– Ahogy a kinti hőmérséklet melegszik, a gyermektraumán menetrendszerűen megnő a forgalom. Eddig még csak néhány igazán verőfényes nap volt, de az Országos Baleseti Intézet   ambulanciáján máris 20-30 százalékkal megnőtt a segítségre szorulók száma – mondta Varga Marcell gyermektraumatológus. – A legutóbbi vasárnapi ügyeletben 127 gyermeket láttunk el járóbetegként, tízüknél kórházi felvételre volt szükség és hármójuknak azonnali műtétre. És ez még csak előszele az igazán meleg tavaszi napok várható forgalmának. 

A váróban olykor nem csak a baleseti sérülések miatt alakul ki zsúfoltság, előfordul, hogy a szülők az ügyeletre hozzák a krónikus mozgásszervi és egyéb problémák kivizsgálására is a gyerekeiket. Így délután 4-5 óra körül már tömegek várakozhatnak az ellátásra. Ez nem csak azért probléma, mert így mindenkinek sokat kell várnia, hanem mert a gyors ellátásra szorulók kivizsgálása is alaposan elhúzódhat.  

A friss sérültek között számos olyan is akad, akinek több hetes vagy napos panasza, például benőtt körme, vagy ortopédiai problémája van. Ám a szülők eddig vagy nem foglalkoztak komolyabban vele, vagy nem volt idejük ezek kivizsgáltatására, esetleg a kerületi szakrendelő nem tudta fogadni őket. 

– Persze mindenkit megvizsgálunk és a legjobb tudásunk szerint ellátunk – mondja dr. Varga Marcell –, de ez sokszor rengeteg várakozással jár. Az egyik csütörtöki délutánon 20 perc alatt 35-en jelentkeztek be, el lehet képzelni, hogy 35 különböző gyermek plusz gyermekenként 1-2 szülő milyen tömeget jelent az előtérben. A vizsgálat pedig sokszor nem az érkezés, hanem a súlyosság alapján zajlik. Azaz egy elmozdult könyökkel, illetve törött alkarral előzni lehet a sorban, hiszen ezeket gyorsabban kell ellátni, mint a kéthetes lábsérülést.  

Arra a kérdésre, hogy éppen milyen sérülésből adódik a legtöbb, Varga Marcell azt feleli: a sérülések rendkívül változatosak.  Egyelőre még kevesebb kerékpáros és szabadidős baleset áldozatával találkoznak az ambulancián, de a játszótéri elesésekből mind több a sérülés. Szinte minden ügyeletben érkezik könyök- és csuklótörött gyermek, akik néha műtéti ellátást is igényelnek.  Megjegyzi: pár napja egy motorbalesetet elszenvedett kamaszgyermeket operált, akinek a kulcscsontja és a térde is olyan súlyosan sérült, hogy csak műtéttel lehetett helyrerakni. Hozzátette: mind gyakoribbak a gyermekkori súlyos térdsérülések, ezeket többnyire sportbalesetek okozzák.  Míg korábban gyermekkorban ritka volt a térd keresztszalag sérülése, manapság szinte hetente-kéthetente érkezik ilyennel valaki az ambulanciára.   

– Az egyik közelmúltbeli ügyeletben törött karú kisfiút hoztak a mentők. Neki szerencséje volt, hogy eltörött a karja, mert ez a trauma mentette meg az életét. A csontja ugyanis azért roppant ketté, mert egy daganat elgyengítette. A banális sérüléssel viszont kiderült, hogy van tumora, és az jóindulatú, továbbá így esélye van a teljes gyógyulásra – mesélte. 

A gyermekkori csípőtáji, combnyaktáji törések is ritkák, de furcsamód az elmúlt két hétben már két ilyen esetet is elláttak az ambulancián. Egyikük egy ukrán menekült kisfiú volt, aki szakszerű és gyors ellátást kapott, az ő gyógyításában az egyik legnehezebb feladat a nyelvi nehézségek leküzdése volt.         

A friss sérültek ellátása mellett hatalmas teher, hogy az elmúlt két évben várólistára került gyermekek ortopédiai beavatkozásainak elvégzését is csak 1-2 hónapja kezdhették újra, számosan még most is csak várakoznak a műtétjükre. A traumás sérültek ellátása mellett – noha már folyamatosak a tervezett operációk is – ez külön terhet ró a személyzetre.  A műtők zsúfoltsága egyre nagyobb, mert számos egészségügyi ellátó, szakrendelő, egészségház, amelyek korábban elvégezték az egyszerűbb, banális sérülések kezelését, most csökkent kapacitással vagy szintén túlterhelve dolgoznak, így a nagy baleseti centrumokba küldik tovább a kis pácienseiket. Varga Marcell ezért azt ajánlja, hogy a szülők, mielőtt elindulnának balesetes gyerekükkel, tájékozódjanak, hol van éppen gyermekbaleseti ügyelet, mert ennek rendje naponta más a fővárosban. Ha pedig nagy a tömeg, legyenek türelemmel, mert mindenkit ellátnak, de ez nem mindig megy azonnal. 

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthon mozogjon? Keresse fel a Nekem szól! kezdeményezést itt és itt.