– Korábban nem sokat tudtam arról, milyen munka zajlik az OKIT-nál. Amikor rábukkantam az álláshirdetésre, nagyon különlegesnek találtam, másnak, mint bármilyen egyéb munkakört a szakmámban – kezdi a szakember. –  Én szociális munkás vagyok, és egy költözés miatt szerettem volna váltani. Az OKIT-nál túljelentkezés volt, mégis engem választottak, ami azt gondolom, alátámasztja, hogy valóban alkalmas vagyok erre a feladatra.  Öt év távlatából úgy látom, hogy ez az állás abszolút beváltotta a reményeimet, sőt még talán többet is.  

„Egy terület szakértőjévé válhattam” 

– Szeretem pozitívan szemlélni a világot, meglátni a lehetőségeket és ezek mentén gondolkodni. Vannak dolgok, amelyekre nincs ráhatásom, például arra, ami már megtörtént egy áldozattal. Azt azonban tudom befolyásolni, hogy esetleg pozitív irányba változzon az illető élete. Ami engem ebben a munkakörben ennyi év után is motivál, az az, hogy egy terület szakértőjévé válhattam.

– Szociális munkásként korábban eszköztelennek éreztem magam, az OKIT-nál viszont van lehetőségem konkrétabb segítséget nyújtani. Egy informatikus barátom nemrég arról panaszkodott, hogy mennyire értelmetlennek látja a saját munkáját. Lenne rá igénye, hogy a társadalom egészének adjon valamit. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nekem ez is megadatik. Minden nap nyugodt szívvel fekszem le aludni, hogy ma is tettem valamit a társadalmunkért. Elégedettséggel tölt el, hogy hasznosnak érezhetem magam. 

“Hazudnék, ha azt mondanám, hogy soha nem érintenek meg a hallottak, de nagyon fontos, hogy ennek ellenére tudjak objektívebben, távolabbról szemlélni helyzeteket, és ne ragadjanak el az érzelmek.” 

Professzionális segítő 

– Magasan képzett, diplomával rendelkező szakemberek ülnek a telefonnál, akik felelősségteljes munkát végeznek, itt életek múlhatnak azon, hogy mit teszünk, mit mondunk, hogyan dolgozunk. A segítő beszélgetés egy tanulást igénylő módszer, amit el kellett sajátítanunk. Professzionális segítőként a saját érzelemszabályozásunkat is a kezünkben kell tartani. Sajnálkozás helyett gyorsan, józanul és tudatosan kell cselekednünk a legabszurdabb helyzetekben is. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy soha nem érintenek meg a hallottak, de nagyon fontos, hogy ennek ellenére tudjak objektívebben, távolabbról szemlélni helyzeteket, és ne ragadjanak el az érzelmek. Azt gondolom, hogy ebben jó vagyok. Nagyon kevés olyan eset volt, ami napokig dolgozott bennem. Az OKIT-nál az a célunk, hogy a változtatásban segítsük azokat az embereket, akik hozzánk fordulnak.  

Egyre kevésbé szégyen felvállalni az áldozat szerepet 

– Az emberkereskedelem tekintetében továbbra is nagy a látencia. A legtöbb hozzánk forduló áldozat vagy szexuális célú, vagy munkacélú kizsákmányolás áldozata. A bántalmazás és kapcsolati erőszak területén az utóbbi időben egyre összetettebb élethelyzetek jelennek meg, amelyek komplexebb megoldásokat igényelnek. Úgy érzékelem, jelenleg sokkal több társadalmi rétegből hívnak bennünket. Ennek az is lehet az oka, hogy az emberek egyre tudatosabbak, felismerik az áldozati szerepüket. Egyre kevésbé „ciki” egy magasabb társadalmi rétegből jövő, jobb anyagi helyzetben lévő embernek arról beszélni, hogy mi zajlik otthon. Mintha több férfi bántalmazottal is találkoznék, igaz, egy férfi alapvetően nehezebben kér segítséget vagy vállalja fel, hogy fél a párjától. Tudni kell azt is, hogy vannak olyan bántalmazók, akik „a legjobb védekezés a támadás” alapon próbálják olyan színben feltüntetni magukat, mintha ők lennének az áldozatok. Nagyon fontos, hogy ezt ki tudjuk szűrni. Azzal is tisztában kell lenni, hogy kapcsolati erőszak nemcsak házas- vagy élettársak vonatkozásában jelenhet meg, hanem bármilyen közeli hozzátartozó – pl. idős szülő-felnőtt gyermek – között is.  

„Felmerült bennem, hogy egy gyilkossági kísérlet túlélőjével beszélek” 

– Volt egy eset, ami nagyon megrázott és sokkal jobban megviselt a többinél – meséli. – A betelefonáló áldozat az élettársával és két gyermekével, egy előző házasságból született 14 éves fiúval, illetve egy közös 5 éves kisfiúval élt egy lakásban. A bántalmazó, aki szerfogyasztó és diagnosztizált pszichiátriai beteg volt, rendszeresen fizikailag és szexuálisan bántalmazta áldozatát. Korábban elmegyógyintézetben töltötte le féléves büntetését, amit súlyos- és könnyű testi sértés miatt kapott. A telefonhívás napján az élettársát életveszélyesen megfenyegette, fojtogatta, bántalmazta, majd bevitte a fürdőszobába, és rázárta az ajtót. Az áldozat ott látta meg a kínzáshoz kikészített eszközöket. Az elkövető szexuális jellegű tevékenységekre is kényszerítette a párját. Az áldozat végül úgy tudott elmenekülni, hogy a nagyobb gyermek elrohant a nagymamához segítséget kérni. Az elkövető pont annyi időre engedte ki a fürdőszobából a párját, hogy megnézze, hol van a gyermek. Ahogy kinyitotta az ajtót, az áldozat el tudott szaladni, ezt követően látleletet vetetett és feljelentést is tett. Az eset azért volt különösen megrázó és félelmetes számomra, mert ott elő volt készítve a bántalmazás. Nem lehet persze pontosan tudni a bántalmazó eredeti szándékát, de a kikészített eszközök alkalmasak lettek volna az élet kioltására is. Felmerült bennem, hogy egy gyilkossági kísérlet túlélőjével beszélek. Egyértelmű volt, hogy azonnali segítségre van szüksége és biztonságos helyre kell menekíteni az áldozatot a gyermekeivel együtt. Ez egy nagyon elrettentő történet, de látni kell, hogy sajnos ilyen is létezik – mondja.  

– A kapcsolati erőszakkal összefüggő esetek megelőzésében segítene, ha a fiatalok pontosan tisztában lennének azzal, hogy mi az, ami beleférhet egy egészséges párkapcsolatba és mi az, ami nem. 

„Megtanultam odafigyelni a részletekre”   

– Az OKIT-nál töltött évek alatt nagyon sokat tanultam a bántalmazás dinamikájáról, rutint szereztem az értő hallgatásban is. Azonnal meg kell hallanom mindent, mert lehet, hogy egy nagyon fontos részlet csak egyszer hangzik el a beszélgetés folyamán. Hamar ki kell építenünk a bizalmat a hívóval, hiszen van egy időbeli kerete a hívásoknak, ami alatt olyan intim részleteket is meg kell, hogy osszon velünk – tulajdonképpen vadidegenekkel –, amiket még soha senkinek nem mondott el. A beszélgetés végére pedig valamiféle megoldáshoz is el kell jutnunk.  

„Sokat foglalkozom a regenerálódással” 

– Nagyon tudatosnak kell lennem abban, hogy a munkát valóban otthagyjam a nap végén a munkahelyemen. Tudatosítanom kell, hogy az életnek nem csak az az aspektusa létezik, amiből mi egy átlagemberhez képest hatalmas dózist kapunk. Nagyon sokat foglalkozom a regenerálódással. A sport az, amivel a leginkább tudok töltekezni. Az is lényeges, hogy a különböző szerepeim határozottan elkülönüljenek egymástól, hiszen nemcsak segítő szociális munkás vagyok, hanem feleség, sportoló, a szüleim gyermeke és még rengeteg más is. Mindenkinek, aki hasonló munkakörben dolgozik és nem szeretne rövid úton kiégni, javaslom ezeket megtanulni. 

Kérjünk segítséget! 

Segítséget kérhetünk a krízisambulanciákon, amely az országban 7 helyen működnek. További információk és elérhetőségek itt olvashatók: https://okit.hu/kriziskezelo-szolgalatok. Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) elsőrendű célja, hogy segítséget nyújtson a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás,  az emberkereskedelem, így a prostitúció áldozatainak, és szükség esetén gondoskodjon az elhelyezésükről.  

Az OKIT anonim módon,  a nap 24 órájában – Magyarország területéről vezetékes és mobiltelefonról egyaránt – ingyenesen hívható a  06 80 20 55 20-as telefonszámon. Mindemellett, amennyiben Ön vagy valaki a környezetében kapcsolati erőszak áldozata, segítséget kérhet a Szolgálattól az okit@csalad.hu e-mail címen is.

Amennyiben Ön vagy valaki a környezetéből úgy érzi, túl sok a teher, nincs remény, hívja anonim módon, ingyenesen a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének 116-123-as számát.  

Segélytelefon: 06/80-20-55-20 

E-mail: okit@csalad.hu

Weboldal: www.okit.hu