Az éghajlatváltozás korában, főként a melegebb hőmérséklet hatására megnőtt a külső élősködők száma és így az általuk terjesztett fertőző betegségek előfordulási gyakorisága is. Ezek nem csak háziállatainkat veszélyeztetik, de akadnak közöttük állatról emberre terjedő fertőző betegségek (zoonózis), melyek a kisállataink mellett a családtagok egészségét is fenyegetik. Miután jóllétünk szorosan összefonódik az állatok egészségével és a közösen használt környezetünkkel, így a rendszeres szűrővizsgálatok, a paraziták elleni védelem és a vakcinázás a háziállatok mellett gazdáik védelmét is szolgálja. 

Miért nő a veszély? 

A külső paraziták, mint a bolhák és a kullancsok száma az utóbbi időben számos ok miatt megsokszorozódott. Növekedett az emberi és az állati populáció, a gazdaszervezetek bősége egyre több élősködőt eredményez, továbbá a mesterséges szelekció és tenyésztés révén az ember is csökkentette az állatok ellenálló képességét bizonyos külső parazitákkal szemben. Gondoljunk csak a vastag szőrzetre, amely korábban megnehezítette a külső paraziták számára, hogy elérjék a bőrt. A rövidebb szőrű egyedek és fajták előnyben részesítésével viszont megkönnyítettük a külső parazita dolgát. Az állatok új területekre történő betelepítésével pedig akaratlanul olyan parazitáknak tettük ki őket, amelyek ellen, mint újonnan érkezők, egyáltalán nem tudtak védekezni. 

Mindemellett, az éghajlatváltozás is jelentősen megnövelte az élősködők számát. A külső paraziták amúgy is képesek alkalmazkodni az évszakváltozás által rájuk gyakorolt negatív hatásokhoz, ráadásul az éghajlatváltozás néhány következménye, mint például a hőmérséklet emelkedése valójában pozitív hatással van rájuk! A melegebb hőmérséklet hosszabb aktivitást és bizonyos paraziták szokatlan helyeken való megjelenését is elősegíti. 

Végső soron pedig modern otthonaink és házaink tökéletes élőhelyet biztosítanak a külső élősködőknek. A gondosan ellenőrzött körülmények (hőmérséklet, páratartalom, világítás) és a megfelelő gazdaszervezetek (háziállatok és emberek) folyamatos ellátása lehetővé teszi a külső paraziták számára, hogy ne csak boldoguljanak, de folyamatosan szaporodjanak is a világ olyan helyein, ahol egyébként eltűnnének a semmibe. 

Miért kell védekeznünk? 

A Gondoskodó hetek kezdeményezés 25 állatorvos segítségével országszerte hívja fel a figyelmet a rendszeres szűrővizsgálatok, a paraziták elleni védelem és a vakcinázás fontosságára. A kampány célja, hogy hiteles forrásból, az állatorvosoktól kérdezhessenek a kisállatok gazdái, kedvencük egészségügyi állapota és életvitele alapján mely megelőző módszerek a legalkalmasabbak számára. 

A külső paraziták olyan közvetlen károkat okoznak, mint a vérveszteség, bőrgyulladás, légynyüvesség, toxikus és allergiás reakciók és az önsebzés. Közvetett káros hatásuk azonban még fontosabb, hiszen számos más kórokozó (baktériumok, vírusok, galand- és fonalférgek) közvetítőjeként lépnek fel. 

Egy hazai kutatásból kiderült, hogy Magyarországon egyre több az akár halálos betegséget okozó kórokozóval fertőzött kullancs. Csípésük kisállataink esetében a többi között anaplazmózishoz (a fehérvérsejtek károsodásával és elpusztulásával járó betegség), babéziózishoz (kutyamalária), Lyme-kórhoz, vérzéses kullancslázhoz vezethet. Amennyiben egy kullancs szervezetében egyszerre többféle kórokozó van jelen, akkor akár egyetlen vérszívás is kevert fertőzések kialakulását eredményezheti. 

Az emberre is fenyegetést jelentő betegségek egyre növekvő, ám világszerte gyakran alábecsült veszélyt jelentenek az egészségre. Ma több mint 150 ilyen, úgynevezett zoonotikus potenciállal rendelkező betegség létezik. Némelyikük újonnan alakult ki, míg mások eddig is léteztek, de egyre gyakoribbak a földrajzi terjeszkedés és az állatok élőhelyének zsugorodása (például erdőirtás), valamint a denevérekkel és más vadállatokkal való érintkezés miatt. 

A védekezés pillérei 

Fontos észben tartanunk: a megelőzés mindig egyszerűbb, mint a kezelés, és a paraziták elleni védelemmel, az oltásokkal és a szűrővizsgálatokkal rengeteget tehetünk házikedvencünk és családunk egészségéért.  

Számtalan parazita elleni módszer létezik, az állatorvos tudja leginkább, hogy kedvencünk egészségügyi állapota és életvitele alapján mely módszer a legalkalmasabb számára. Azt is tudnunk kell, hogy az éghajlatváltozás miatt manapság nem elég szezonálisan, a nyári hónapokban védekezni, hanem egész évben gondolni kell erre a védelemre. 

A vakcinák szintén kiemelkedő fontosságúak a megelőzés és védekezés szempontjából. A megfelelő oltási program illeszkedik kedvenceink életkörülményeihez és életviteléhez, számos betegségtől megóvhatjuk őket és a súlyos zoonózisok terjedését is megelőzhetjük. Az oltás a legideálisabb megelőzési forma, és életbevágó, hogy egyik fontos vakcináról se feledkezzünk meg! 

Sorozatunk további részében azt néztük meg, hogy az állatkert és bizonyos szakmák mennyire veszélyes üzemek a fertőzések szempontjóból.