Regős Judit

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2012-ben június 1-ét jelölte ki hivatalosan a szülők világnapjának. Ezen alkalomból köszönetünket fejezhetjük ki azért az évtizedeken át tartó odaadásért, féltő gondoskodásért, amellyel elhalmoztak minket. Az ünnepnap magyarországi népszerűsítését 2016-ban a Szülők Háza Alapítvány karolta fel, majd több családszervezet bevonását követően idén, együttműködésben a 2001 óta működő Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségével, közösen töltik meg tartalommal.

– Ez a nap a szülői szerepet, illetve az ezzel együtt járó elhivatott, láthatatlan munkát ünnepli, és arra igyekszik ráirányítani a figyelmet – kezdi a Szülők Háza Alapítvány elnöke, Regős Judit. – Ezt az egész éven át tartó nagyfokú gondoskodást szeretnénk minden esztendőben meghálálni a szülőknek azzal, hogy mindenféle földi jóban részesítjük őket. Kényeztető, rekreációs, masszázs programokat szervezünk, de igénybe vehetik stylist, smink, coach és supervisor tanácsadóink szolgáltatásait is. Hiszen a szülő egészsége a gyerek jövőjének a záloga, és ebbe beletartozik a testi, lelki és mentális egészség is. A célunk, hogy ezt minél többen felismerjék és ünnepeljék.  

Ahogy egyre nagyobb múltra tekint vissza ez a kezdeményezés, úgy lesz országszerte egyre több a rendezvény. Minden évben kitalálunk valami újdonságot. Idén szerettük volna kiterjeszteni a szülők világnapját az egész térségünkre, így a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségével összefogásban közös ünneplésre készülünk. Ezen kívül az ország összes Szülők Háza intézményében egésznapos ingyenes programokkal, koncertekkel, előadásokkal várjuk a családokat fogalmazott Regős Judit.

Márton Zsuzsanna

– Közel száz civil szervezetet fogunk össze a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségében, egyesítjük az elcsatolt területek és az anyaország családszervezeteit – mondja Márton Zsuzsanna, a szövetség elnöke. – Háromgyermekes erdélyi családanyaként szívügyemnek tartom, hogy mindazokat a jó gyakorlatokat, amelyeket látunk a szűkebb és tágabb környezetünkben, beépítsük a mindennapokba és a határon túli családok számára is elérhetővé tegyük.

Minőségi idő – a családra

Összetartozunk – idén ez a hazai mottója a szülők világnapjának, amely szó szerint és átvitt értelemben is kapcsolatot és köteléket jelent a kisebb és nagyobb családok tagjai között.

– Az összetartozás különös jelentéssel bír, ha nem csak a családokra, de a határainkon túl élőkre is vetünk egy pillantást – erősíti meg Regős Judit. – Az összetartozás és az összefogás által egy még nagyobb bázis, a Kárpát-medencei családszervezetek számára is kézzelfogható, elérhető lesz a közös ünneplés lehetősége. Emellett a szolgáltatóknak is van egy javaslatom: hirdessék meg évről évre minél többen, hogy kedvezményesen fogadják ezen a napon a szülőket! Néhány éve indítottuk, és azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a felhívás, de továbbra is minden alkalmat megragadok, hogy elmondjam: ideje ehhez hasonlatos kampányokkal is elismerni a gyermeknevelés társadalomra gyakorolt pozitív hatását.

– A szülők világnapja egy kicsit a szülőkre irányítja a figyelmet és ilyenkor megemlékezhetünk arról, milyen csodálatos érzés gyermeket nevelni – jelenti ki Márton Zsuzsanna. – Rendkívül szép feladat, de egyben sokszor meglehetősen nehéz is. És erről kevesebb szó esik. Fontos arról is beszélni, hogy napi szinten igenis küzdelmes egy család életének a menedzselése, de annál több örömöt tartogat. A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége kiemelten színes szervezet, hiszen Felvidék, Kárpátalja, Erdély és Vajdaság mellett az anyaország szervezeteit is tömöríti, és minden tag hozza és képviseli a saját jó gyakorlatait. Nálunk például, a romániai naptárakban néhány éve június elseje hivatalosan munkaszüneti nap. Ez a gyereknap. Kifejezetten örülök ennek az alkalomnak, mert így még hangsúlyosabban megünnepelhetjük. Minden szülő együtt lehet a gyermekével és ez összehozza az egész családot. Nagyon szeretünk kirándulni, akár a környéken horgászunk, akár messzebb a hegyekben sétálunk, arra mindig figyelünk, hogy kiszakadjunk a megszokott közegünkből, kiszabaduljunk a természetbe és csak egymásra koncentráljunk. Fontos, hogy ilyenkor minőségi időt töltsünk egymással és csak a gyerekekre figyeljünk. Ezek a pillanatok hozzák igazán közel egymáshoz a család tagjait!