Pár éve a játszótéren voltam a gyerekekkel, amikor elment mellettünk egy középkorú férfi. Mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, kivett egy papírdarabot a zsebéből és eldobta. Nem bírtam ki, hogy ne szóljak utána: „Remélem, a maga kertjébe fújja a szél!” Bár nem volt túl diplomatikus a reakcióm, az eset jól tükrözi a témához való hozzáállásomat: a szemetelés nálam az igénytelen, csúnya beszéddel azonos kategória, azaz nem viselem el. Erre tanítom a gyerekeimet is. De akármennyire tudjuk, hogy szemetelni nem szabad, mégis mindannyian folyamatosan ezt tesszük: a kukák tartalma egyre nagyobb hegyeket képez a szeméttelepeken. De vajon tudatában vagyunk annak, hogy a gyerekeinknek és az unokáinknak építjük ezeket a hegyeket? Íme pár tipp a hétköznapjainkból, hogyan próbálom a gyerekeimet környezettudatosságra nevelni.

Legyen dolguk a hulladékkal!

Mi évek óta szelektíven gyűjtjük a műanyag, a fa, az üveg, a fém és a papír szemetet, a gyerekek a konzervdoboztól a kis csokipapírig mindennek tudják már a helyét. A szelektív kuka tömörítése, ürítése, kivitele az ő dolguk.

Értékeljük a fémet!

Az utcán elhajított sörösdobozok is a gyengéim, ezért bizony összeszedjük és hazahozzuk őket, ha tehetjük. Itthon évekkel ezelőtt egy hatalmas hűtősdobozt kineveztünk fémgyűjtőnek, ebbe kerülnek az összetaposott italos- és konzerves dobozok, és más apró fémhulladékok. A gyerekek kétévente nyáron mágnesekkel pár óra alatt szétválogatják az összegyűlt fémeket „mágnesezhető” és „nem mágnesezhető” kategóriákba. Telerakjuk velük az autót, és elmegyünk a közeli hulladékudvarba. A fémhulladékért kapott pénzből zsebpénz lesz.

Beszélgessünk az újrahasznosításról!

A környezettudatosság témája folyamatosan napirenden van nálunk, hiszen a gyerekek is minden nap „dolgoznak” az újrahasznosítható hulladékkal. Szerintem jó, ha látják, hogy a tárgyak, amik körülvesznek minket, jórészt újrahasznosított „szemétből” készültek. Fontos tudniuk, hogy a szeméttelep helyett van más megoldás is. A fémért és – az iskolai papírgyűjtésen – a papírért kapott aprópénz nagyon jó példa arra, hogy a hulladék értékes alapanyag.

Olvassunk és nézzünk újrahasznosítást!

Egyre több film és könyv szól a környezettudatosságról a gyerekek nyelvén. Ezek élővé teszik előttük a problémát, és családi programnak is nagyszerűek.

Adjuk le együtt!

A háztartásban adódó veszélyes hulladékokról is fontos, hogy tudjanak a gyerekek. Mi a használt izzókat, elemeket, elektromos hulladékokat és lejárt gyógyszereket külön-külön gyűjtjük. Az apróságok leadásánál – gyűjtőkartonokba való bedobásánál – a gyerekek lelkesen segítenek.

Mondjunk nemet közösen!

Vásárláskor legyünk környezettudatosak a gyerekekkel együtt is! Mondjunk nemet egy-egy agyoncsomagolt termék vásárlására és helyettesítsük ezt kevesebb hulladékot termelővel. Beszéljük meg a gyerekekkel, hogy bár apróságnak tűnik az eredmény, ha mindenki csak picivel kevesebbet tesz a kosarába, a világ szeméthalma jóval kisebb lesz.

Használjuk, amíg lehet!

„kevesebb tárgy, kisebb rendetlenség és kevesebb vásárlás, több megtakarítás”

Egyszerű az alapelv: „kevesebb vásárlás, kevesebb szemét”. Háziasszonyként hozzáteszem, hogy a „kevesebb tárgy, kisebb rendetlenség és kevesebb vásárlás, több megtakarítás” szintén megfontolandó mondatok! Érdekes, hogy nálunk gyerekenként különböző a témához való hozzáállás: az egyik fiunk például nagyon szeretne a zsebpénzéből mindig valamit vásárolni, vele igazán kemény dió bármire is nemet mondani a boltban. De lassan őt is lehet puhítani, és ez a lényeg.

Érzékenyítsünk állatokkal!

A legtöbb gyermek rajong az állatokért, így velük kapcsolatba hozva a témát a kicsik mélyebben befogadják a tényt: a mi szemetünk az állatok világát is tönkreteszi. Rengeteg olyan kép kering az interneten, amik tengerekben, erdőkben hánykolódó műanyag zacskókat, PET palackokat és csokipapírokat örökítenek meg. Ezek akár a mi háztartásunkban is megfordulhattak. Nézzünk ilyen képeket közösen! Ugye egyértelmű, hogy a szemetünk csökkentésével kevesebb állat életterét veszélyeztetnénk?

Alkossunk játékot a szemétből!

Sosincs időm ötletek után kutatni, de így is számtalan aranyos játék- és barkácsötlet jut eszünkbe, amikor kezünkbe veszünk egy-egy kidobásra szánt dolgot. A gyerekek fantáziája és alkotókedve pedig határtalan! Távcső, ceruzatartó, babaház, autóparkoló, mécsestartó, kisállat, képeslap, játékkártya, madáretető, kishajó, társasjáték – az évek folyamán ezt már mind megcsináltuk vécépapír gurigából, konzerv-, karton-, pizzás- és tejesdobozból, befőttesüvegből, PET palackból. Persze ezek a kreatív újrahasznosítások csak a szemétmennyiségünk töredékét jelentik, de örömöt és szemléletet adnak a gyerekeknek. Nem mellesleg komoly forintokat is takaríthatunk meg az alkotáshoz szükséges alapanyagok nem megvásárlásával.

Sétáljunk a szemétért!

Ha tényleg komolyan gondoljuk a környezettudatosságot, vigyük el a családot és a barátokat egy-egy szemétszedő sétára! Nem biztos, hogy az ötlet elsőre osztatlan sikert fog aratni, de maradandó közös élmény lesz az akció. Ne felejtsünk szemeteszsákot, szappant vagy kézfertőtlenítőt is magunkkal vinni!

(fotó: Shutterstock)