De akár garden-, akár green-, a G-vitamin nem egy egyszerű vegyület, hanem mindazoknak a pozitív hatásoknak az összessége, ami akkor éri az embert, ha természeti környezetben jár-kel, matat. A pótlásához elég akár egy séta, vagy valami sport a szabadban, esetleg egy kis kertészkedés. A hatása leginkább ott markáns, ahol kevés a zöld, így különösen a nagyvárosokban ígéretes, ha ösztönzéssel, illetve a lehetőségek megteremtésével segítik az alkalmazását. Egyre több is erre a próbálkozás.  

Például a szomszédos Bécsben idén tavasszal két temetőben is művelésbe fogtak egyelőre kihasználatlan területeket. Az ott kialakított 24 négyzetméteres kertészparcellák egy-egy városi családnak nyújtanak lehetőséget a biogazdálkodásra, amihez eszközöket és szakmai segítséget is kínálnak a bérlőknek. A bécsiek ezzel tulajdonképpen csak bővítették a helyi zöld-kínálatot, hiszen a sírkerteket már régen használják rekreációs helyszínként a közelben lakók. A nagyvárosok szívében ugyanis ritka az olyan nagyobb terület, ahol ekkora a csend, és jó a levegő. Ideális terület sétára, testmozgásra, napozásra.  

Vannak már hazai kezdeményezések is. Ilyen például a fővárosi XII. kerületi önkormányzaté, ahol immár az orvosok utalják be (helyesebben: ki) a zöldbe a pácienseiket. Tavaly még csak kísérlet volt, idén viszont már valamennyi kerületi háziorvosnak lehetősége van arra, hogy "pecsétes receptre" írja fel betegének a szükséges mozgásformát, akár az erdőjárást is. Nemzetközi tapasztalatok szerint így erősebb az ajánlás motiváló ereje, mintha csak szóban javasolnának valamilyen testébresztő aktivitást. Az önkormányzat pedig azt vállalta, hogy a bonyolultabb esetekben meg is teremti az e-receptek ingyenes beváltásához szükséges feltételeket. Így nem csak futást és természetjárást írhatnak fel az orvosok, hanem egyebek mellett pingpongot, zumbát, jógaklubot vagy stresszcsökkentő foglalkozásokat is. Ezekhez mind valamilyen csoportot tudnak ajánlani, ahol a közösség nemcsak a "terápiahűséget" segítheti, hanem az új kapcsolatok révén önmagban is javíthatja a lelki egészséget.

Ugyancsak a G-vitaminban rejlő potenciált igyekezett kihasználni a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége, amikor tavalyelőtt elindította a Lélek-kertész programját. A diabétesz élethosszig tartó mindennapi menedzselése igen megterhelő, különösen hatvan felett, főleg, ha valaki egyedül él, és jobbára beszorul a lakásába. Ilyenkor még egy kis kertészkészlet is válhat lelki támasszá. Ebben segített a CEOSZ, amikor eszközöket, palántát, magokat biztosított az akár csak konyhaablaknyi kiskertekhez. Ahogy a program egy ismertető anyagában magyarázták a szándékukat: "A résztvevők a kertészkedésen keresztül tapasztalhatják meg az alkotó tevékenység okozta örömöt, a kialakított minikert mindennapos elfoglaltságot, a növények fejlődése pedig motivációt jelent és jó érzést okoz."

Arról, hogy a zöldben, illetve azzal matatva még a stressztől görcsbe rándult idegszálak is milyen könnyen kisimulnak, talán mindenkinek van saját tapasztalata. Az összetettebb élettani hatások-nyereségek esete már nehezebb, bár létezik erre is egyszerű magyarázat. Eszerint aki több időt tölt kint a zöldben, az alighanem többet is mozog, és úgy már nyilvánvaló, hogy mitől jobb a vérnyomása, a keringése vagy kerüli el könnyebben a cukorbajt. Ám ha a mechanizmusról nem is tudunk még eleget, az eredményt már próbálták megmérni.  Egy 2016-ban, az American Journal of Preventive Medicine folyóiratban publikált tanulmány azt vizsgálta, hogy a zöld területek milyen hatással vannak a környéken lakók (és így a G-vitaminhoz is könnyebben hozzáférők) egészségére.  Scott C. Brown és munkatársai azt találták, hogy ahol nagyobb a zöldfelület, ott a 65 év felettiek között ritkább a diabétesz (-14%), a magasvérnyomás (-13%) és a koleszterin-problémák (-10%) előfordulása is. Az értékelés során arra is figyeltek, hogy azonos jövedelmi helyzetű csoportokat vessenek össze, azaz a különbség tényleg a zöldfelületek nagyságának, elérhetőségének különbségéből adódott. Az eredményt átszámították várható élethosszra is, abból pedig mintegy 3 évnyi nyereség adódott a nagyobb G-vitamin-források közelében élők javára.

Most, az ősz beköszöntével jönnek a vitaminpótlás szempontjából nehezebb idők. Bár aki egészségesen táplálkozik, annak a változatos étrendje megad mindent és nem szorul külön vitaminpótlásra. Egyetlen kivételt szokás említeni, a D-vitamint, amiből a mi éghajlatunkon – elegendő napfény híján – már október-novembertől erősen fogynak a szervezet tartalékai, és nincs az az étrend, ami ezt képes lenne ellensúlyozni. Ehhez immár hozzávehetjük a G-vitamint is, ami ugyancsak tudatos pótlást kíván, viszont azt az év minden szakában.

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthonosan mozogjon? Keresse fel az Egészségértés Díj kezdeményezést itt és itt