A tárca indoklásként közölte: a járványügyi készültség meghosszabbítására szükség van, hiszen a koronavírus-járvány továbbra is világszerte, Európában és Magyarországon is zajlik, a fertőzöttek száma jelenleg is magas és hazánkban is megjelent az omikron vírusvariáns.

A kormány és az Operatív Törzs figyelemmel kíséri a járványhelyzetet, és amennyiben szükséges a járványügyi készültség alatt a védekezés érdekében újabb intézkedéseket hoz. A veszélyhelyzet alatt a kormány gyorsabban tud dönteni, és gyorsan tud hozni lakosságot védő intézkedéseket - részletezte az EMMI.

Hangsúlyozták: az egészségügyi védekezés legfontosabb eszköze immár az oltás. Az oltás életet ment, segíti a járvány terjedésének megfékezését, valamint az egészségügy tehermentesítését.

Továbbra is fontos, hogy az oltatlanok mielőbb vegyék fel az oltást, hiszen a legerősebb védelem a betegség súlyos lefolyása ellen. Emellett a korábban oltottakat is kérjük a megerősítő harmadik oltás felvételére. December 15-én megkezdődött az 5-11 évesek gyermekek oltása is, a szülők számára folyamatosan nyitva van a regisztrációs és az időpontfoglaló honlap - zárul a tárca közleménye.

(illusztráció: Varga György/MTI)