Sten Gustaf Thulin eredetileg azért fejlesztette ki a műanyag szatyrot 1959-ben, hogy a zöld övezetek megkímélésével megmentse a Földet – idézi a BBC anyagát a hirado.hu.

A fákat akarta megmenteni a feltaláló

Akkoriban az emberek papírtáskákat használtak, melyekhez rengeteg fát kellett kivágni, ezzel károsítva a bolygót. Thulin úgy gondolta, ha létre tud hozni egy erős, könnyű műanyag zacskót, ami évekig kitart, akkor az újra és újra felhasználható lenne az emberek számára. Ezzel jelentős részét őrizhették volna meg a faállománynak, ami pozitív hatással lehetett volna a környezetre.

– Édesapámnak nagyon bizarr lett volna látni, hogy ezeket a szatyrokat az emberek egy használat után eldobják – mondta Raoul Thulin, a műanyag szatyor feltalálójának fia.

Hozzátette: apjának mindig volt a zsebében egy összehajtott műanyag szatyor. Stan Gustaf Thulin azt tette a 70-es és 80-as években, amire ma is biztatják a felhasználókat. Saját szatyorral járt bevásárolni, melyet utána újra felhasznált, mert ez számára természetes volt.

Nem egyszer használatosra tervezték, de azzá vált

A műanyag szatyrok hamar népszerűk lettek, és az emberek egyre jobban elkényelmesedtek. Sokan már egy használat után eldobták őket, tudván, hogy a következő alkalommal úgyis kapnak újat. Az eldobott zacskók pedig hozzájárultak a műanyag szennyezési problémához, amivel az emberiség ma is küzd.

Sok országban és bevásárlóközpontban már csak pénzért lehet műanyag szatyrot venni, míg más helyeken (Marokkó, Új-Zéland) be is tiltották. Az ötlet lényege: ha az embereknek fizetnie kell érte, akkor nem vesznek, inkább saját hordozót visznek majd magukkal.

(fotó: Shutterstock)