Rengeteg gyerek, óvodai és iskolai közösségek, családok, baráti körök és munkahelyi csoportok, megközelítőleg kétezren vettek részt a helyi képviselők által szervezett ültetési munkákban.

Az idei ültetési szezon során a 10 millió Fa közösség eddig összesen 6786 elültetett kertészeti, előnevelt fánál tart, a szintén ültetett nagyszámú cserjét nem is számolva. Az idei őszi szezonnak ráadásul még messze nincs vége. Sok helyi 10 millió Fa közösség például csak a következő, november 16-i hétvégére vagy későbbre szervezte meg ültetéseit. A szaporodó külföldi közösségek közül Londonban például november 30-án készülnek ültetéssel. A Magyarország lakosságával megegyező számú fa ültetését 1 fő - 1 fa elven célzó közösség ma már 124 településen rendelkezik helyi csoporttal.

A globális klímakrízis globális választ kíván. Bárhol érdemes és muszáj minél több fát ültetni – mondja Bojár Iván András író, művészettörténész, a szervezet alapítója és vezetője. – A lombok széndioxid megkötő, hűsítő, párásító hatása az egész légkört globálisan és helyi szinten is pozitívan befolyásolja. Ez a hétvége csak próba volt. Önkénteseink sokszor a zuhogó eső ellenére jókedvűen és lelkesen helytálltak: elsősorban települési közterületeken, visszaerdősítésre szánt területeken valamint magánkertekben.

A szállítás, a védőkarók, a víz és a műszaki eszközök bérléséhez szükséges költségeket főleg magánszemélyektől befolyó közel 10.000.000 Ft pénzadományból fedezték. Ezenkívül 2400 fa adomány érkezett. Az ültetés eszmei értéke ezt messze meghaladja: legkevesebb 50 millió Ft értékű ültetésnek felel meg. A legtöbb fát, a nyolc települést összefogó Tokaj és környéke közösség ültette el: 1223 fa. A Baranya-megyei Romonya község pedig az első település, amely 584 darabos ültetésével máris teljesítette az eredeti vállalást, hiszen a falunak 570 lakosa van. A jövő héten terveznek még további kétszázat ültetni.

A július 9-e óta, elsősorban közösségi oldalakon szerveződő közösség soktucatnyi oldalán mintegy ötvenezer követőt ér el közvetlenül. Ma már kiterjedt erdész, kertész és ökológus szakértői háttérrel rendelkezik. A közösség növekedése folyamatos. Önkéntesei eltökéltek abban, hogy a nevesített célt, a klímavédelem mellett a biodiverzitás megőrzése érdekében végzett fatelepítést a jövőben elsősorban a hatékonyabb erdők kialakításával, a lehető leggyorsabban elérjék. Aktivitásukat ma már fákat számláló saját térképes applikáció is segíti.