Ilyenkor ugyanis sokkal nagyobb tömeget kell ellátnia vérrel, mintha még az eredeti alkatnak megfelelő, egészséges testben dolgozna, ez pedig értelemszerűen fokozott terhet ró a szív-érrendszerre.  

– A szív és az érrendszer feladata oxigénnel és tápanyaggal ellátni a szervezet minden egyes sejtjét, továbbá onnan elszállítani a szén-dioxidot és egyéb salakanyagokat – mondja Sidó Zoltán kardiológus.  – Ehhez, akár egy fáradhatatlan pumpa, folyamatos munkát végez. Az egészséges szív izomzata erős, vastag, rugalmas. A pumpálás üteme igazodik a szervezet oxigén-igényéhez. Ha valaki elhízik, megnő a szívének a terhelése, erőlködnie kell, ettől megvastagszik a szív izomzata, és megnagyobbodnak a kamrái is.  

A szakember szerint már egy tízszázalékos súlytöbblet is jelentős terhet ró a szívizmokra, ehhez például egy 170 centiméteres, hetven kilós férfinak elegendő hét kilót magára szednie.  Ha pedig valaki már az egészséges súlyának 40-50, vagy akár 60 százalékát meghaladó többletet hord, irtózatos extra munkára kényszeríti a szívét, és ez értelemszerűen az egész szervezetére kihat.

Sidó Zoltán szerint az, hogy meddig bírja károsodás nélkül a szív ezt a hatalmas megterhelést, nagyon változó. A szervezet, ha problémát észlel, ad jeleket. A szív is reagál a többletsúlyra, például azzal, hogy megnövekszik a pulzusszám, jelentősen megemelkedik a vérnyomás. Egy darabig ezzel kompenzál, aztán amikor kezd elfáradni, jelentkezhetnek a szívelégtelenség tünetei. Először csak kicsit csökken a fizikai terhelhetőség, majd ez fokozódik. Például, ha a lépcsőzésnél valaki gyorsabban kifullad, vagy mellkasi szorítást-nyomást érez, az komoly jele annak, hogy baj van. A megnövekedett testtömeg nemcsak a szívre ró nagy terhet, hanem a tüdőre, sőt a vesékre is. Egy elhízott testben sok a zsírszövet, amit ugyanúgy el kell látni vérrel, illetve az abban termelődő toxikus anyagokat a veséknek ki kell választaniuk a vizelettel. Vagyis többet kell dolgozniuk, mint egy karcsú testben. Ennek gyakori következménye a veseelégtelenség is, többeknek van szükségük dialízisre, illetve vesetranszplantációra.  

Arra a kérdésre, hogy az elhízás okozta szervi elváltozások fogyással visszafordíthatók-e, Sidó Zoltán válasza megnyugtató: „természetesen igen.” Ha valakinél kompenzációként kialakul egy szívizom megvastagodás, de a fogyással megszűnik a túlterhelés, akkor a szívizomnak ez a megvastagodása is képes visszacsökkenni egy bizonyos fokig, akár meg is közelítheti a normális állapotot. Minden egyes kiló leadása egy százalékkal csökkentheti a különféle komplikációk rizikóját, úgy a szív- és érrendszernél, mint a vese és a légzőrendszer esetében is. Ha valakinek sikerül 5-10 százalékkal csökkentenie a testsúlyát, akkor néhány hónapra van szükség ahhoz, hogy az új egyensúlyi állapotra be tudjon állni a szervezete.  

A testsúly csökkentésének előnye nemcsak abban jelentkezik, hogy valaki újra be tudja gombolni a nadrágját, vagy 30 év után ismét bele tud bújni az érettségi öltönyébe, hanem növekedni fog a fizikai terhelhetősége is. Nem kell félemeletnyi lépcsőzés után megállni és pihenni, hanem akár két-három emeletet is lihegés és különösebb megállás nélkül meg tud tenni.  

A kardiológus hozzátette: az elhízás nagyon komplex betegség. Ha valakinek 5-10 éven keresztül van jelentős súlytöbblete, az már képes maradandó károsodásokat okozni a szervezetben. Ezzel nem csak a szív-érrendszere károsodik, de kialakulhat 2-es típusú cukorbetegség, és különféle tüdőbetegségek is.  

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthonosan mozogjon? Keresse fel az Egészségértés Díj kezdeményezést itt és itt