A szakember szerint például mielőtt a gyermek elindul táborozni, érdemes tisztázni, van-e bevett forgatókönyve, eljárásmódja a tábor vezetőségének sérülés, betegség esetére. A nagyobb megyei ellátócentrumoktól távolabbi, félreesőbb helyeken nem mindig egyértelmű, hogy hol, melyik egészségügyi szolgáltató tud baleseti ellátást nyújtani. Mint Varga Marcell felidézte: néhány éve egy könyök-törött kisgyerek azért nem kapott napokig ellátást, mert a nomád tábor területén még térerő sem nagyon volt. A sérülését pedig a valósnál kisebbnek vélték a vele táborozó felnőttek. Hozzátette: bár sokszor nincs igazán választási lehetőség, de amikor csak lehet, arra kell törekedni, hogy a sérültet baleseti ellátásban jártas szakember lássa.

A táborozó csomagjába pedig nem árt odakészíteni egy listát a gyermek gyógyszerallergiáiról, egyéb érzékenységéről, rendszeresen szedett gyógyszereiről, baj esetére orvosa és szülei elérhetőségéről.

Figyelmesen kétkeréken

A jó idő beköszöntével párhuzamosan szaporodtak a szabadtéri sérülések is. Gyakori a kerékpár-, és a roller-baleset.

– A kerékpárral való banális esés is okozhat rendkívül súlyos sérülést – mondja Varga Marcell, – például a kerekező gyerekkel könnyen előfordul, hogy az eséskor a kormány beleáll a hasába, és lenyomatot is hagy a bőrén. Ez a tünet a belső vérzést okozó máj- és lépsérülés indirekt jele is lehet. Ezért, ha egy ilyen baleset után tartós marad a hasfájás (vagyis ha azonnal nem múlik), sürgős orvosi ellátásra van szükség.

Az idei „nagy slágerek”, a különböző elektromos rollerek, gördeszkák használatakor bekövetkező baleseteknél gyakoriak a végtagtörések, de koponyasérülés előfordul. Sokszor sötétben, kivilágítatlan területen száguldoznak velük tapasztalatlan tulajdonosaik. S miután egy ilyen roller kereke jóval kisebb, mint egy kerékpáré, viszont a jármű nagyon gyors, így amikor apró mélyedésekbe, akadályokba jut, hatalmasat lehet borulni. A gyermektraumatológiai ügyeleten találkoztak olyan esettel is, hogy egy kisgyermeket a járdán ilyennel ütöttek el.

Csúszós bajok

Típusos nyári baleset a felfújható, vizes gumijátékokon végzett sport során elszenvedett sérülés is. Például a víziparkokban elterjedt csúszdák nem veszélytelenek, ezért fontos, hogy mindenki betartsa az ottani csúszdaőr utasításait arról, hogy milyen testhelyzetben, hány kilóig szabad használni az eszközt. A mélyvízben végződő csúszdákat pedig csak szülői felügyelettel és biztos úszástudású gyerekeknek engedjék használni. Az is fontos, hogy az egymás után lecsúszók súlya hasonló legyen: érkezett már olyan gyerek ellátásra, akinek azért tört el a lába, mert egy 100 kilós felnőtt túl gyorsan érkezett utána.

A sürgősségi ellátóhelyek tapasztalataiból kiindulva nem lehet elég sokszor elmondani, hogy mennyire veszélyes felhevült testtel vagy olyan helyen vízbe ugrani, ahol nem ismerjük a víz mélységét és a partszakasz sajátosságait. Míg a hideg vízbe ugrás szívritmuszavart és szívleállást okozhat, addig minden évben látunk több olyan tragikus sérülést is, amikor a sekély vízbe fejest ugró fiatal végzetes vagy bénulást okozó nyakcsigolyatörést szenved.

A trambulin továbbra is szedi az áldozatait. A komolyabb sérülés megelőzése érdekében fontos, hogy ezt az eszközt is egyidejűleg lehetőleg csak egy gyermek használja. A trambulinos ugrálás súlyos koponya- és végtagtörései sokszor az egymásra esések miatt következnek be.

Csak óvatosan mezítláb!

A jó idő miatt sokan rúgják le a cipőt és mezítláb vagy könnyű lábbeliben vágnak neki az útnak. Kavicsos, egyenetlen talajon, de még a homokos tengerparton is könnyen beleállhat valami az ember talpába. Miután a talpon vastagabb bőr, a mélyebb szúrásokkal bevitt szennyeződés sokszor nem tud spontán kiürülni, így súlyosabb fertőzések is kialakulhatnak egy banális sebből. Az ilyen szúrt sebek tisztítását érdemes szakemberre bízni, mert az időben és szakszerűen elvégzett sebtisztítás elejét veheti a súlyosabb fertőzésnek. Mélyebb, szúrt talpi sérülés esetén pedig mindenképpen indokolt az ellátás. Még akkor is, ha adott esetben a szálkát, tüskét már egészben kihúzták a sebből – figyelmeztet Varga Marcell.

A baleseteket a nagy hőség okozta koncentrációcsökkenés is katalizálja. Elég egy-két óra a tűző napon folyadékpótlás nélkül és az máris enyhe – a közepes ittassághoz hasonló – figyelemzavart is okozhat gyermeknél. Ezért nagyon fontos tudatosítani bennük, hogy a strandon se felejtsenek el gyakran inni – mondta végül Varga Marcell, aki nem győzi hangsúlyozni, hogy gyermekbalesetek túlnyomó többsége egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne.