A kezdeményezést nyolc évvel ezelőtt indította útjára az ausztrál Plastic Free Foundation. Azóta több mint 170 országban csatlakoztak a felhíváshoz. A műanyagmentes július lényege, hogy ez idő alatt mellőzni kell az egyszer használatos műanyagokat, mert azok funkciójukat csak pillanatokig tölti be, viszont több száz évbe telik, mire lebomlanak, szennyezve a bolygót. A szelektíven gyűjtött műanyag hulladékot ugyan újrahasznosítják, de a folyamat nem 100%-os. A kukába kidobott műanyag hulladéklerakóban, vagy hulladékégetőben végzi, míg jelentős része a szemetes mellé megy, ami a természetet szennyezi.

Így kezdjük!

  1. Csökkentsük a műanyag mennyiséget vásárlás során! Amiből csak lehet, vásároljunk kimérve, saját tárolóban. Vigyünk magunkkal szatyrot és zacskókat is, bármilyen megfelel kezdetnek, csak újat ne kérjünk. Lehetőség szerint válasszunk üveg vagy papírcsomagolást. Otthon is figyeljünk a csomagolásra: mosható edénybe csomagoljunk fólia helyett.
  2. Mondjunk nemet a hétköznapokban a műanyag tárgyak használatára! Ne használjunk szívószálat. Vigyünk magunkkal kulacsot a víznek és újratölthető poharat a kávénak. Kerüljük az egyszer használatos műanyag evőeszközöket, tányérokat, poharakat!3.
  3. Vegyük elő a természetes anyagokat! Ha a természetes anyagokat használunk tisztítószereként, kozmetikumokként vagy magunk készítjük őket, jelentős csomagolási hulladékot spórolunk meg.

A FICSAK is támogatja a műanyagmentes júliust

A Fiatal Családosok Klubja az egészséges életmód népszerűsítése mellett kiemelten foglalkozik a környezetvédelemmel is, így csatlakozik a műanyagmentes július kezdeményezéshez és a körébe tartozó családokat is erre buzdítja. A szervezet különleges figyelemfelhívással is készült: egyedi Facebook profilkép keretet készített, melyet könnyen be tudnak állítani a felhasználók, ha beírják a keretek keresőjébe a FICSAK szót. Ennek is az a célja, hogy minél több ember részt vegyen a kihívásban és azt meg is tudja mutatni.