Valószínűleg mindannyiunk ismeretségi körében megtalálható az a közmondásos illető, akinek egymás után kétszer lopták el úgy az autóját – vagy rámolták ki a lakását, szenvedett beázást, jégkárt stb. –, hogy másodszorra sem volt biztosítása, merthogy „a villám nem csap kétszer ugyanoda”. Nyilván azért emlegetjük ezeket az eseteket, mert rendhagyóak, és mindenkinek saját szíve joga, hogy mekkora kockázatot vállal, de ha egyszer megtörtént a baj, az sajnos nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy megismétlődik.

Most például épp tombol a nyár, és a hőséggel együtt menetrend szerint érkeznek a viharok, zivatarok, olykor a jégeső. Egyre kiszámíthatatlanabb és szélsőségesebb a nyári időjárás, ami veszélyt jelent az otthonokra is. Ilyenkor nyilvánvaló, hogy egy átgondoltan kiválasztott, előre megkötött ingatlanbiztosítás jelentősen csökkentheti az anyagi kockázatainkat. 

Mindenkinek szüksége lehet biztosításra, hiszen az emberek többsége rendelkezik ingatlannal, nagyobb értékű vagyontárggyal, és ha ezek megrongálódnak, megsemmisülnek, önerőből csak komoly erőfeszítések árán pótolhatók – hangsúlyozzák a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Navigátor tájékoztatóanyagai. 

A biztosítások a váratlan események bekövetkezésekor nyújthatnak segítséget úgy, hogy csökkentik az anyagi terheket, hiszen részben vagy teljes egészében abiztosítótársaság fizeti az előre nem látható, váratlan esemény nyomán bekövetkező kár költségeit. Az összegből azután az elvesztett, megrongálódott javak pótolhatók.

Mire kell figyelni, ha biztosítást kötünk?   

Az MNB Pénzügyi Navigátor honlapján elérhető cikk szerint érdemes végiggondolni, hogy   

  • milyen biztosítási védelemre van szükség: például utazásra, gépjárműre, esetleg a lakásra szeretnénk biztosítást,
  • milyen kockázatra szeretnénk biztosítást kötni,
  • mekkora összeget tudunk a biztosításra szánni.

Emellett fontos tájékozódni az elérhető lehetőségekről, több szolgáltató termékét is érdemes tanulmányozni és összevetni az egyes biztosítások részleteit, hogy az igényeinknek legmegfelelőbb szerződést válasszuk ki. 

Jöhet a szerződéskötés!

Ha sikerült megtalálni az optimális lehetőséget, elengedhetetlen, hogy alaposan megismerjük a szerződési feltételeket, hagyjunk elegendő időt a szerződés tartalmának megismerésére. A jegybank információs oldala azt tanácsolja, hogy

  • mindig olvassuk el a tájékoztató dokumentumokat, ne csak a közvetítő szóbeli tájékoztatására hagyatkozzunk,
  • ne írjunk alá arról szóló nyilatkozatot, hogy ismerjük és elfogadtuk a szerződés tartalmát, ha valamilyen tájékoztatást nem kaptunk meg,
  • csak akkor írjuk alá a szerződéses dokumentumokat, ha azokat valóban elolvastuk, megértettük és az azokban foglaltak megfelelnek az elképzeléseinknek. 

Hogyan védjük legértékesebb vagyontárgyunkat? 

Ingatlanbiztosítás kiválasztásakor az ár mellett fontos arra is odafigyelni, hogy pontosan mire terjed ki a biztosítás.

Lehet, hogy évi néhány ezer forint különbség az árban a kárrendezéskor több millió forintot is jelenthet. Olyan összegre kell biztosítani az ingatlant, ami fedezi az újjáépítést, ha az – a legszélsőségesebb esetben – megsemmisülne. 

Milyen károkra terjedhet ki a lakásbiztosítás?

Az ingatlanokra és ingóságokra vonatkozó vagyonbiztosításokat tűz- és elemi károkra, mint a villámcsapás, a vihar, az árvíz és a földrengés, vagy a jégverés és a robbanás, minden esetben lehet kötni. Az alapfedezetek mellé kiegészítő fedezetek kötésére is van lehetőség a sajátos igények, kockázatok figyelembevételével (pl. egy életbiztosítás mellé baleset- illetve betegségbiztosítás, vagy egy vállalkozás tűzkár biztosítása mellé a tűzeset miatti üzemkiesés pénzügyi kárának enyhítése). A biztosítás megfelelő szintjének kiválasztásához érdemes az egyes szolgáltatók egyedi lakásbiztosítási szerződési feltételeit alaposan átnézni, amelyhez segítségül szolgálhat a Magyar Biztosítók Szövetsége által összeállított lakásbiztosítási útmutató.

Az MNB információs kiadványa arra is fontosnak tartja felhívni a figyelmet, hogy a biztosító fizetési kötelezettsége csak azokra a nagyértékű ingóságokra terjed ki, amelyeket a biztosítónál előzetesen bejelentettek. Ezért érdemes időnként felülvizsgálni a meglévő biztosítást is! 

Garancia az ügyfélbarát kárrendezésre: Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás

A Magyar Nemzeti Bank célja, hogy minél szélesebb körben elérhető, közérthető és áttekinthető feltételrendszerű, egyszerű és gyors ügyintézést, valamint ügyfélbarát kárrendezést lehetővé tevő lakásbiztosítások kerüljenek forgalomba. Ezért vezette be az MNB a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokat. 

Ez a lakásbiztosítási típus elősegíti, hogy a biztosítási fedezetek hosszabb távon magas szintű védelmet nyújtsanak, és a szolgáltatók ajánlatait egyszerűen lehessen összehasonlítani. A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások jelzáloghitelekhez is köthetők.

Egy jól megválasztott szerződéskonstrukcióval a biztosító nemcsak az épületben és a vagyontárgyakban keletkezett károkra fizet, hanem megtérítheti például a biztosítottak parkoló autóiban esett károkat is. Éppen ezért fontos, hogy a biztosítás kiválasztásakor mindig körültekintően járjunk el. Ebben is segít a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokhoz kapcsolódó kalkulátor.