mondani, hogy melyik a legközelebbi, a panaszoknak is megfelelő elérhető ellátóhely.

A karácsony veszélyes időszaka lehet a hasnyálmirigy-problémákkal küzdő betegeknek – tartja a főorvos. Az ilyenkor szokásos ételek zsírban, szénhidrátban gazdagok és ez erősen igénybe veheti a hasnyálmirigyet. Ez a szerv három fő feladatot lát el: emésztőenzimeket ürít, valamint a gyomorsav semlegesítése érdekében lúgos anyagot juttat a nyombélbe, továbbá vércukorszintet szabályozó hormonokat választ el.  

A hasnyálmirigy-gyulladást kiválthatja nagy mennyiségű alkohol, vagy bőséges ételfogyasztás is. Ha valakinek beteg ez a szerve, akkor gyulladással reagálhat egy karácsonyi vacsorára.  Ennek tünete az általános, hasi diszkomfort érzés, amihez társul egy hátba sugárzó erős fájdalom, mely nem reagál az átlagos fájdalomcsillapítókra, egy-két tabletta után sem enyhül.  Néhány órán belül jelentkezhet láz vagy vérnyomás ingadozás. Miután a betegek állapota gyorsan romolhat, ezzel a tünetegyüttessel is orvoshoz kell fordulni, vagy ha már nagy a baj, mentőt hívni.  

Szintén a karácsonyi lakomák kísérője lehet az epekő betegség. Az epekövek főleg koleszterinből álló szilárd kristályok felhalmozódásából képződnek. Az idősebb életkor és az elhízás erősen hozzájárul a kockázatok kialakulásához. A legtöbb kő sokáig tünetmentes maradhat, és ha elég kicsik, nem zárják el az epe útját, nem okoznak problémát. Weltner János szerint, aki tudja, hogy van epeköve, vagy korábban volt már epehólyag gyulladása, annak kerülnie kell a zsíros ételeket. Ellenkező esetben könnyen érezhet egy jobb oldali, hátba sugárzó fájdalmat. Ha mindezt láz is kíséri, akkor nincs mire várni, mert akkor olyan gyógyszerekre lehet szükség, amit csak orvos írhat fel.  

Weltner János szerint egy cukorbeteg általában jól ki van oktatva, hogy mikor, miből, mennyit ehet. Ezzel együtt is előfordulhat, hogy az ünnepek alatti étkezéseivel meghaladja a saját diétáját, és nem méri hozzá vércukorszintjét. Ha ez megtörténik, az baj lehet. Számukra talán azt kell nagyon észben tartani, hogy a cukorbetegség és a túlzott táplálkozás nem fér össze. Kicsit nehezebb a gyermekek esetében a cukorbetegség, mert tőlük nehezebben várható el az önfegyelem. Sok gyerek nagyon tudatos, de amelyikük nagyon megkívánja a karácsonyi asztalról az édességeket, annak borulhat a cukorháztartása. Rájuk fokozottan kell figyelni, vigyázni.  

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthonosan mozogjon? Keresse fel az Egészségértés Díj kezdeményezést itt és itt