1. Mindenkinek vannak saját értékei!

Bár az érték megítélése függ a környezettől, el kell hinned az alaptézist: értékes vagy. Fontos, hogy jól lásd a saját értékeidet, és ne becsüld se alá, se fölé azokat. Nagyon izgalmas önismereti út ez, tele meglepetéssel. Az értékek feltárása rendkívül fontos ahhoz, hogy megfelelő célokat állíthass fel, és tisztában légy az előtted álló lépésekkel. Az örömök mellett persze nehéz pillanatok is vannak a folyamatban, amikor rájössz arra, hogy nem rendelkezel az összes vágyott értékkel. Mégis mindenképpen szükséges és kihagyhatatlan az értékeid feltérképezése. Kezdeti kérdésnek megteszi a „milyen szupererőt kérnél magadnak?” – ennek kapcsán könnyedén el lehet indulni az önismereti úton.

2. Csúcs dolgok vannak benned!

Barátság, biztonság, elismertség, nyugalom, hozzáértés, humor, hűség, igazság, kedvesség, megbízhatóság, kreativitás, rugalmasság, optimizmus, szeretet, tisztelet, őszinteség – pár példa abból a tömérdek kincsből, ami benned van. Ezeket szereti benned a családod, a barátaid, és a jó hír, hogy manapság ezeket keresik a munkáltatók is. Valószínűleg tucatnyi mást is föl tudsz sorolni a magad kincstárából, és még egyszer annyit a szeretteidéből. Csodás, hogy ezerféleképp vagyunk értékesek!

3. Tiszteld saját magad!

Rendkívül fontos, mégis kevesen tudják megtenni. Pedig önmagunk tisztelete is óriási érték! Ha tiszteled magad kívül és belül, akkor jó eséllyel nem fogsz kábítószerhez nyúlni, alkoholt inni, rendesen elvégzed a munkádat, igyekszel jó szülő lenni, és nagy valószínűséggel számíthatnak rád a barátaid.

4. Tanulj, amíg élsz!

A tudás, vagy annak megszerzésére irányuló törekvés örökérvényű törekvés kell, hogy legyen. Az élethosszig tartó tanulás azt jelenti, hogy új ismereteket szerzel, nyitott vagy mindenre, ami körülvesz téged, hajlandó vagy bejárni az önismereti utat, és elfogadod, hogy a kudarcok elviselése is folyamatos feladatod.

5. Jó, ha tisztában vagy a munka világának értéklistájával!

Vannak olyan értékek, amelyek a munka világában különösen fontosak: ilyen a kreativitás, a proaktivitás, a rugalmasság, az alkalmazkodás, a szorgalom, a nyitottság. Egy munkahelyen nagy érték, ha valaki jól kommunikál, gyorsan tanul, könnyedén és hatékonyan tud csapatban dolgozni. Ritkán hangzik el, de nagyon fontos a szakmai alázat, ami egyelőre az X vagy annál idősebb generációk sajátja. Az Y és Z generáció javára írandó viszont a multitasking, és a különlegesen gyors tanulási képesség.

6. Ami régen érték volt, ma már nem biztos, hogy az.

A vagyon, a szépség, az irányítás, a hírnév, a hatalom, a befolyásosság ma már csak annak érték, aki nincs tisztában önmagával, a képességeivel, erősségeivel. Örülj, ha nem függsz ezektől! Viszont olyan pozitív értékek is hanyatlóban vannak, amelyekért bizony kár. Ilyen például a hit, a becsületesség, a hitelesség.

7. Ami neked fontos, azt keresed másokban!

Általában azokat az embertársaidat találod szimpatikusnak, akikben megvannak azok az értékek, amiket te magad is fontosnak gondolsz. Előszeretettel keresed az olyan emberek társaságát, akik a főbb belső tulajdonságokban hasonlítanak rád. Persze akadnak olyan párok, barátok, akik teljesen ellentétes jellemvonásokkal is hosszú időn át megértik egymást.

8. Fejleszthetsz magadban új értékeket!

Képezheted magad és tanulhatsz, ezáltal folyamatosan gyarapíthatod az értékeid listáját. Vannak a személyiségedhez kevéssé passzoló, nagyobb erőfeszítést igénylő „feladatok”, és találhatsz könnyebben elsajátíthatóakat is. Fejlesztheted a rugalmasságodat, a kommunikációs képességedet, a szakmai hitelességedet, a kreativitásodat, a problémamegoldó képességedet, a csapatban való együttműködésedet. Válsághelyzetek, extrém szituációk olyan értékeket is előhozhatnak, amikről soha nem gondoltad volna, hogy birtoklod őket. Gondolhatunk itt a tehetségkutatókba ismeretlenül, szerényen becsöppent fiatalokra, akik egycsapásra ismert emberré válnak, és – ki gondolta volna, de – ezzel hamar élni is tudnak. Jó esetben nem előzi meg bennük az újonnan megszerzett hírnév az addigi szerénységet.

9. Az idő sok értékkel ajándékoz meg téged.

Vannak olyan értékek, amelyek bizonyos életállapotok során válnak erősebbé. Gondolj például a tiszteletre, a bölcsességre, a józanságra, a türelemre, a nyugalomra, a megfontoltságra, a belülről jövő derűre. Az embert, aki ezekkel él, boldognak látod. Az egymásba karoló idős házaspárt pedig, akik kis szatyrukkal lassan tipegnek a parkban, szerencsésnek. Tudd, hogy te is lehetsz bármelyikük!

10. A kulcsszó a tudatosság!

Ha tudatos vagy önmagaddal és a környezeteddel kapcsolatban, akkor vigyázni és fejleszteni fogod a benned rejlő kincseket. Ismerd meg önmagad, hogy tudd, mi mindened van!

11. A gyermeked számára minta vagy!

Dolgod van magaddal, mert nem mindegy, hogy mit adsz át: a gyermekednek mindig az a legfontosabb, amit tőled, szülőtől lát. A környezet behatása csak ezután következik, és a sok megtapasztalt, felszívott hatásból, élményből és reakcióból kezdi el egy idő után a saját értékeinek fejlesztését. A gyermeked tudat alatt folyamatosan figyel téged: hogyan fordulsz a házastársad felé? Szeretettel? Hűséggel? Tisztelettel? Megbecsüléssel? És a munkatársaidról hogyan beszélsz otthon? Hogyan végzed a munkádat? Szorgalmasnak lát a gyermeked? Lojálisnak? Együttműködőnek? Megmutatod neki, milyen az igazi, odaadó barátság?

12. A pozitív látásmód fejleszthető!

Ehhez első lépés az önismeret – legyél tisztában saját értékeiddel, a pozitív és a negatív tulajdonságaiddal is. Ezután tudsz nyitni a külvilág felé. Ha magadban és másokban is meglátod az értékeket, boldogabb ember leszel. Vannak, akiknek keményen meg kell dolgozniuk ezért, másokban ösztönösen megvan ez a képesség – ők a szerencsések, nekik mindig ott van a napos oldal... De a jó hír az, hogy bárki képes arra, hogy kifejlessze magában a pozitív látásmód képességét! Első próba: a gyengeségek említése nélkül sorolj fel a legközelebbi kollégád tulajdonságai közül öt erősséget!

13. Szeresd önmagadat!

Ez azért megkerülhetetlen, mert minden helyzetben csak magadból tudsz táplálkozni. Első lépés megint csak a százszor emlegetett önismeret. Elmehetsz önismereti tanfolyamra, speciális tréningekre, olvashatod a szakirodalmat, és gondolkozhatsz séta, sport, főzés vagy kézimunka közben is. Adj magadnak énidőt, teremts a pároddal vagy a barátoddal kettesben töltött időt, engedj meg magadnak feltöltő programokat! Kellő energiakészlettel pozitívabban és rózsaszínebben fogod látni magadat, a környezetedet és a világot is.

14. Ne ess át a ló túloldalára!

Tipikusan a munkahelyi sikerek képesek kihozni az emberből az érzést: „én vagyok a legjobb”, „nekem minden sikerül”, „semmi sem állíthat meg”. Amikor túlságosan odavagy önmagadért, az általában a család kárára megy. Ilyenkor szükség van a tükörre, az őszinte jóbarátra, esetleg szakemberre, aki segít visszatéríteni a fellegekből az indokolatlanul elszállt énedet.

15. Kérj segítséget a hozzád közelállóktól!

Nem feltétlen kell egy egész csapatnak ugrásra készen állnia, de jól jöhet egy testvér, barát vagy szakember segítsége.

+1. Kórosan alábecsülöd magad?

Kezdd el a kincskeresést még ma! Minden nap jegyezd fel, milyen értékes dolgot találtál magadban, és a cetlit ragaszd ki a tükörre! Nem baj, ha harminc napon keresztül az alázat szó szerepel majd a papíron, mert ez is bizonyíték, hogy van érték benned, nem is kicsi. Ha elégedett vagy az összegyűjtött értékeiddel, légy büszke magadra, és jöhet is a következő lépés: szedd össze, milyen tulajdonság lenne még vágyott a számodra. Gondold át, mit kellene tenned ahhoz, hogy rád is jellemző legyen az a valami! Gondolkozz, próbálkozz, kérj a szeretteidtől visszacsatolást! Hajrá!

(fotó: Shutterstock)