Szakemberek szerint egyidejűleg biztosan nem lehet valaki influenzás és covidos is, de egymás után már meg lehet kapni a kettőt. És így a végeredmény is súlyosabb lehet. Egy covid utáni influenzába akár bele is lehet halni, hiszen egy legyengült immunrendszerre érkezik az újabb vírusfertőzés.

Miközben az influenza és a koronavírus fertőzésnek a kezdeti szakaszban nagyon hasonlóak a tünetei (orrfolyás, köhögés, hirtelen jelentkező magas láz, rossz közérzet), lényeges a megkülönböztetés, a gyors diagnózis, mert a két betegség más-más terápiát kíván. Ezért már az első felsőlégúti tüneteknél tesztelni kellene a betegeket. Mindkét vírust csak diagnosztikai PCR teszttel lehet egyértelműen azonosítani. Ám ilyen teszt a hazai egészségügyben csak a covid-fertőzöttek számára érhető el. Influenza vírus kimutatására nem alkalmazzák.

Miután tavaly a covid-elleni korlátozó intézkedések lényegében eltüntették az influenza-fertőzéseket, idén erős járványra lehet számítani. A szervezet természetes ráfertőződéséből ugyanis egy év kimaradt. Ezért kevésbé védettek az emberek az influenza-vírusok mutációival szemben, mint a megelőző években, így a kórokozó jóval nagyobb járványt tud okozni, mint bármikor korábban. A súlyos megbetegedés ellen azonban hatékonyan véd az influenza oltás. A vakcinát ezen felül azért is érdemes kérni, mert aki oltott, annak a felsőlégúti tüneteit nagy valószínűséggel nem az influenza okozza, azaz szükség esetén gyorsabban juthat covid-ellenes terápiához.

A veszélyeztetett csoportba tartozóknak az állam idén is biztosít 1,3 millió (három komponensű) influenza elleni vakcinát. Ezt az oltóanyagot, a 3Fluart-ot térítésmentesen kérhetik a háziorvosuknál a 60 évesnél idősebbek, egyes krónikus betegségben szenvedők, például a cukorbetegek, az asztmások, valamint a várandós nők. A rizikó csoportba nem tartozók a patikában 3000-4000 forint közötti áron hozzájuthatnak egy négykomponensű oltóanyaghoz is. Az influenza elleni szérumok receptkötelesek. Novembertől egy újabb, az orrnyálkahártyáról felszívódó, négykomponensű készítménnyel, a Fluenz Tetra-val bővül a kétévesnél idősebbeknek adható oltóanyagok palettája.

Sokak kérdése lehet ebben a szezonban, hogy lehet-e egyszerre kérni a két oltást? Az influenza elleni és a covid elleni vakcina akár egyidejűleg (két különböző karba) is beadható. (A szakmai általános szabályok szerint csak élővírust tartalmazó vakcinát nem szabad beadni más oltással egyidejűleg. Az influenza-védőoltás nem tartalmaz élő vírust és az mRNS technológiájú oltások sem.) De, hogy beadják-e egyszerre a két vakcinát, azt Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos a háziorvosokra bízta. Az Országos Tisztiorvosi Hivatal háziorvosoknak szánt körlevele szerint: „az influenza és a COVID-19 elleni védőoltás orvosi, immunológiai szempontból bármilyen időköz tartásával vagy időköz tartása nélkül is beadható, ez utóbbi esetben különböző végtagokba (egyik felkarba az egyik, másik felkarba a másik) adandók a vakcinák.” A The Guardien 2021 szeptemberében számolt be az első olyan kutatásról, amelyben covid-vakcinát és influenza-oltást egy időben adtak be, és ez a megoldás is biztonságosnak bizonyult.

De vannak más iskolák is: például azt a már említett, hazai tisztiorvosi körlevél is írja, hogy a COVID-19 elleni védőoltásról még nincs olyan sok tapasztalat, mint más oltásokról, ezért amennyiben az oltóorvos vagy az oltandó azt tartja biztonságosabbnak, a két oltóanyag beadása között tarthatnak egy-két hét szünetet.

(illusztráció: Vajda János/MTI)