A túrázni vágyók számos lehetőség közül választhatnak: a gondosan-pontosan kitáblázott erdei turistautak hosszas barangolásra invitálják a bakancsos kirándulókat a csodálatos természeti környezetben. A kirándulást még érdekesebbé és tartalmasabbá tehetjük, ha egy tanösvény mentén fedezzük fel a környéket. Ezek az információs táblákkal ellátott, erdei vagy más természeti területeken vezető turistautak az adott terület geológiáját, természeti értékeit, esetleg kulturális- kultúrtörténeti érdekességeit mutatják be a látogatók számára. Tehát, miközben átadjuk magunkat a túrázás varázsának, számos hasznos és érdekes ismerettel gazdagodhatunk. 

Tanösvény és zarándokút 

A Keszthelyi-hegység élővilágát bemutató gyenesdiási Dolomit-tanösvény egyben zarándokút is a település egyik közkedvelt látnivalójához, a 2010-ben felállított Fénykereszthez. A Gyenesdiáson, a Pince közből megközelíthető túraútvonalon kihelyezett táblák segítségével közelebbi képet kaphatunk hazánk egyik legváltozatosabb élővilágú vidékéről. Csaknem 80 védett, illetve fokozottan védett növényfaj ismert erről a területről, mint például a nősziromfélék, orchideák, kökörcsinek. Ezenkívül a Keszthelyi-hegység állatvilága, különösen a gerinctelen fauna ma is nagyon gazdag. Számos olyan bogár- és lepkefaj élőhelye, amely országosan is ritka, például itt él a láncos futrinka, a kis szarvasbogár, illetve a kis apollólepke, hogy csak néhányat említsünk a különlegességek sorából. 

Pele apó és az erdő titkai 

Balatongyörök és Balatonederics határán, a Keszthelyi-hegységben halad a Pele apó tanösvény, amelyet a Balaton Felvidéki Nemzeti Park alakított ki kifejezetten gyerekek számára. Az összesen 38 állomásból álló, 8,5 km hosszú túraút a térség növény- és állatvilágát mutatja be.  

bazaltutca

A gyerekek a tanösvényen sétálva a térség erdei élőhelyeinek, természeti értékeinek megismertetésére Pele Urat, a nagy pelét hívják segítségül, aki amellett, hogy kis unokájából igyekszik rendes pelét faragni, és szeretné őt a peleélet rögös útján elindítani, számukra is felfedi kedves erdejének megannyi apró titkát. 

A sétaúton kihelyezett ismeretterjesztő táblák magyarul és angolul nyújtanak információt. A tanösvényről és környezetéről 24 oldalas kiadvány is készült, amely egyben térképes útikalauzként szolgál ehhez a természeti értékekben bővelkedő területhez. A Pele apó tanösvény több irányból is megközelíthető, csatlakozni lehet rá a térség ismert látogatóhelyeiről: a Szépkilátótól, az Afrika Múzeumtól, a balatonedericsi Csodabogyós-barlang bázisépületétől vagy a balatongyöröki Bélap-völgytől.  

Bazaltoszlopok között 

Zala megye hét csodájának egyike, a Vindornyaszőlős és Nagygörbő határán található Kovácsi-hegy sziklaösvénye Buruczky Ferencről, a környék fiatalon elhunyt lelkes, nagy tudású, természetvédő meteorológusáról kapta a nevét. Az ösvény legizgalmasabb része a hegység nyugati, délnyugati oldalán kialakult, peremről lehasadt, megrepedezett bazaltoszlopokból álló úgynevezett bazaltutca, ahol monumentális, néhol 15 méter magas bazaltoszlopok között túrázhatunk. A hegység különleges természeti kincseként jegyzett páratlan földtani képződmény a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területe. Keletkezését a szél hatásának tulajdonítják, mely a bazalttakaró széle alól kifújta a homokot, így a hatalmas tömbök a függőleges repedések mentén kibillentek. A bazaltutcában számos, repedésekből kialakult üreggel, nyílással, barlangszerű hasadékkal találkozhatunk.  

A bicikliúttól a malomig 

Gyenesdiás egyik legújabb látványossága az évszázadokon át nagy forgalmat lebonyolító, a Festeticsek korában központi szerepet betöltő egykori Talabér-Bujtor-Osvald–féle vízimalom. A mostanra teljes mértékben megújult épületet a Balatoni Bringakörút gyenesdiási szakaszáról is könnyen megközelíthetjük, méghozzá a János-forrás csaknem 350 méter hosszú elfolyó árkát kísérő sétányon kialakított, a helyi növény- és állatvilágot 16 táblán bemutató Forrás tanösvényen keresztül. 

A legnépszerűbb túraútvonal 

A túrázás, amellett, hogy környezettudatos kikapcsolódási forma, valamint egészséges és igen élvezetes időtöltés, családi programnak sem utolsó. 

Gyenesdiáson a legnépszerűbb útvonal a 8,6 kilométeres családi gyalogtúra, melyet kis- és nagygyermekes családoknak egyaránt ajánlanak, valamint azoknak, akik szeretnének ízelítőt kapni a Keszthely-hegység vadregényes kalandozásaiból, de még nincsenek felkészülve a “kaptatókra”, és az egész napos túrákra. A családi túra legnagyobb értéke, hogy viszonylag kis erőfeszítéssel megcsodálhatjuk a környék számos természeti kincsét.  

Kiindulópontja a gyenesdiási Tourinform iroda, amely a település központjában található. A túra első állomása a Kerek-hegyen magasodó Festetics-kilátó, ahonnan gyönyörű körpanoráma látható Keszthelyre, a városon túli vidékre, és a Keszthelyi-hegység domborulatai is páratlan látványt nyújtanak erről a helyről. Innen továbbhaladva lejutunk a Nagymezőre, a környék egyik legkedveltebb kirándulóközpontjában bográcsozóhely, fapadok és -asztalok, kötélcsúszó pálya fogadja az ideérkezőket. A sportosabb kirándulók innen rátérhetnek az erdei tornapályára, ahol kipróbálhatják erőnlétüket a változatos feladatsorokat követve.  

a Vadlány-lik barlang

A Nagymezőt elhagyva elénk tárul a fantasztikus látványt nyújtó egykori mészkőbánya (dolomit kőbánya) varázslatos tere. Ezt követően a túra egyik legizgalmasabb és legkülönlegesebb állomásához érkezünk, ami egészen biztosan beindítja gyerekeink fantáziáját. Ritka természeti képződmény a szélvájta, szobányi méretű Vadlány-lik barlang, melyet a környékbeliek csak Vadlánliknak neveznek. Az ehhez kapcsolódó egyik monda szerint a szerelmesétől elszakított lány bánatában ebbe a barlangba bújt el, majd őrült bele a vágyakozásba. 

A barlangnyílás tulajdonképpen egy szélerózió által formált kőfülke, melyet mesterségesen tovább bővítettek. A századforduló idején nagy valószínűséggel titkos pálinkafőző helyként használták a helyiek. 

A túra magában foglalja a korábban már említett Dolomit tanösvényt, majd azt elhagyva következik a Fénykereszt, ahonnan ismét csodálatos kilátás tárul elénk. Onnan az út a Mária szoborhoz vezet tovább, majd visszatérünk a túra kiinduló helyszínére. 

A környék legismertebb és legnépszerűbb útvonalát egy, kifejezetten a családi túrához készült foglalkoztató füzet teszi még izgalmasabbá. A kiadvány térképpel segíti a tájékozódást, játékos feladatokkal szórakoztatja a kicsiket, és sok érdekes információt tartogat a gyalogtúra látnivalóiról az egész család számára.