A szakember szerint, bár a légúti allergiásoknál még jóval kevesebben vannak, de évről-évre mind több a táplálékallergiás kisgyerek. A tejfehérje- és tojásallergia mellett egyre nagyobb számban jelentkeznek a rendeléseken olyanok, akiknél a dió- és mogyorófélék váltottak ki súlyos allergiás reakciót. Egyes esetekben pedig a hüvelyesek, a halak, a tenger gyümölcsei, a búza, illetve a szója is okoz allergiát. Ez gyakran már csecsemőkorban jelentkezik és legtöbbször olyan gyermekeknél fordul elő, ahol a szüleiknek is van ételallergiájuk, szénanáthájuk, asztmájuk, ekcémájuk. A táplálék allergia kialakulására hajlamosíthat minden olyan esemény, amely hatással van a bél mikrobiomjára. Védőfaktor, ha valaki nem császármetszéssel születik, vagy a szervezete nem kap sok antibiotikumot, és ha az anya szoptatja a gyermekét.  

Az ételallergia diagnosztikájának is része a vérvizsgálatból elvégezhető allergia teszt. Fontos, hogy a vérvétel előtt nem szükséges abbahagyni az allergiagyógyszert és nincs szükség allergén fogyasztására sem. Sőt, allergén fogyasztása a laborvizsgálat előtt kifejezetten életveszélyes is lehet, hiszen a vizsgálattal éppen arra kíváncsi az orvos, hogy mi az az étel, ami súlyos allergiás sokkot válthat ki.

Mik azok a gyanújelek, amikor szükség lehet egy kisgyerekkel allergológiai szakrendelésen jelentkezni?  

Dr. Pászka Dóra elmondta, hogy az ételallergiára már néhány hónapos korban is figyelmeztethetnek apró jelek. Ezek nagyon sokszor már az anyatejes hozzátáplálás idején kiderülhetnek, de jelentkezhetnek jóval később is a tünetek. Amikor elkezdődik a hozzátáplálás és a kicsi először találkozik az allergénnel, megjelenhetnek rajta duzzanatok, csalánkiütések, esetleg bágyadtság, hányás, nehézlégzés is jelentkezhet – ez utóbbiak már a súlyos allergiás reakciók tünetei (anafilaxia). A szülők nagyon sokszor mesélik, hogy miután az apuka földimogyorót evett és megpuszilta a kicsit, utána a gyerek arca piros lett. Ez mindenképpen gyanús, mielőbb érdemes a baba allergiai vizsgálatát megkezdeni, hogy kiderüljön, mi okozza a tüneteket, mi az az étel, amit biztonsággal ehet. A szakembernek kell döntenie arról is, hogy szükség van-e arra, hogy az érintett gyerek közelében legyen mindig adrenalin autoinjektor, ami súlyos allergiás roham esetén életet menthet.

A gyerekeknél az ételallergia veszélyesebb, mert míg egy felnőtt képes pontosan számontartani, hogy mit ehet és mit nem, náluk ez nem így van. Például csereberélik az uzsonnáikat, tehát sokkal nagyobb az esély, hogy összeakadhatnak akár véletlenül is az éppen rájuk veszélyes allergénnel.

– Az allergia kockázata pici korban mérsékelhető – hangsúlyozza az allergológus. Van egy kettős elmélet, miszerint ha a kicsi a bőrén keresztül találkozik az allergénnel, akkor az allergizálni fogja, míg ha a tápcsatornán keresztül jut a szervezetébe, akkor tolerancia alakul ki. Ezért nagyon fontos csecsemőkorban a bőrvédelem, a testápolók használata, és az is, hogy az allergén anyagokhoz való hozzászoktatás már a hozzátáplálással fokozatosan és kis mennyiségekkel kezdődjön el. Például a földimogyorót érdemes néhány hónapos korban földimogyoróvajjal, azaz valamilyen krémben adni.

Légúti allergiákra rutinszerűen elérhető az immunterápiára, amit már ötéves kortól lehet alkalmazni. Ez két formában is létezik, nyelv alatti csepegtetéssel és bőr alatti injekcióval. Gyerekeknél a nyelv alatti csepegtetés a gyakoribb. Például a pollenek ellen a kezelést a szezon előtt két hónappal kell elkezdeni, hogy az immunrendszert időben felkészítsük. A szezonális allergénekre ezt a kezelést hat hónapig kell folytatni. Az egész évben előforduló allergének esetén (házi por, penészgomba) az immunterápiát egész évben kell folytatni. Az immunterápia hatékony, mégis kitartást igénylő kezelési módszer. Az évente körülbelül három hónapon keresztül alkalmazott terápiát mindig ugyanabban az időszakban érdemes megismételni. Ezzel az immunrendszer évről évre erősebben reagál a kezelésekre, melyekre 3-5 évig lehet szükség.  

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthonosan mozogjon? Keresse fel az Egészségértés Díj kezdeményezést itt és itt