Egyre több szakember szerint az emberek “elfelejtették”, hogyan lehet kikapcsolni. A probléma az, hogy a többség képernyőtől képernyőig vándorol, ha éppen nem kell dolgoznia. Ellenőrzi a Facebook bejegyzéseket, megnézi, milyen új fotók kerültek fel az Instagramra, belekukkant egy hírportál cikkeibe. Majd ha megunta, bekapcsolja a tévét. Hacsak nem ment folyamatosan az is az online böngészés mellett.

A probléma mindenkit érint, még a hírességeket is. Diane Keaton színésznő a More című magazinnak például azt mondta, “fogalmam sincs, hogy mihez kezdjek magammal, amikor egy hét szabadságot kapok”. Gwen Stefani amerikai énekesnő a Stylist elnevezésű lapnak adott interjújában egyenesen így fogalmazott a tétlenségről: “egy kicsit pánikba esem, vagy azon kezdek el gondolkozni, milyen feladat vár rám hamarosan”. Egy másik híres személyiség, a Tesla, a PayPal és más világszerte ismert cégek és újítások atyja, Elon Musk arra a kérdésre, hogy mit csinál, ha munkahelyén befejezi a feladatait, azt felelte: „általában még többet dolgozom”, jelentős részben otthon.

Túl sok körülöttünk a kütyü, a digitális impulzus, a feladat, és a figyelem folyamatos megosztása is teljesen általános dolog. Az Ofcom nyári kutatása szerint a britek – hasonlóan más nyugati országok lakóihoz – átlagosan minden 12. percben ránéznek a telefonjukra, ellenőrzik üzeneteiket, leveleiket, vagy csak rutinból bekapcsolják, hogy van-e valami újdonság számukra. A megkérdezettek 43 százaléka mondta azt, hogy saját meggyőződése szerint is túl sok időt tölt a képernyő előtt, a kütyük szinte minden családi vagy baráti találkozót vagy beszélgetést megzavarnak legalább egyszer.

Rahel Andrew klinikai pszichológus a lapnak nyilatkozva azt mondta, praxisában tapasztalja, hogy évről évre nő a kütyüfüggők száma. „Sokak számára egyszerűen lehetetlennek tűnik, hogy kikapcsolódjanak, ne foglalkozzanak a készülékükkel, egyszerűen csak pihenjenek.” A probléma nem csak a felnőtt korú, már dolgozó lakosságot érinti, a szakember 12-70 év között minden korosztályban hasonló tendenciákat tapasztalt. A többség néha el is vész a digitális világban: kicsit nézegeti ezt, aztán azt az applikációt, végül pedig lefekvéshez készülődve nem tudja megmondani, mivel is töltötte el otthon azokat a hosszú órákat. A pihenés kimarad az életéből.

David Morgan pszichoanalitikus szerint az emberek elfelejtették, hogyan pihenjenek, hogyan érezzék jól magukat, aminek súlyos következményei lehetnek.

A lap néhány tippet is ad, hogy ismét élvezni tudjuk a szabadidőnket: .

  • családi rendezvényen mindenki kapcsolja ki a telefonját, vagy tegyék le egy kupacba, elnémítva
  • érdemes elgondolkodni azon, gyermekként mi szórakoztatott minket a legjobban. Ha megvan az évtizedekkel ezelőtti élmény, ki kell újra próbálni, vagy valami hasonlóba fogni – kütyü nélkül
  • egyszerűen vesszünk el a világban, elég bemenni a belvárosba, vagy ellátogatni egy ismeretlen településre, és ott elektronikus eszközök nélkül bolyongani az utcákon, parkokban