Biró Dániel

Sorozatunk harmadik részében Biró Dániel, a Borostyánvirág Anyaotthon vezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy mennyire fontos észrevenni, ha egy gyermek hirtelen a megszokottól eltérő módon kezd viselkedni.  

A gyerekek segítik a felismerést  

A gyermekeket nem lehet kontrollálni. Ezért szoktuk azt mondani, hogy a gyerek tipikusan tünethordozó – fogalmaz a szakember.  

– Nagyon lényeges, hogy a gyermekekkel kapcsolatba kerülő személyek – pedagógusok, óvónők, védőnő, háziorvos – nyitott szemmel járjanak, és jelezzék az ebben jártas szakembereknek, ha úgy ítélik meg, baj van. Ugyanis a gyermek viselkedésén, magatartásán látszik, ha otthon valami nincs rendben. Gyanút keltő lehet, ha magához képest túlságosan visszahúzódóvá, vagy túl nyitottá válik, a saját általános viselkedése drasztikusan megváltozik. Persze, ilyenkor nem feltétlenül van erőszak a háttérben, de érdemes utánamenni a jeleknek. Ettől függetlenül kulcsfontosságú egy bántalmazó kapcsolatból való sikeres kilépéshez, hogy maga az áldozat – például az anya – is felismerje a helyzetét. Sok esetben a gyermek a megoldás. Millió olyan történetet tudnék mesélni, amikor arra a kérdésre, hogy „miért most lépett ki, miért ezen a ponton gondolkodott el azon, hogy kilép a kapcsolatából?”, azt fogalmazzák meg az édesanyák, hogy mert elkezdték veszélyben érezni a gyermeküket. Amikor az anyai ösztönük erősebbé vált, mint a saját maguk védelmi ösztöne. Ebbe beletartozik az is, amikor hiába csak őt bántalmazza a párja, az anya ráébred arra, hogy ez a gyermeknek is milyen komoly lelki traumát jelent. Tehát a gyermek sokszor egy olyan jellegű indikátor, aki a változás kulcsa lehet.

Amikor a gyermek kér segítséget

– Természetesen olyan is előfordul, hogy a gyermek maga jelzi a tanárának vagy az iskolapszichológusnak, hogy gondok vannak otthon. Ebben azonban a legtöbb esetben a szégyenérzet vagy a félelem gátolja őket. Ha mégis megtörténik a jelzés, egyértelmű, hogy azonnal segítségre van szükség, és az ügy rögtön továbbjuthat a segítő szakemberekhez. Arra is van példa, hogy a gyermeken látszanak a fizikai bántalmazás nyomai, ám a legtöbb esetben nem ez a jellemző. A megváltozott viselkedés, a magatartással kapcsolatos problémák megjelenése vagy a depressziós tünetek gyakrabban jelentkeznek.  Ezt a kamaszkorban a legnehezebb felismerni, hiszen ebben az életkorban egyébként is megmutatkozhatnak hasonló változások a gyerekek habitusában. Ettől függetlenül a fiatalokkal nap mint nap találkozó szakembereknek mindezekre nyitott szemmel kell lenniük.

A család és a barátok szerepe  

Ne engedjük el a barátaink, családtagjaink kezét!  

– A Krízisambulanciáknak, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatnak, valamint nekünk, szakembereknek is feladatunk, hogy ingyenesen mindenféle segítséget, jogi tanácsadást, tájékoztatást megadjunk az áldozatoknak, amivel utána már jobban tudnak tervezni, haladni. Hiszen a cél az, hogy minél előbb meg lehessen előzni azokat a helyzeteket, amikor már olyan mértékűvé fokozódik az erőszak, hogy csak intézményi ellátás nyújthat biztonságot és segítséget. A korai felismerésben nagyon fontos szerepe van a családnak és a barátoknak is. Ezért azt tanácsolom mindenkinek, hogy amikor olyan érzésünk van, hogy a gyermekünk, családtagunk, barátunk, ismerősünk párkapcsolatában valami nagyon nem kerek, akkor ne fogadjuk el olyan könnyen az eltávolodást! Maradjunk aktívak, próbáljuk fenntartani a kapcsolódást. Az a mondat lehetőleg ne hangozzon el, hogy „ha vele maradsz, akkor soha többé nem beszélünk”. Fontos, hogy mindig maradjon egy-két olyan személy az áldozat környezetében, aki, ha baj van, segíteni tud. Sok olyan esetünk van, amikor a sikeres menekítés az egyetlenegy megmaradt barát közreműködésével tudott megvalósulni.  

A bántalmazásról szóló sorozatunk első részében a kapcsolati erőszak korai felismeréséről és jeleiről, a második részében pedig a bántalmazói manipulációról volt szó.

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) elsőrendű célja, hogy segítséget nyújtson a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, az emberkereskedelem, például a munkacélú vagy a szexuális célú kizsákmányolás áldozatainak, és szükség esetén gondoskodjon az elhelyezésükről.    

Az OKIT anonim módon, a nap 24 órájában – Magyarország területéről vezetékes és mobiltelefonról egyaránt – ingyenesen hívható a 06 80 20 55 20-as telefonszámon. Mindemellett, amennyiben Ön vagy valaki a környezetében kapcsolati erőszak áldozata, segítséget kérhet a Szolgálattól az okit@csalad.hu e-mail címen is.    

Országszerte jelenleg 9 krízisambulancia fogadja a kapcsolati erőszak áldozatait és hozzátartozóit, amelyek elérhetőségeit itt találja: https://okit.hu/kriziskezelo-szolgalatok.    

Ha Ön vagy valaki a környezetéből úgy érzi, túl sok a teher, nincs remény, hívja anonim módon, ingyenesen a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének 116-123-as számát.    

Segélytelefon: 06/80-20-55-20    

E-mail: okit@csalad.hu    

Chat: www.okit.hu 

Weboldal: www.okit.hu