– A háztartási balesetek nagy része a pici gyerekeket érinti. A kíváncsiság, a felfedezni vágyás miatt sérülések érhetik őket, ha nem megfelelő a környezet, amiben élnek. Hároméves kor alatt a leggyakoribb balesetek az esések – figyelmeztetett a Családbarát Magyarország Központ szakmai szakértője, a Magyar Bölcsődék Egyesületének főtitkára a Duna TV magazinműsorában.

Hangsúlyozta: a környezetet úgy kell kialakítani, hogy ilyen ne történjen meg. A bútorokat például rögzítenünk kell, mivel arra a gyerekek felmászhatnak, és jó, ha az etetőszékben is van rögzítő.  

– A felnőttek felelőssége, hogy olyan környezetet teremtsenek, és olyan eszközöket vásároljanak, amikkel védeni tudjuk a kicsik épségét – fogalmazott a Magyar Bölcsődék Egyesületének főtitkára.

A szakértő elmondta, hogy a bölcsődékben már eleve mindent úgy alakítanak ki, és az ehhez szükséges módszertani szabályokat úgy határozzák meg, hogy az a gyermekek biztonságát is szolgálja a nevelés sikeressége mellett.  

– A Családbarát Magyarország Központ és a Lechner Tudásközpont közös projektjének célja, hogy a szakértők végig, a bölcsőde létesítésének a gondolatától a működés kezdetéig szakmai támogatást nyújtsanak – közölte a szakértő.

– Így idejében észre lehet venni az olyan veszélyforrásokat, amiket korábban esetleg nem vett észre a tervező. Ilyen lehet például egy szintkülönbség, amiben megbotolhatnak a gyerekek és megsérülhetnek. Szabály például az is, hogy a konnektorokat 100 centiméteres magasságban kell elhelyezni a bölcsődékben – részletezte Németh Mária.

– Mindezek ugyan apróságoknak tűnnek, de az ilyen szabályok és megoldások a gyerekek biztonságát szolgálják – emelte ki a főtitkár.

– A bölcsődéket eleve ilyen szemlélettel építjük és alakítjuk ki.  Ezért nagyon jó, hogy vannak olyan projektek, amelyek ehhez szakmai támogatást nyújtanak – utalt a szakember a Családbarát Magyarország Központ és a Lechner Tudásközpont együttműködésére. Hozzátette: nem hagyják magukra a fenntartókat a döntések meghozatalában.

A szakember válaszolt a Család-barát magazinműsor hallgatóinak kérdéseire, amelyek tapasztalatait megosztotta a műsorban is. Elmondta: többen érdeklődtek a felől, hogy szülőként honnan kaphatnak segítséget az otthonuk biztonságossá tételéhez. Ennek kapcsán közölte: léteznek például olyan bölcsődék, amelyek baba-mama klubjában a szülők feltehetik a kérdéseiket.  

– Emellett a Családbarát Magyarország Központnak is nagyon jó családbarát programjai vannak, és a csalad.hu oldalon is hasznos információkat találhatnak, illetve a családlátogatásokon is felhívhatják a figyelmet a veszélyforrásokra a védőnők, bölcsődei nevelők – sorolta Németh Mária.