November végéig a 2-es metró három megállójában, a Batthyány téren, a Deák Ferenc téren és a Puskás Ferenc Stadionnál, padlómatricák segítenek memorizálni azokat az egyszerű elsősegélynyújtási módokat, amelyek ismeretében bárki megmenthet egy emberéletet, mindössze néhány perc alatt.  

A kampány első kisfilmje Szerdahelyi Roland történetét mutatta be, nála sem kellett több a segítséghez, mint lélekjelenlét és határozott fellépés – ezzel megmentette egy ember életét.  

Évente csaknem 8000 hirtelen szívhalál történik az utcákon, kétharmaduk azonban megmenthető lenne, ha időben megkezdenénk az újraélesztést, úgy, ahogy Roland tette.

A legnagyobb baj, ha nem csinálunk semmit

Szerdahelyi Roland a filmben hangsúlyozza, hogy nem kell szakembernek, egészségügyi dolgozónak lenni ahhoz, hogy segíteni tudjunk. Az igazi probléma, hogy bár a szándék meglenne, de félünk, hogy bajt okozunk.  

– Sokszor nem kell többet tenni, mint megkérdezni a bajban lévőtől, hogy jól van-e, és ha nincs, akkor felemelni a telefont. Ha felhívjuk a 112-t, megmondják, hogy mi a teendő. Nagyon pici dolgokkal is tudunk egymáson segíteni!

Az alapítvány megbízásából az Ipsos a magyar lakosság körében végezett kutatást. Ebből kiderül, hogy a válaszadók 72 százaléka életében legalább egyszer volt már elsősegély-tanfolyamon, ennek ellenére átlagosan 2,8-ra értékelte a magabiztosságát egy 5-ös skálán. A felmérésben részt vevők csaknem egyötöde került már olyan helyzetbe, amikor elsősegélyt kellett nyújtania.

A Médiaunió kampányának célja, hogy változást érjen el az emberek hozzáállásában, hogy felismerjék az életveszélyes helyzeteket, tudjanak és merjenek segíteni és elhiggyék, hogy ők is képesek rá.  

Vért adni trendi  

A kampány másik célja, hogy ismét divat legyen a véradás, és minél többen, fiatalok és idősebbek is váljanak rendszeres véradókká.

Rudolf Péter a Vígszínház igazgatója, a Médiaunió Alapítvány kuratóriumi tagja felhívta a figyelmet arra, hogy a véradás az egyik legkézenfekvőbb és leghathatósabb módja a segítségnyújtásnak.  

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese elmondta: az ország véradásra alkalmas lakosságának mindössze 4 százaléka rendszeres véradó, holott minden 18 és 65 év közötti egészséges nő és férfi, akinek a testsúlya eléri az 50 kilogrammot, szerepet vállalhatna a stabil vérkészlet biztosításában.  

– Tíz perc elegendő egy egység vér levételére – hangsúlyozta.

Első lépésként érdemes letölteni az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő applikációját, és csatlakozni a SZÍV City applikáció életmentő közösségéhez. Véradónak pedig az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján a legegyszerűbb a jelentkezés.