Többször felhívtuk már a figyelmet arra, hogy a pénzügyi tudatosság felé vezető út egyik első és legfontosabb lépése a háztartási költségvetés készítése. Ennek része az is, hogy megtakarítások képzésével felkészüljünk a nagyobb kiadásokra. Akár hónapokkal korábban érdemes már elkezdeni félretenni a kitűzött célokra, ilyen lehet a nyaralás és a különböző nyári programok, például a gyermektáborozás is. Még most sem késő elkezdeni a tervezést, amihez nagy segítség lehet az MNB Háztartásiköltségvetés-kalkulátora!

Szállás

Ha megszületett az úticél, már most nekikezdhetünk a foglalásoknak. A szezon kezdete előtt még nagyobb a választék, és általában kedvezőbbek a szállásköltségek. Gyakran olcsóbb a közvetlen foglalás, mintha az online gyűjtőoldalakat használjuk, de érdemes utánanézni a különböző csomagajánlatoknak is. Előfordul, hogy a szállásadók közvetlen foglalás esetén pluszszolgáltatást is nyújtanak, például ingyenes reptéri transzfert, ami szintén nem elhanyagolható tétel.   
Ha a helyi közösségek által nyújtott környezetbarát szállásokat, a falusi turizmus szolgáltatóhelyeit választjuk, azzal a helyi közösséget is támogatjuk, és autentikus forrásból ismerhetjük meg a helyi kultúrát. Érdemes ezt is megfontolni! 
Amennyiben belföldi célpontot választunk, azzal – a hazai gazdaság támogatása mellett – az odautazás költségeit és az ökológiai lábnyomunkat is mérsékelhetjük. Ugyanakkor az országon belüli nyaralás még nem jelent feltétlenül pénztárcakímélő megoldást.  

Úton

Az autós utazás mellett szól, hogy sok csomagot tudunk magunkkal vinni, bárhol megállhatunk, és ha többen utazunk egy autóban, szétdobhatjuk a költségeket. De nem szabad megfeledkezni az extra kiadásokról sem, az üzemanyagárak mellé jön még az autópályamatrica, egyéb útdíjak (pl. komp), és számoljunk a parkolási díjakkal is.   Emellett fontos szempont az autós közlekedés környezeti terhelése is, amire jelentős hatással van autónk műszaki állapota, valamint vezetési stílusunk is!

Ha repülővel utazunk, érdemes többször ránézni az aktuális árakra, nem kell azonnal repülőjegyet venni. Gyakori, hogy néhány hét különbséggel tízezreket spórolhatunk. Ugyanakkor vegyük tekintetbe, hogy a repülős utazásnak a legnagyobb a karbonlábnyoma. Európán belül célszerű ezért megnézni a vasút nyújtotta lehetőségeket vagy a távolsági buszjáratok menetrendjeit is.  

Bankkártyahasználat külföldön  

A hazai kibocsátású bankkártyák általában külföldön is érvényesek, ez az egyik legkényelmesebb fizetési eszköz. De feltétlenül tájékozódjunk arról, hogy a készpénzfelvételnek milyen költségei vannak az adott országban, valamint szükség esetén tudunk-e majd pénzt felvenni a külföldi ATM-nél. A Pénzügyi Navigátor cikke egyebek mellett arra is felhívja a figyelmet, hogy ne felejtsük el a kártyánk érvényességét, lejárati idejét, valamint a beállított limiteket még az utazás előtt ellenőrizni. Mindig jegyezzük fel azt a telefonszámot, amelynek segítségével a bankkártyánkat külföldről is letilthatjuk.  

A hitelkártyákra általában ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a bankkártyákra. Tartsuk szem előtt, hogy csak a kibocsátó pénzügyi intézmény által meghatározott hitelkeret erejéig tudunk vele fizetni. Amikor tehát hitelkártyával vásárlunk, a bank pénzét költjük, amit meghatározott feltételek szerint – egy hitelfelvételhez hasonlóan – vissza kell majd fizetnünk!  Egyes hitelkártyatípusok készpénz felvételére is alkalmasak, ennek igénybevétele azonban jelentős költséggel jár.

Valutaváltás

Bár egyre kevesebb az olyan hely külföldön, ahol nem tudunk bankkártyával fizetni, azért készpénzre mindig szükség lehet. Magyarországon pénzváltással csak olyan bankok és ügynökeik foglalkozhatnak, amelyek rendelkeznek az MNB erre vonatkozó engedélyével. Soha ne váltsunk pénzt vasútállomások, repterek környékén olyan „valutázóktól”, akik gyanúsan jó árfolyamon kínálnak külföldi pénzt! A pénzváltást nem ajánlott az utolsó pillanatra hagyni, érdemes körülnézni, mert a belföldi pénzváltók árfolyamaiban jelentős különbségek lehetnek. Akár több ezer forintot is spórólhatunk, ha szánunk időt a tájékozódásra.  

Utasbiztosítás: biztonságban a váratlan helyzetekben  

Sokan beérik az európai egészségbiztosítási kártyával, amikor külföldre utaznak, de az jellemzően csak az állami egészségügyi intézményekben nyújt fedezetet, a magánellátásra például nem kínál biztosítást. Ráadásul az ellátás mellett jellemzően több tíz eurós napidíjat is felszámolhatnak, ami többe kerül, mintha napi néhány száz forintért utasbiztosítást kötöttünk volna. Egy külföldi vakáción pedig bármikor bekövetkezhetnek nem várt események. Nem csak baleset vagy betegség okozhat bosszúságot, de az elveszett poggyász vagy úti okmány is olyan pluszköltséget jelent, amelyre az utasbiztosítás fedezetet nyújthat. Érdemes végiggondolni azt is, hogy pontosan milyen programokat tervezünk a nyaralás alatt. Ha például vadvízi evezés is szerepel a listán, olyan biztosítást kell kötni, amely kiterjed az extrém sportokra is. Az utasbiztosítási szerződés egyszeri díjas, a biztosítási díjat azonnal, egy összegben kell megfizetni.

Posztolni ráér a nyaralás után!  

A nyaralás alatt sem szabad megfeledkezni arról, hogy a kiberbűnözők számára nincs határ: akár többszáz vagy -ezer kilométeres távolságból is kihasználhatják figyelmetlenségünket. Bár nagy a kísértés, hogy azonnal megmutassuk ismerőseinknek, milyen csodás helyeken járunk, azért legyünk körültekintőek. Nem kell mindenkinek tudnia, hogy üres a lakás! Az üdülés alatt lehetőleg kerüljük a nyilvános WiFi-hálózatokat, inkább használjuk mobilnet keretünket, még a szállodában is. A legbiztonságosabb, ha minden szükségtelen funkciót kikapcsolunk a telefonunkon, és nem csatlakoztatunk rá bizonytalan eredetű adathordozót, eszközt, például fotók nyomtatására használatos gépeket. 

Egy kis tervezéssel és odafigyeléssel megelőzhető, hogy az utazás jelentősen megterhelje a családi kasszát, és minimalizálhatjuk a kellemetlen meglepetéseket. Nyaraláskor is legyünk körültekintőek, hogy az utazás azt adja, amit várunk tőle: maradandó élményeket és önfeledt kikapcsolódást.

A gondtalan kikapcsolódással, a nyaralás (pénzügyi) tervezésével kapcsolatos további hasznos gyakorlati tanácsokat a Pénzügyi Navigátor Gondtalan kikapcsolódás – kellemetlen pénzügyi meglepetések nélkül című cikke foglalja össze.