Kloppné Molnár Andrea arról számolt be, hogy a szervezet minapi kétnapos konferenciájának az áldozatsegítés, ezen belül is kiemelten a gyermekek sérelmére elkövetett testi, lelki és szexuális bántalmazás felismerése és kezelése volt a témája.  

A szakember emlékeztetett, hogy az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat a nap 24 órájában fogadja a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatainak hívásait. Hozzátette: amennyiben szükséges és maga az áldozat kéri, úgy a szolgálat tudja kezdeményezni a krízis-elhelyezést is. 

Kloppné Molnár Andrea a fizikai bántalmazás egyértelmű jelei között említette a felkaron szorítás nyomát, a sérüléseket a háton vagy a hajtépést. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a verbális, lelki bántalmazás nagyon nehezen felismerhető. Ilyenkor az áldozatot becsmérlik, megalázzák.  

Elmondta azt is: változó, hogy ki, mikor kér segítséget, van, aki már az első elcsattanó pofon után megpróbál kilépni a bántalmazó kapcsolatból, de vannak, akik hosszú évtizedekig benne maradnak. Kloppné Molnár Andrea hozzátette: a kapcsolati erőszakra jellemző, hogy verbális bántalmazással kezdődik, és akár sok-sok év is eltelhet az első fizikai bántalmazásig.  

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat munkatársai elsősorban segítő beszélgetést folytatnak az áldozatokkal, illetve tájékoztatják őket az igénybe vehető szolgáltatásokról, segítő szervezetekről.

Jelenleg 20 krízisközpont és 8 titkos menedékház fogadja országosan a kapcsolati erőszak áldozatait, akiknek a szociális szakemberek mellett jogászok és pszichológusok is segítenek.