Az egyetemi tanár a Gerontológiai Napok 2023. című, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara által az idősek ellátásáról, egészségvédelméről és jóllétéről rendezett nemzetközi konferencián tartott előadást.

A szakember beszámolt arról, hogy 1989-ben az egyetemen megalkották az első egészségügyi stratégiát. Ennek egyik pillére az egészségfejlesztés, melyben fontos szerepet kap az aktív életkor meghosszabbítása. Kutatások ismertetésével alátámasztotta, hogy az öregedési folyamatokat le lehet lassítani.  

– Az öregedés és egyes degeneratív betegségek kialakulásának fő rizikófaktorai között szerepel a dohányzás, a testtömegindex, illetve a fizikai igénybevétel hiánya – hangsúlyozta.  

Hozzátette: mára megdőlt az az elképzelés, miszerint az egészségi állapotunkat döntő részben a genetikánk határozza meg.  

– Az igazság az, hogy 65-85%-ban mi vagyunk a felelősek a saját egészségünkért és mindössze 15-35%-ban „hibáztathatjuk” a génjeinket. Rendkívül fontos tehát, hogy olyan életmódunk legyen, amellyel az egészségkárosító kockázatokat minimalizálhatjuk.  

Ebben segíthetnek a módszertani központ programjai is, amelyekkel szép eredményeket érnek el. Ez a komplex program 2013-ban az ENWHP Európa legjobb ellátási programjaként ismerte el. Egy évvel később Franciaország is átvette, és nemzeti programmá nyilvánította.  

A program fontos pillérei az addiktológia – a dohányzás, az alkohol és gyógyszer abúzus elleni program –, a fizikai aktivitás, a stresszoldó tréningek és a táplálkozás.

Az időskori egészségmegőrzéssel kapcsolatban a vezető főorvos számos tanáccsal szolgált. Kiemelte az időskori mozgás – különösen a beszéd közbeni járás (walking-while-talking [WWT] – fontosságát, melynek a csontok épségének megőrzésében és a stresszoldásban is jelentős szerepe van, valamint a napi 7-8 óra alvás jótékony hatását.  

– Tévhit ugyanis, hogy ahogy idősödünk, kevesebb alvás is elég a szervezet regenerációjára – mutatott rá.

Kitért az egészséges táplálkozás fontosságára és az indokolatlan gyógyszerszedés káros mellékhatásaira is. Ezek a nem kívánt tünetek elmondása szerint sokszor úgy jelennek meg, mint egy újabb betegség, amelyre további gyógyszereket írnak fel.

– Ez az ördögi kör pedig egyre rosszabb egészségügyi állapothoz vezet. Éppen ezért nagy körültekintésre van szükség a gyógyszerek felírásakor és főleg a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, legyünk akárhány évesek – hangsúlyozta a szakember.