– Az Országos Kríziskezelő Hálózat éves szakmai konferenciáján a gyermekek sérelmére elkövetett erőszakos cselekményeket jártuk körül különböző szakemberek segítségével, különböző aspektusokból. Segítségünkre volt ebben szakpszichológus, ügyész, orvos és bírónő is – mondta el az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat vezetője a Duna tv Család-barát magazinműsorában. 

Kloppné Molnár Andrea kifejtette: a kétnapos szakmai tanácskozáson áttekintették azokat az erőszakos cselekedeteket, amelyek a gyerekeket érhetik. Így a fizikai és a szexuális bántalmazás mellett szó esett az elhanyagolásról, illetve a verbális-, az érzelmi- és a lelki bántalmazásról is.  

Kloppné Molnár Andrea

– Szülőként leginkább óvodában, iskolában és játszótéren találkozhatunk bántalmazott gyerekekkel. Emellett szomszédként is van felelősségünk abban, hogy a környezetünkben lévő gyermekekre odafigyeljünk – hívta fel a figyelmet a vezető. 

– A fizikai bántalmazás jelei egyértelműek: például a felkaron szorítás nyoma, sérülések a háton vagy a hajtépés. A verbális, lelki bántalmazás viszont nagyon nehezen felismerhető. ilyen például, amikor izolálják a gyermeket – mondjuk, az iskolai programokon nem vehet részt –, vagy akár becsmérlik, a barátai előtt megalázzák. Az elhanyagolás jele pedig az alultápláltság, vagy nem az évszaknak megfelelő öltözet lehet – sorolta a szakember. 

Az OKIT vezetője a műsorban válaszolt a beérkező telefonos hívásokra is, majd megosztotta az ezzel kapcsolatos tapasztalatait.

 

Elmondta, hogy a legtöbben a prevencióval, a bántalmazás felismerésével kapcsolatos kérdéseket tettek fel.  

– Fontos a korai felismerés és a segítségnyújtás, a célzott terápia, hogy a bántalmazás, mint viselkedési minta „öröklési láncolatát” meg tudjuk szakítani, és a gyermek felnőttként ne legyen bántalmazó vagy bántalmazott. Ha azt gyanítjuk, hogy a környezetünkben egy gyermeket bántalmaznak, akkor ne mérlegeljünk, hanem cselekedjünk minél hamarabb, és jelezzük azt az illetékes családsegítő és gyermekjóléti szolgálatnak vagy gyámhivatalnak – hangsúlyozta a szakember.