Márciusban plusz költségek nélkül, ingyenesen felülvizsgálhatják és újraköthetik szerződéseiket a lakásbiztosítással rendelkezők, a lehetőség a már meglévő biztosítás évfordulójától függetlenül elérhető. Kivételt jelentenek ugyanakkor például a határozott időre kötött szerződések, amelyek csak akkor szüntethetők meg, ha abba a biztosító beleegyezik. A rendkívüli lehetőség jelentősen hozzájárulhat a hazai biztosítási piacon jelen lévő alulbiztosítottság orvoslásához is. A biztosítók és közvetítők közötti versenynek köszönhetően pedig csökkenhetnek a díjak.  A márciusi lakásbiztosítási átkötési lehetőséggel kapcsolatos minden fontos kérésre választ ad a Magyar Nemzeti Bank Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokat ismertető tájékoztató oldala, valamint a Pénzügyi Navigátor honlap (Lakásbiztosítás: ha nincs, kössön, ha már van, vizsgálja felül!

Bármikor beüthet a baj!

Mindenkinek szüksége lehet biztosításra, hiszen az emberek többsége rendelkezik ingatlannal, nagyobb értékű vagyontárggyal, és ha ezek megrongálódnak, megsemmisülnek, önerőből csak komoly erőfeszítések árán pótolhatók – hangsúlyozzák a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Navigátor tájékoztatóanyagai. A biztosítások a váratlan események bekövetkezésekor nyújthatnak segítséget úgy, hogy csökkentik az anyagi terheket, hiszen részben vagy teljes egészében a biztosítótársaság fizeti az előre nem látható esemény nyomán bekövetkező kár helyreállítási, pótlási költségeit.  

Hogyan védjük legértékesebb vagyontárgyunkat?  

Ingatlanbiztosítás kiválasztásakor az ár mellett fontos arra is odafigyelni, hogy pontosan mire terjed ki a biztosítás. Évi néhány ezer forint különbség a biztosítási díjban a kárrendezéskor akár többmillió forintot is jelenthet. Olyan összegre kell biztosítani az ingatlant, ami fedezi az újjáépítést, ha az – a legszélsőségesebb esetben – megsemmisülne.  

Az ingatlanokra és ingóságokra vonatkozó vagyonbiztosításokat tűz- és elemi károkra, mint a villámcsapás, a vihar, az árvíz és a földrengés, vagy a jégverés és a robbanás, minden esetben lehet kötni. Az alapfedezetek mellé kiegészítő fedezetek kötésére is van lehetőség a sajátos igények, kockázatok figyelembevételével. A Pénzügyi Navigátor cikke ismerteti azokat a szempontokat, amelyeket érdemes megfontolni a valós igényeknek megfelelő otthonbiztosítás kiválasztása érdekében – hogy az valóban segítséget jelentsen baj esetén.

Miért érdemes váltani?  

A nagyjából négymillió magyarországi lakott ingatlan mintegy háromnegyede biztosított, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen! De azok sem lehetnek teljesen nyugodtak, akik évekkel ezelőtt előrelátók voltak és kötöttek biztosítást. Az infláció miatt ugyanis az építőanyagok ára és az építés-szerelési költségek is jelentősen nőttek az elmúlt időszakban, emiatt sok ingatlan alulbiztosítottá vált, vagyis baj esetén jogszerűen csak a helyreállítási költségek alacsonyabb hányadára nyújt fedezetet egy korábban megkötött biztosítás. Az akár évtizedekkel ezelőtt megkötött biztosítások összege nagymértékben elmaradhat az ingatlanok aktuális újjáépítési értékétől. Ráadásul tavaly rekord mértékű és számú viharkárról számoltak be a biztosítók és a szerződések számos esetben nem nyújtanak megfelelő védelmet olyan károkra, mint a jég és szél okozta káresemények. Az MNB információs kiadványa arra is felhívja a figyelmet, hogy a biztosítók fizetési kötelezettsége csak azokra a nagyértékű ingóságokra terjed ki, amelyeket a társaságnál előzetesen bejelentettek. Ebből a szempontból is érdemes felülvizsgálni a meglévő biztosítást.  

Garancia az ügyfélbarát kárrendezésre  

A Magyar Nemzeti Bank célja, hogy minél szélesebb körben elérhető, közérthető és áttekinthető feltételrendszerű, egyszerű és gyors ügyintézést, valamint ügyfélbarát kárrendezést lehetővé tevő lakásbiztosítások kerüljenek forgalomba. Ezért vezette be a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokat. Ez a lakásbiztosítási típus elősegíti, hogy a biztosítási fedezetek hosszabb távon magas szintű védelmet nyújtsanak, és a szolgáltatók ajánlatait egyszerűen lehessen összehasonlítani. A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások jelzáloghitelekhez is köthetők. A konstrukció a piac 14 lakásbiztosítást kínáló szereplője közül már 13-nál elérhető.