A nők elleni erőszak megszüntetése világnapjának alkalmából rendezett szakmai konferenciát november 24-én a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A csaknem negyven, a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatait segítő ellátórendszerben dolgozó szakmai vezető részvételével zajló konferencia elsődleges célja volt, hogy a szakemberek körében megossza az elmúlt évek kutatásainak eredményét.

A nagy érdeklődésre számot tartó rendezvényen ünnepélyes keretek között átadták az Emberi Méltóság Védelméért Díjakat.

„Az emberi méltóság sérthetetlen és megmásíthatatlan”

A rendezvény első felszólalójaként Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár mindenekelőtt elismerését és köszönetét fejezte ki azoknak a szakembereknek, akik hosszú ideje kiemelkedő tevékenyéget végeznek az emberi méltóság védelméért.

– Az emberi méltóság fogalma arra a viszonyrendszerre utal, amit embertársaink között élünk meg – kezdte köszöntőjét Hornung Ágnes. – Méltóságunk elismerése ugyanis csak egymás szemében képzelhető el, hiszen az nem más, mint emberi mivoltunk tiszteletben tartása. Az emberi méltóság olyan egyetemes érték, amely sérthetetlen és megmásíthatatlan. A mai napon azok felé fejezzük ki elismerésünket és köszönetünket, akik hosszú ideje kiemelkedő szereplői a kapcsolati erőszak elleni küzdelemnek. Ahogy hálánkat fejezzük ki azok irányába is, akik az emberkereskedelem és a prostitúció ellen harcolnak, ezáltal pedig az emberi méltóságot védelmezik.

Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár 

„Az áldozati létből való kilépés nem egyszerű feladat”

– A köztudatban a család a feltétlen támogatást, a biztonságot és a szeretetet jelképezi – fejtette ki Hornung Ágnes. – Sajnos mégis vannak olyan családok és olyan párkapcsolatok, amelyekben a bizalom megtörik, az együttélést pedig nem az öröm, hanem a szorongás és a félelem jellemzi.

A kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem szemben áll mindazzal, amit a méltóság jelképez. Méltatlan helyzetbe taszít embereket, akik emiatt szégyent élnek meg, noha a kizsákmányolásért és a bántalmazásért sosem az áldozat, hanem mindig az elkövető a felelős, és ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Azok a szakemberek és szervezetek, akik az emberkereskedelem és a kapcsolati erőszak ellen küzdenek, voltaképpen az emberi méltóságot védik. Akár közvetlenül, akár közvetett módon támogatják az áldozatokat, segítenek abban, hogy az érintettek visszakapják mindazt, aminek sérthetetlennek kellene lennie.

A családokért felelős államtitkár hozzátette: az áldozati létből való kilépés nem egyszerű feladat, akkor sem az, hogy ha van, aki ebben segít – de minden egyes kilépési kísérlet egy új esélyt jelent.

– A családok védelme magában foglalja a kapcsolati erőszak elleni fellépést, az áldozatok segítését és az áldozattá válás megelőzését is – fejtette ki Hornung Ágnes. – Magyarországon 2010 óta a krízisközpontok és titkos menedékházak férőhelyszáma háromszorosára nőtt, így ma már mindig elérhető olyan üres férőhely, ahová a bántalmazott krízishelyzetben elhelyezhető, ahol biztonságban van, és ahol szakemberek segítik. Új ellátási formaként létrehoztunk olyan ambulanciákat, amelyek feladata a kapcsolati erőszak korai fázisában történő segítségnyújtás. Jelenleg 7 ilyen ambulancia működik. Célunk, hogy ez a szolgáltatás minden vármegyében és külön a fővárosban is elérhető legyen.  

„Méltóak vagyunk egymás tiszteletére”

A konferencia következő előadójaként Dr. Beneda Attila családügyekért felelős helyettes államtitkár osztotta meg gondolatait a nők elleni erőszak megszüntetése világnapjának alkalmából.

– A méltóság nagyon fontos, eleve elrendelt jogunk, sőt, az emberi attribútum része – hangsúlyozta Dr. Beneda Attila. – Egyszerűen méltók vagyunk a kölcsönös tiszteletre, ember-létünk tartalma magával hozza ezt. Ha méltóak vagyunk egymás tiszteletére, akkor még inkább méltóak vagyunk arra, hogy semmilyen bántás ne érje se a gyermekeket, se a nőket, se a férfiakat.  

Dr. Beneda Attila családügyekért felelős helyettes államtitkár 

A családügyekért felelős helyettes államtitkár kifejtette: fontos látni azt, hogy a kapcsolati erőszak soha nem derült égből a villámcsapásként érkezik, hanem egy olyan folyamat következtében alakul ki, amelynek során kitolódik a határ.

– Abban van nagyon nagy felelősségünk, hogy tudatára ébresszük azokat, akik elesettek, segítségre szorulnak, hogy mi az a határ, hol van az a pont, amelynél nem lehet és nem szabad továbbmenni, illetve továbbengedni a másikat – emelte ki a családügykért felelős helyettes államtitkár. – Rendkívül fontos az is, hogy érzékeljük azokat a változásokat, amelyek eredményeképpen egyszer csak olyan helyre érkezünk, ami már egy tiltott terület: ilyen az emberi erőszak bármely formája is.

– Az elmúlt időszakban a kormány sokat tett a kapcsolati erőszak áldozatainak segítésében, akár az ambulanciák, akár a krízisközpontok, akár a titkos menedékházak tekintetében – emelte ki Dr. Beneda Attila. –  Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy az áldozatok közül sokan még nem készültek fel arra, hogy kiálljanak magukért, vagy kiszakadjanak abból a környezetből, amely fizikálisan, lelkileg és szellemileg is mérgező rájuk nézve. Az ő számukra hozunk létre egy anonim online tanácsadási lehetőséget, ahol az érintetteknek még nem kell megjelenniük név szerint, de már segítséget kérhetnek a szakemberekről.  

Díjazták a kiemelkedő tevékenységet végző szakembereket

A konferencián ünnepélyes keretek között átadták az Emberi Méltóság Védelméért díjakat. A nők elleni erőszak megszüntetése világnapjának alkalmából elismerésben részesült: Olasz Henrietta, az AVON Magyarország ügyvezető igazgatója, Balogh Krisztina r. alezredes, az Országos Rendőrfőkapitányság Bűnügyi Főosztályának korábbi munkatársa, Dr. Barta Gábor, aki közel 20 éve dolgozik az igazságügyi szolgálatok kötelékében, Berkes Márton, a Belügyminisztérium munkatársa és az emberkereskedelem elleni küzdelem elkötelezett szakértője, Biró Dániel, a kapcsolati erőszak áldozatainak védelmére specializálódott Borostyánvirág Alapítvány intézményvezetője. Az ünnepségen ugyancsak díjat vehetett át Dr. Windt Szandra, az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa, Sándor–Lenkei Aida, aki 1999-óta dolgozik a segítő szakmában, valamint Toszeczky Renáta, aki 2013-óta dolgozik a Baptista Szeretetszolgálatnál szociális munkásként egy vidéki védett házban.