Így év elején pedig különösen aktuális a családi pénzügyek egész esztendőre vonatkozó tervezése, ami ráadásul sokkal egyszerűbb, mint amilyennek elsőre tűnik: az első lépések után csupán napi pár percet igényel – aminek hosszú távon számos előnye van. 

Jöhet tehát a kockás füzet! Persze, a háztartási költségtervezésnek számtalan formája létezik. A lényeg az, hogy mindenki válassza ki a magának megfelelőt és induljon el a tudatosság útján – vallják a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Ismeretterjesztési Központjának szakértői.

Hogyan kezdjünk neki a költségvetés összeállításának?

Az első lépés, a tudatos tervezés abban segít, hogy felkészüljünk a nagyobb kiadásokra és megtakarításokat képezzünk. A tervezésnél érdemes egy meghatározott időszakot, a következő fél vagy egy évet számba venni. Így akár hónapokkal korábban el lehet kezdeni a felkészülést, és folyamatosan félre lehet tenni a kitűzött célokra. A lényeg, hogy elkerüljük a fizetési nehézségeket, akár a hitelfelvételt is.

Az adatgyűjtés a bevételek és a kiadások folyamatos vezetését jelenti. Fontos, hogy lássunk tisztán! Hajlamosak lehetünk ugyanis túl-, vagy éppen alábecsülni, hogy mire és mennyit költünk.

Ezután következik az eredmények kiértékelése, ami mindennek a kulcsa. Ha a kalkulációnk azt mutatja, hogy a következő időszakban több lesz a tervezett kiadás, mint a várható bevétel, akkor újra át kell gondolni, mi fér bele a családi költségvetésbe. Az elemzés segítségével tudhatjuk meg, hogy milyen szokásainkon célszerű változtatnunk, milyen kiadásokat kell átszabnunk.

Egyszerű lépésekről van tehát szó, pedig ugyanazt tettük, mint a képzett pénzügyi szakemberek: terveztünk, adatot gyűjtöttünk és elemeztünk.

Mennyi a rendszeres kiadásunk?

Mérjük fel, hogy átlagosan mekkora összegre van szüksége a családnak egy hónapban a mindennapi kiadásokra. Ebbe beletartoznak az élelmiszerekre fordított összegek, a rezsi költségek, az utazási bérletek, a benzinköltség, de az iskolai menza díja és a rendszeresen szedett gyógyszerek ára is. Ne feledkezzünk meg a hiteltörlesztések havi kötelezettségeiről sem, ide tartozik a hitelkártya és a folyószámla-hitelkeret is!

A vésztartalék a család havi megélhetésének legalább hatszorosa kell legyen.

Ajánlott emellett vésztartalékra is gondolni, amiből nem várt esemény, például a munka vagy a munkaképesség elvesztése esetén lehet fedezni átmenetileg a kiadásokat. Ez az összeg optimálisan a család havi megélhetésének legalább hatszorosa, és normál esetben nem költünk belőle.

És persze mindig adódik váratlan kiadás. Klasszikusan elromlik a mosógép vagy a hűtő, de előfordulhat, hogy nem akarunk kihagyni egy fantasztikusnak ígérkező koncertet sem. Az ilyen típusú kiadásokra célszerű minimum 1-2 havi jövedelemnek megfelelő összegű biztonsági tartalékot elkülöníteni.

Mennyi a bevételünk?

A bevételek számbavételéhez érdemes elővenni a bank által küldött részletes bankszámlakivonatot, vagy lekérdezni a netbankunkban a számlatörténetet. A bevételeinket gyarapíthatják a munkabér, a vállalkozói jövedelem vagy a nyugdíj mellett a havi cafeteria-juttatások, a GYES/GYED összege, a családi pótlék, az esetleges év végi bónusz, az adó-visszatérítés, a megtakarításból származó jövedelem.

Mire szeretnénk félretenni?

Már az év elején gondoljunk az iskolakezdésre, a nyaralásra, a karácsonyi ajándékokra vagy akár a konyha kifestésére. Ezekre érdemes előre, kisebb összegekben takarékoskodni, folyamatosan félretenni, hogy ne érjenek minket váratlanul. Javasolt átgondolni a közép- és hosszú távú terveket is, és előre meghatározni, hogy mikor, mire lehet majd költeni, illetve a nagyobb kiadásokat milyen bevételből lehet majd fedezni.

A kockás füzet a legjobb?

A hagyományos megoldás mellett természetesen már elérhetőek a különböző mobiltelefonos applikációk, számítógépes programok, táblázatok. Ezekben azonnal rögzíthetők a bevételek és a kiadások. A Pénzügyi Navigátor Háztartásiköltségvetés-számító alkalmazása ugyancsak számos hasznos tippel szolgál a spóroláshoz. A Pénzügyi Navigátor tájékoztatója pedig további segítséet adhat a tudatos tervezéshez.

Kezdhetjük?

Eleinte mindenképpen törekedjünk az egyszerűségre, később, kellő rutinnal viszont már akár részletesebb költségvetést is készíthetünk, például feljegyezhetjük, hogy az étkezésre költött összegből mennyi ment el a boltban és mennyi a munkahelyi büfében.

 

Ha a családi költségvetést már legalább 3 hónapja vezetjük, az tükröt tart elénk a pénzügyi magatartásunkról. Amennyiben azt látjuk, hogy nem tudjuk kigazdálkodni a vésztartalék összegét vagy a nyugdíj-megtakarítást, akkor ajánlott új alapokra helyezni a pénzügyeinket!

Szakértők szerint a pénzügyeink sikere 80 százalékban a viselkedésen múlik és csak 20 százalékban a tudáson. Úgy vélik, ha valamit meg tudunk mérni, változtatni is tudunk rajta. Háztartási költségvetésünk pedig egyfajta viszonyítási alapot ad, amelynek segítségével le tudjuk ellenőrizni, hogy teljesülnek-e a kitűzött pénzügyi céljaink.

(fotó: Pexels)