– A kettő és ötéves közötti korosztálynál tipikus életkori sajátosság a válogatósság. A fejlődés velejárója lehet, tehát semmiképpen sem kell túlaggódni – nyugtat meg mindjárt Erdélyi Alíz. – Egy nagyon fontos dolog van csak, amire minden szülőnek javasolt odafigyelnie, méghozzá az, hogy soha ne jutalmazzunk édességgel. A „ha megeszed a zöldséget, kaphatsz csokit” jellegű megvesztegetések nemcsak elősegítik, hogy felnőttként érzelmi evő legyen a gyermekünk, de ahhoz is hozzájárulnak, hogy esetlegesen túlsúlyossá váljon. Teljesítményt se jutalmazzunk étellel és búbánatra se egy kis fagyi vagy süti legyen a megoldásunk – mondja. – Természetesen szintén káros a kiabálás, veszekedés, erőszakoskodás („Addig nem állsz fel az asztaltól…”), ha a gyermekünk nem akar enni vagy válogat. Próbáljunk meg nyugodtak maradni, és gondoljunk arra, hogy bármennyire is dühítő a helyzet, komoly traumáktól kíméljük meg, ha mi nem folytatjuk a generációk óta öröklődő káros mintákat.

Mutassunk példát – kerüljön mindenből az asztalra

– Gyakori, hogy valamelyik szülő, vagy akár mindkettő nagyon válogatós. Az apuka sem eszi meg a zöldséget vagy anya nem eszik húst, mert vegetáriánus. Ilyenkor ezeket csak leutánozza a gyermek azzal, hogy ő is válogat. A kisgyermekek mindenben a szüleiket másolják, ezért igyekezzünk példát mutatni. A felnőttek számára gyakorlati segítséget nyújt az egészséges, kiegyensúlyozott és változatos táplálkozáshoz a hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR®. Étkezzünk változatosan, mindig mutassuk meg a gyermekünknek, hogy mi minden került a tányérunkra. Kínáljuk meg, és rakjunk ki sok finomságot az asztalra. Zöldségeket, többféle köretet is, akkor is, ha tudjuk, hogy a gyermekünk valószínűleg nem akar majd belőle enni. Nem baj, már az is jó, ha érdeklődik és megnézegeti őket – tanácsolja a dietetikus.

Hámozzunk, vágjuk fel, facsarjuk ki

– Sok gyerek, ha gyümölcsről vagy zöldségről van szó, egészben tálalva biztos, hogy hozzá sem nyúl, de ha egy tányérra szépen ki vannak rakva meghámozva, felszeletelve, akkor szívesen bekapkodják. Érdemes akkor erre időt szánni, és akár a gyerkőcöt is bevonni az elkészítésbe. Mossa meg a gyümölcsöket ő vagy díszítse ki velük a tányért. Vannak gyerekek, akiknek pedig akkor csillan fel a szemük, ha gyümölcscentrifugával készíthetnek dzsúszt az egész családnak. Mehet a gépbe cékla, répa, alma, narancs, zeller és egy nagyon kevés gyömbér is. Préseljünk több levet, és tegyük el a hűtőbe, így több napra jut a finom vitaminbombából mindenkinek.

Csempésszünk zöldséget a süteményekbe

– Egyáltalán nem hajlandó zöldséget enni a gyermekünk? Próbáljunk ki néhány elsőre bizarrnak hangzó, különleges édességreceptet. Természetesen nem a zöldségek és a főétkezések helyett, hanem azok kiegészítéseként. Készíthetünk például céklás vagy édesburgonyás brownie-t, de a cukkinis-fahéjas lepény vagy a sütőtökös muffin is hihetetlenül finom. Mindegyik édesebb zöldség szinte észrevétlen marad a süteményekben (gondoljunk csak a répatortára), a bennük lévő vitaminokhoz viszont legalább ilyen formában hozzájut a gyermekünk. Ne feledjük, sok kicsi sokra megy!

Sós muffin, színes tészta, egészséges smoothie

– Készíthetünk sós muffint is, amibe szintén tehetünk például répát, tököt, karalábét, brokkolit vagy cukkinit. Többször előfordul, hogy a csemete a zöldséget nyersen vagy főzeléknek nem fogyasztja, de krémleves formájában nem okoz problémát számára. A pogácsába, fasírtba is csempészhetünk némi zöldséget, vagy például sajtkrémbe és húsos raguba is, ha nagyon apróra vágjuk őket. Jó ötlet a színes palacsinta sütése is például spenóttal. A krumplipürébe keverhetünk főtt céklát, amitől szép piros lesz vagy répát, amitől narancssárga. Ha ezekkel díszítjük a tányért, lehet, hogy szívesebben megeszi a gyermekünk, mintha csak a főtt répáról magyaráznánk, hogy milyen egészséges. Ma már kapható színes tészta is, amiben minimálisan ugyan, de valamennyi zöldség van. A smoothie-t szívesen megissza a csemeténk? Akkor az eper és banán mellé tegyünk bele egy kis spenótot, avokádót is. Ezeknek egyáltalán nem kivehető az íze. Vessük be minden kreativitásunkat! Fontos azonban, hogy ha a kicsi kérdéseket tesz fel, hogy mitől piros a krumplipüré, akkor ne hazudjunk neki – figyelmeztet a szakember.

Menjünk együtt piacra

– Szuper időtöltés és kedvet csinálhat az evéshez, ha együtt megyünk piacra a gyermekünkkel. Mutassuk meg neki a zöldségeket, gyümölcsöket, kérdezzük meg, hogy melyiket lenne kedve megfőzni. Hagyjuk, hogy megfogdossa, megnézegesse őket és közben meséljünk nekik a gyerekkori emlékeinkről, amikor a nagymamánkkal fejtettük a borsót. Otthon mi is engedjük, hogy megmossa, szétszedje, hámozza velünk a zöldségeket. Közben is kedve támadhat kóstolni, de ha nem, akkor sincs gond. Ne erőltessük. A közös főzés, sütés újabb alkalmat ad a hozzávalókkal ismerkedésre. Ha pedig majd beköszönt a tavasz, akár ültethetünk is együtt.

+1 Ha 2-3 zöldséget megeszik, az már jó!

– Ne várjunk el túl sokat a gyermekünktől, és ne aggódjuk túl a dolgot. Minden attól függ, hogy honnan indultunk. Ha korábban semmilyen zöldséget nem evett meg, akkor a savanyú uborka is előrelépés! Szeretném megnyugtatni a szülőket, hogy általánosságban, ha 2-3 zöldséget megeszik a gyermek, az már jó. Ahogy növekszik, várhatóan egyre kevésbé lesz válogatós, legyünk vele türelmesek! Természetesen, ha ez hosszú ideig húzódik és nagyon szűk a választék, érdemes konzultálni a gyerekorvossal és dietetikussal.

(fotó: Shutterstock, privát)