– A háztartási balesetek nagy többsége hároméves kor alatt következik be, ami nem is csoda, hiszen ez az a korszak, amikor a kicsik rohamléptekben fejlődnek, és egyre több mindent szeretnének felfedezni a világból – kezdi Németh Mária, a Családbarát Magyarország Központ szakmai szakértője, a Magyar Bölcsődék Egyesületének főtitkára.  

Németh Mária

– A legnagyobb probléma, hogy ilyenkor a gyermekek mozgáskoordinációja még nem az igazi, félelemérzetük pedig szinte nincsen, ezért a szülőkre és az időnként felvigyázó nagyszülőkre bizony komoly feladat hárul a balesetek megelőzésében. Az otthoni környezetet ezért úgy érdemes kialakítani, hogy az a baba vagy kisgyermek életkorának megfelelően a lehető legbiztonságosabb legyen. Míg erre a szülők viszonylag könnyedén és tartósan be tudnak rendezkedni, addig a nagyszülőknek, ha nem szeretnék a teljes életterüket fenekestül felforgatni, kicsit körülményesebb felkészülni. Éppen ezért fontos, hogy segítsük őket ebben, beszéljük meg velük, hogy hol, milyen apróbb változtatásokra lenne szükség, miközben tiszteletben tartjuk a privát szférájukat – tanácsolja.

Gyógyszerek és vegyszerek

Az idősek számára természetes, hogy elől hagyják a mindennap szedett gyógyszereiket, hogy kéznél legyenek, ezek azonban súlyos mérgezéses balesetek okozói lehetnek. Ugyanez elmondható a háztartásban használt vegyszerekről is.

– Amire legelőször felhívnám a nagyszülők figyelmét, az az, hogy az éjjeliszekrényen, asztalon, konyhaasztalon tartott gyógyszereket mindenképpen helyezzék kulcsra zárt szekrénybe. Ez igaz a különböző étrend-kiegészítőkre, valamint az elől hagyott takarító és egyéb háztartási vegyszerekre is!

Szerszámok, kések, forró edények

A konyha, a spejz és a nagypapa szerszámos készlete szintén nagy veszélyeket rejthetnek.

– A legjobb, ha a spejz és a szerszámos fészer ajtaját kulcsra zárjuk, ha pedig bárhol elől maradtak volna szerszámok, kerti eszközök, azokat szintén zárjuk el az unokánk elől. A konyhában nagyon sokszor történnek balesetek. Ez a családi közösségi élet színtere és gyakran egybenyílik a nappalival, ezért a teljes elzárás ilyenkor nem megoldható. Nagyon lényeges ezért, hogy a konyhapulton – különösen a szélén – soha ne hagyjunk elől kést, ollót, tányért, poharat és olyan konyhai eszközöket, amiket megkaparintva a kicsi kárt tehet önmagában. A tűzhelynek, ha nem veszünk rá biztonsági rácsot, használjuk a hátsó melegítőit, és soha ne hagyjunk elől forró italt, ételt, amit magára ránthat a kisunokánk.  

Dísztárgyak, vázák

A nagyszülők otthona gyakran tele van törékeny dísztárgyakkal, vázákkal, polcelán szobrocskákkal, amik felkeltik a kisgyermekek érdeklődését, ezért baleset okozói lehetnek.

– Ezeket tegyük olyan magasra a polcos szekrényen, ahol már biztosan nem éri el a gyermek, és lehetőség szerint nem is látja, így nem fog utána sírni. Arra azonban figyeljünk, hogy ha már totyogó korú az unoka és a polcokba kapaszkodva jár, nehogy a szekrényt megbillentve leessenek ezek a tárgyak. Ugyanígy győződjünk meg róla, hogy stabilak a szekrények, és nem tudnak a kicsire dőlni.  

Alsó fiókok, kábelek, konnektorok

Szokták mondani, hogy ereszkedjünk négykézlábra és ezzel a szemmel nézzünk körbe a lakásban, hogy mi jelenthet potenciális balesetforrást.

– Ezt az idős nagyszülőknek természetesen elég képzeletben megtenni, és végiggondolni, hogy mit rejtenek például a legalsó fiókok. Az itt tartott éles, veszélyes vagy kis darabokból álló, esetlegesen lenyelhető tárgyakat tegyük az unokánk számára elérhetetlen helyre. A kábeleket, amennyire lehet, rejtsük el, az elérhető konnektorokba tegyünk konnektorvédőt, az éles, kiálló asztalsarkokra pedig élvédőt.

Túlszabályozás helyett biztonságos, elkerített tér

A nagyszülőknek sem jó, ha nem lehet egy pillanatra sem szem elől téveszteni az unokát, ráadásul idős korban csökken a reakcióidő. Ezért az egész lakás átrendezése helyett sokkal jobb megoldás, ha kialakítunk egy kisebb, de biztonságos teret a kicsinek.  

– Ha nem jár túl nagy felfordulással, akkor lehet ez az egyik szoba, ahol mi is ott tudunk lenni vele. De még jobb, ha beszerzünk néhány biztonsági babarácsot, amivel körbekeríthetünk a szobából egy részt. Ebben a kialakított tágas térben a gyermek biztonsággal tevékenykedhet, sokkal inkább, mintha járókába tennénk. Így elmehetünk mosdóba vagy akár főzhetünk is, miközben szem előtt van, mégsem kell folyamatosan figyelni és rászólni valamiért. A túlszabályozás, az állandó fegyelmezés senkinek nem jó, se nekünk, se az unokánknak.