A Covid-19-hez hasonlóan a Covid -19 hosszú távú hatásai is egy új helyzetet teremtenek, sok ismeretlennel. Még az egészségügyi szakemberek is csak most gyűjtik a tapasztalatokat e betegségről.  

Márta kisfia éppen ötéves lett, amikor először jelentkeztek nála a covid-tünetek.  

– Tavaly március 8-án egy kis köhögéssel kezdődött, másnapra ez súlyosbodott, és láza is lett – meséli a kisfiú édesanyja. A következő két hétben a gyerek tünetei rosszabbodtak. A harmadik héten elmúlt a kezdeti köhögés és a láz, a bágyadtság és a gyors kifáradás viszont maradt. – Azt hittem, jobban van, de augusztusban a tünetei újból jelentkeztek, légszomjjal és ez hihetetlenül riasztó volt – idézi fel az anya. Azt csak később, a gyermekorvostól tudta meg: fiának poszt-Covidja van. A család számára most az a legriasztóbb, hogy senki nem tudja, meddig tart, mikor jön elő újra. 

 A Semmelweis Egyetem (SE) Budapesten az I. számú Gyermekgyógyászati Klinikán nyitotta meg az úgynevezett Long-Covid Ambulanciáját. Itt olyan gyermekeket, serdülőket vizsgálnak és kezelnek, akiknek a koronavírus fertőzésük után legalább egy hónappal vagy akár később is panaszaik vannak. 

– Tipikus tünetek a nem szűnő fáradtság, koncentrációzavar, fej- és hasfájás, szaglásvesztés, ízérzészavar, de ezeken kívül is számos panaszt okozhat a poszt-Covid – mondta portálunknak Szabó Attila gyermekgyógyász, az egyetem klinikai rektorhelyettese és az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója. Arra a kérdésre, hogy körülbelül milyen arányban érinthet gyerekeket Magyarországon ez a betegség, azt felelte: azért nem lehet pontos számot mondani, mert a panaszok megjelenése nem, illetve nem feltétlenül függ össze a lezajlott covid-fertőzés súlyosságával. Sok esetben gyakorlatilag csak utólag, a kivizsgálások alatt igazolódik, hogy komoly fertőzésen esett át az érintett gyerek. Mivel nem tudni pontosan, hogy hány hazai gyermek fertőződött meg, azt sem lehet megmondani a hazai poszt-Covid ambulanciákon kezeltek száma alapján, hogy milyen a százalékos aránya ennek a betegségnek.  

– Az egyetemünk ambulanciáján tavaly március óta több mint 400 gyermeket kezeltünk. Nyilván lehetnek olyanok, akik el sem jutnak az egészségügyi rendszerig, maguk a tünetek is széles skálán mozognak és lehetnek enyhék is, amelyekkel nem fordulnak orvoshoz a szülők. Minden szülő a maga gyerekét ismeri a legjobban, ezért, ha valaki azt látja, hogy a korábban örökmozgó, lefáraszthatatlan fia, lánya gyorsan kifullad a mászókán, hamar elfárad, kevésbé figyel, koncentrálási nehézségei vannak, vagy akár rövid emlékezetkiesési periódusai alakulnak ki, azt érdemes jeleznie a házi gyermekorvosnak – mondja dr. Szabó Attila. – Ő fogja elvégezni az első vizsgálatokat, és ha szükséges, beutalja páciensét a poszt-Covid ambulanciák valamelyikére. Előfordul azonban az is, hogy maga az aggódó szülő talál rá az ambulanciánkra. Ha egy szülő kapcsolatba kerül velünk, akkor először arra kérjük, hogy töltsön ki egy online-kérdőívet. Ez abban segít, hogy célzottabban kezdődhessen meg a kivizsgálás.  

– Az ambulancián arra is keressük a választ, hogy valóban az úgynevezett hosszú Covid okozza-e a tüneteket, vagy teljesen más okok állhatnak a háttérben – mondja a szakember. – Ezután döntünk a kezelésről, és a gyerek gyógyulását nyomon követjük a klinikán. Például a légszomjjal és erős fáradtsággal küszködőket tüdőgyógyász vagy kardiológus vizsgálhatja tovább.  Ha a legfőbb panasz a szorongás vagy a depresszió, akkor szükség lehet pszichológusra vagy pszichiáterre is. 

– Egyelőre nem tudjuk megmondani pontosan, hogy mi okozza a poszt-Covid-ot, azt valószínűsítjük, hogy az immunrendszer nem tökéletes működése állhat a jelenség mögött. Azt tapasztaltuk, hogy az oltott gyerekeknél ritkábban fordul elő poszt-Covid-szindróma. Sőt, amikor a gyerekek olthatóvá váltak, az addig poszt-Covidos tüneteket mutatók is gyorsabban javultak az oltásuk után. 

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthon mozogjon? Keresse fel a Nekem szól! kezdeményezést itt és itt.