A Fekete-tenger partján fekvő Mikolajivból kétéves kisfiával kelt útra az édesanya. Korábban évekig dolgozott Magyarországon, de gyermeke születése óta nem járt hazánkban, a nyelvet is teljesen elfelejtette.  

– Mindenki segít, amiben tud, jó újra itt lenni, de nem ilyen áron – mondja megtörten. – Most Várpalotára, az ott élő édesanyámhoz tartunk, bízom benne, hogy ismét munkába állhatok.  A férjemmel mindketten a bankszektorban dolgoztunk. Ő otthon maradt. Harcol – teszi hozzá fátyolos tekintettel a fiatal nő.  

Rendkívüli szervezettség jellemzi a fővárosban már a BOK Sportcsarnok környékét is: segítőkész rendőrök, civil önkéntesek és cirill betűs feliratok fogadják a csomagokkal érkező riadt, családos menekülteket. Március közepe óta az itt megnyílt humanitárius tranzitpont vált a segítségnyújtás központjává, a kormány kezdeményezésére, civil és- családszervezetek összefogásával minden igényt kielégítve rendezték be és tették otthonossá a csarnokot az ukrajnai menekülők számára. A tranzitközpontban Családbarát gyermeksarok is működik, amelynek kialakításában a Családbarát Magyarország Központ komoly szerepet vállalt. Az ezzel kapcsolatos feladatokat a Központ részéről Zombori Gábor operatív igazgató fogta össze.

 

– A kezdetektől itt vagyunk, múlt hétvége óta napi rendszerességgel ellenőrzöm a helyszínt – foglalja össze az elmúlt napok történéseit Zombori Gábor. – A Családbarát Magyarország Központ munkatársaiból és a többi családszervezet tagjaiból szerveződött lelkes csapat minden támogatást megkap, hogy könnyen beletanuljanak a rendszerbe, hamar kialakuljon mindenkinél a napi rutin. Az önkéntesek játszanak a gyerekekkel, rendszeresen fertőtlenítenek, és egy kicsit leveszik a terhet a megfáradt, ügyintézéssel foglalkozó szülőkről.  

Kék-sárga zászlók a gyerekrajzokon  

– Megható látni, hogy ebben a rendkívüli helyzetben mekkora összefogás tapasztalható a kollégáim körében – kezdte Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezető igazgatója. – A korábbi, határra szállított adományok, majd a munkatársaink gyűjtése után a menekültekért végzett munkával is szerettünk volna a bajbajutottak segítségére sietni. Az eddigi tapasztalatok alapján elérte célját a Családbarát gyereksarok és a baba-mama szoba is, ahol minden kisgyermek megtalálja az érdeklődésének megfelelő elfoglaltságot.  

Ezt csak megerősíteni tudjuk, ott jártunkkor is tapasztaltuk, hogy kifejezetten otthonossá varázsolták az itt dolgozó kollégák a gyereksarkot és a baba-mama szobát. A falakat a betérő gyerekek tarka rajzai színesítik, babzsákok, kismotorok, ceruzakészletek, építőkockák várják a lurkókat, és egy kézművessarok teszi teljessé a képet. A Családbarát Munkahely védjeggyel is rendelkező Praktiker bútorfelajánlásának köszönhetően igazán hangulatos itt, a berendezésnél csak az önfeledten labdázó gyerekekre jobb ránézni. Az egyik labda földgömb mintájú, a térképet már jól ismerő nagyobbak lelkesen mutatják rajta hazájukat és a gyerekrajzokon is rendszeresen megjelennek az ukrán zászló színei – ebben a rendkívüli helyzetben sem felejtik el, honnan jöttek.  

Életképek a Családbarát gyermeksarokban

Rekordszámú érkező  

– Naponta átlagosan 2-3 ezer ember érkezik a tranzitpontra, de kedden csúcsot döntött a menekültek száma, 5 ezren fordultak meg itt – mesélik a biztonsági szolgálat munkatársai. – A különbuszok 20 percenként indulnak ide a pályaudvarokról, a kapu előtt pedig a külön igényeknek megfelelően kisbuszokkal viszik tovább a családokat. 

A humanitárius tranzitpontra érkezőket térítésmentes szolgáltatásokkal várják, fűtött váróhelyiséggel, tolmácsszolgáltatással, illemhelyekkel, orvosi ellátással, telefontöltési lehetőséggel, interneteléréssel, az elkerített étkezőben frissítővel és meleg itallal igyekeznek minél emberségesebbé tenni a menekülők itt töltött idejét. A kamaszokat számtógépes játékokkal, a kisállatokat pedig friss vízzel és eledellel várják. Szállás- és munkalehetőség szervezésében is segítséget nyújtanak, illetve a menedékstátusszal és a tartózkodási engedéllyel kapcsolatos idegenrendészeti ügyintézésekre is van lehetőség. Budapest Főváros Kormányhivatala és Védelmi Bizottsága helyszíni segítséget nyújt az azt igénylőknek. A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárt nyitott a váróban, a továbbutazók számára pedig biztosítják az eljutást a Keleti és Nyugati pályaudvarokra, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre is.  

A csarnokban helyet kaptak a segélyszervezetek munkatársai is, akik útbaigazítással, foglalkozásokkal, adományokkal segítenek a rászorulóknak. Információink alapján továbbra is nagy segítség a mindig hasznos gyerekruha, illetve hiánycikk a takaró, a pokróc és talán meglepő, de a bőrönd is. Az itt kapott adományokat abban vinnék tovább, de nincs belőle elég.  

Az élet él és élni akar!

Az önkéntesek minden helyzetet óriási megértéssel kezelnek, megteszik a tőlük telhető legtöbbet, támaszt nyújtanak. Gabi és Kinga a Családbarát Magyarország Központ ügyfélpontján dolgoznak, ám most egészen más ügyekben, helyzetekben kell helytállniuk.  

– Ma vagyunk itt először, de néhány óra alatt beletanultunk, hol tudunk a leghasznosabban segíteni az ide érkező gyerekeknek – mesélik. – Elkeserítő és megdöbbentő, hogy egészen kicsi gyerekekkel is kénytelenek voltak útra kelni a szülők, de a lehetőségekhez mérten igyekszünk mindenkit támogatni. Hálás feladat játszani a gyerekekkel és egy kicsit elfeledtetni velük az átélt szörnyűségeket. Összességében azt érezzük, feltölt egy itteni délután. Lelkileg sokat kapunk ettől a feladattól, a nehéz időszakban ez a néhány óra helyre billentette a fontossági sorrendünket. Látjuk, hogy az élet él és élni akar!