Mire figyeljünk szülőként?  

Darázscsípés, csonttörés, vízicsúszda – néhány olyan sérülés, veszélyforrás, amely azonnal beugrik, ha a nyári szünet kockázataira gondolunk. De a rossz társaság, az online tér, a fesztiválok, a közlekedés is, mind-mind kritikus környezetet jelenthetnek a gyerekeknek, fiataloknak.  

Varga Marcell a Péterfy Sándor utcai baleseti intézet gyermektraumatológiájának adjunktusa korábban a csalad.hu-nak arról számolt be, hogy a tartós jó idő beköszöntével egyre nagyobb számban sérülnek a gyerekek is, ám sokszor nem kifejezetten baleseti traumák miatt keresik fel az ambulanciát. A nyári szezonban előfordulnak beszakadt kullancsok és a rovarcsípésből kialakuló, súlyos gyulladások is. Varga Marcell fontos szabálynak nevezte, hogy csípést piszkos kézzel nem szabad vakarni. A traumatológus felhívta a figyelmet arra is, hogy megjelentek újfajta rovarok, amelyek csípésükkel akár atípusos baktériumokat is hordozhatnak, amelyek aztán egy-egy szúrással a bőr alá kerülhetnek és súlyos gyulladást okoznak a lágyszövetekben.

Trambulin és roller a  toplista élén  

Varga Marcell a nyár tipikus sérülései között említette a trambulin baleseteket. Ez a népszerű sporteszköz gyakran okoz könyök- vagy sípcsont-táji töréseket. Ne felejtsük! A trambulint a profi akrobatáknak tervezték, és nem kisgyerekeknek!  A másik, akár életveszélyes sérüléseket is okozó nyári eszköz az elektromos roller. A jármű apró kerekei egy kisebb aszfalthibában is képesek megakadni, és ha ez megtörténik, a vezetője egyszerűen lerepül a rollerről. Védőfelszerelés nélkül soha ne használjuk! 

Csat(t)lakozz!

Friss jogosítvány, nyár, szabadság. Veszélyes kombináció! A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Módszertani Igazgatósága által készített elemzések azt mutatják, hogy a közlekedési balesetek következtében történő halálozás döntően a 15-19 éves középiskolások körében következik be, és elsősorban fiúk érintettek. Egyéves kor alatt pedig majdnem annyi gyermeket veszítenek el, mint 1-14 éves kor közöttieket összesen. A kulcs a biztonsági öv.  A Magyar Rendőrség CSAT(T)LAKOZZ! elnevezéssel országos kampányt indított, amelyben felhívja a figyelmet a biztonsági öv és a gyermekülés helyes használatára, azok megkérdőjelezhetetlen fontosságára. A kampányhoz a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet is csatlakozott. 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a biztonságos közlekedés elengedhetetlen feltétele, hogy az autóban utazók közül mindenki bekapcsolja a biztonsági övét. Ez az egy mozdulat akár életet is menthet.  

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa kampányfelhívásában minden szülőt arra kért, hogy óvja gyermekei életét, minden utazás alkalmával használjon autós biztonsági gyermekülést, és azt megfelelően rögzítse, hogy a sérülések és halálesetek elkerülhetőek legyenek. Dr. Nagy Anikó külön kéréssel fordult a fiatal generációhoz is, hangsúlyozva, hogy kössék be az övet minden utazás alkalmával és figyeljenek testvéreikre is, ha ezt a szülők nem teszik meg! Akkor se csatolják ki magukat, amikor már csak pár méterre vannak az otthonuktól.

Nyári kütyüveszély  

Már-már természetes, hogy az óvodás, az iskolás tablettel, telefonnal a kezében élvezi a nyarat, vagy egész nap a TV előtt ül. A szülők nem mindig tudják, hogy a gyerekek kikkel barátkoznak a neten, és ott milyen élmények érik. Ráadásul sokan a nagyszülőknél vakációznak, akiknek még kevesebb tapasztalatuk van arról, hogy mi történik a virtuális világban. Hortobágyi Ágoston digitális stratéga úgy véli, ebben az időszakban még fontosabb a nyílt kommunikáció és a szabályok felállítása. Legyen az adott napra meghatározott képernyőidő, töltsünk le hasznos applikációkat, amelyekkel tanulhatnak a kicsik és ne feledkezzünk meg a szabadban töltött tevékenységekről!  

– Általános tévhit, hogy a különböző veszélyek csak a nagyobbakat érintik és elég leülni a gyerekekkel beszélgetni 14-15 éves korukban. Sajnos a negatív tendenciák már a kisebbeket, az 5.-6. osztályos kicsiket is fokozottan fenyegetik, így érdemes sokkal korábban lefektetni az internethasználattal kapcsolatos szabályokat, melyekhez később is vissza lehet majd nyúlni – javasolja Hortobágyi Ágoston digitális stratéga.

Az első fesztivál

Ami a kamaszgyereknek maga a szabadság, a szülőnek napokig tartó rémálom lehet. Fesztiválozni jó, és veszélyes is, de alaposan felkészülve, lelki- és biztonsági útravalókkal a csomagban, kamaszgyerekünk és mi is felhőtlenül élhetjük meg a bulizós napokat. Szerencsés, ha szülőként rendelkezünk némi fesztiváltapasztalattal. De az adott rendezvényről is érdemes minden infót begyűjtenünk. Milyen a helyszín? Milyen típusú a fesztivál? Kik a fellépők? Egy koncerten könnyű elkeveredni a tömegben. Alapszabály, hogy soha ne merüljön le a telefon!  

Ne kerüljük el annak a fontos témának a megbeszélését se – már jóval indulás előtt –, hogy kamaszgyerekünk drogok és alkohol nélkül is jól érezheti magát. Nehéz ellentmondani a barátoknak, de tudnia kell, joga van NEM-et mondani! Bár a legtöbben tisztában vannak a szerhasználat káros következményeivel, ennek ellenére kísérletezgetnek és hajlamosak új dolgokat kipróbálni. A kíváncsiság nagy úr, de ha a kamaszok ismerik a szereket és a határokat, a tapasztalatokat őszintén átbeszélve talán megelőzhetjük a komolyabb problémákat.