A Magyar Nemzeti Bank törvényben előírt zöld mandátummal rendelkezik. 2019-ben elindította Zöld Programját, amelynek keretében a magyar jegybank nem csak a saját ökológiai lábnyomának csökkentésére törekszik: a hazai pénzügyi intézmények számára is kedvező szabályozási környezetet kíván biztosítani a fenntartható működés elősegítéséhez és a zöld termékek bevezetéséhez, továbbá kiemelt célja a lakossági zöld pénzügyi edukáció erősítése is.

Mi az az ökológiai lábnyom?

Az ökológiai lábnyom az emberi tevékenység természeti erőforrások iránti igényének lenyomata.  Ökolábnyoma van egy terméknek, egy embernek, vagy akár egy országnak is. Saját ökológiai lábnyomát megmérheti a Magyar Nemzeti Bank kalkulátorával is, amelyből az eredmény mellett hasznos, ökolábnyom-csökkentő tippeket is megismerhet.

Családi zöld pénzügyek

Tekintettel arra, hogy a magyar lakosság általános zöld pénzügyi ismeretei még hiányosak, az MNB 2020-ban létrehozta Családi Zöld Pénzügyek programját. Mind nemzetközi, mind hazai kutatások is megállapították, hogy a pénzügyi tervezés, a hosszú távú gondolkodás és a fenntartható életmód jótékony hatással van egyrészt a pénztárcánkra, másrészt a környezetünkre. Azaz, anyagilag is megéri, ha körültekintő és tudatos fogyasztói döntéseket hozunk. Ezt kezdhetjük mindennapi vásárlási döntéseinkkel vagy fizetési szokásaink, módjaink felülvizsgálatával, de kiterjedhet egészen megtakarításaink, befektetéseink kezelésére is. Pénzügyi döntéseink a környezet védelmébe állíthatók – ez az elv a zöld pénzügyi megközelítések mögött.

Környezettudatos befektetési lehetőség vagy „zöldrefestés”?

Minél nagyobb szerepet kap a fenntarthatóság, valamint a fenntarthatóság iránti tenni akarás az életünkben, egyre több vállalat szeretné megszólítani potenciális ügyfeleit azzal a - számukra vélhetően vonzó - üzenettel, hogy elkötelezett a környezetvédelem iránt. Ebből sajnos a környezetvédelmi előnyök és szempontok túlzott, elsősorban marketing célú kidomborítása következik, amely nem mindig egyezik meg a valósággal. Ezt hívjuk greenwashingnak, vagyis zöldrefestésnek

Minősített Fogyasztóbarát pénzügyi termékek

A Magyar Nemzeti Bank egységes minősítőrendszerének köszönhetően elérhetők a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek, Otthonbiztosítások és Személyi Hitelek is. A szigorú jegybanki követelmények a fogyasztók kiemelt érdekeit szolgálják, így amennyiben egy pénzügyi szolgáltató Minősített Fogyasztóbarát tanúsítványt tervez szerezni, olyan kritériumoknak kell megfelelnie, mint a kiszámíthatóság vagy az online ügyintézés lehetőségének biztosítása. A termékek közötti gyors és kényelmes döntést, az ajánlatok közötti választást a jegybank összehasonlító kalkulátorai is segítik.

A zöld pénzügyi termékek iránti érdeklődést, a zöld befektetések lakossági megítélését éppen emiatt napjainkban sokszor szkepticizmus övezi. A fogyasztók bizonytalanok abban, hogy egy befektetés mögött valóban fenntarthatósági szempontok és környezetvédelmi projektek állnak-e, vagy épp a „greenwashing áldozataivá” válnak. A Magyar Nemzeti Bank ebben is igyekszik a lakosság segítségére lenni.

Lakossági edukáció és termékinnováció – a zöld pénzügyek szolgálatában

Az MNB lakossági zöld pénzügyi tájékoztatórendszerének következő meghatározó mérföldköveként a jegybank 2023 áprilisában Zöld Pénzügyi Termékkereső platformot indított honlapján.  Célja ezen fejlesztéssel az ügyfelek hiteles tájékoztatása, az átláthatóság és összehasonlíthatóság biztosítása, illetve a termékinnovációk erősítése.

A Zöld Pénzügyi Termékkeresővel elsőként a fenntartható befektetési termékek, befektetési alapok, befektetési egységhez kötött- eszközalapok és önkéntes nyugdíjpénztárak feltételeit hasonlíthatják össze az érdeklődők. A következő fázisban az áttekinthető konstrukciók köre tovább bővül.

További „zöld fejlesztés” a jegybanktól, hogy szintén 2023 áprilisától elérhetők a Zöld Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL). Az MNB felmérése szerint a jelenleg is fogyasztóbarát lakáshitelt kínáló bankok közel fele már tervezi a zöld MFL-lel való indulást, akár 0,25-0,5 százalék kamatengedményt adva az egyéb lakáshitel termékekhez képest.