– A tej és tejtermékek egy egészséges szervezet számára nélkülözhetetlen elemei az étrendnek, hiszen olyan a tápanyagtartalmuk, vitamin- és ásványi anyag összetételük, hogy ezeket a növényi tejitalokkal nem lehet teljesértékűen helyettesíteni – kezdi Csengeri Lilla dietetikus. – A hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint napi fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű egyéb tejterméket – sajtot, kefirt, joghurtot, túrót stb. – el kellene fogyasztanunk. Emellett kiegészítésként természetesen ihatunk növényi tejitalokat is, de nem a tej és tejtermékek helyett. Ugyanis, ha valaki teljes élelmiszercsoportokat csak úgy kiiktat az étrendjéből, annak az lehet a következménye, hogy a szervezete bizonyos tápanyagokból hiányt fog szenvedni. Ezért fontos, hogy ne önszántunkból, hanem csak orvosilag indokolt esetben zárjuk ki a tej és tejtermékeket és ekkor is dietetikussal egyeztetve kezdjünk bele a diétába, hogy a hiányzó tápanyagokat más ételekből tudatosan pótolni tudjuk – magyarázza. 

– A tejfehérje-allergiát el kell különítenünk a tejcukor-érzékenységtől. Tejfehérje-allergia esetén teljesen ki kell zárni az étrendből a tejet, a tejtermékeket és minden tejszármazékot. Ilyenkor a növényi alternatíváknak jelentős szerepe van a diétában. Tejcukorérzékenység esetén viszont választhatjuk a laktózmentes sajtokat, egyéni érzékenység alapján. Ettől függetlenül a változatosság jegyében beilleszthetőek az étrendbe a növényi italok is, hiszen azok eredendően laktózmentesek. A vegán étrendet követőknek is javaslom, hogy keressenek fel egy, a témában jártas dietetikust a megfelelő tápanyag-bevitel érdekében – ajánlja a szakember. 

Az öndiagnózis nem diagnózis 

Gyakran előfordul manapság, hogy az emberek önszántukból kerülik a tejtermékeket, és helyettük inkább a növényi alternatívákat fogyasztják.  

– Ahogy említettem, ez sajnos hosszú távon tápanyaghiányhoz vezethet, ezért semmiképpen nem tartom jó ötletnek, hogy csak úgy önszántunkból egyáltalán ne fogyasszunk tejtermékeket. Sokszor tapasztalom azt is, hogy a szülők a gyermeknél megjelenő ekcéma vagy egyéb bőrkiütés, allergia esetén barátok, ismerősök javaslatára szintén nem adnak tejet és tejterméket a csemetéjüknek, mondván, ettől majd elmúlnak a tünetek. Kisgyermekek esetén különösen káros lehet egy ilyen megalapozatlan döntés a szülőtől, ezért, ha arra gyanakszunk, hogy a tej és tejtermékek gondot okoznak a gyermekünknél, akkor először orvoshoz forduljunk. A megfelelő kivizsgálás után pedig kérjük dietetikus segítségét az étrend összeállításáhozhívja fel a figyelmet Csengeri Lilla. 

Nincs “legideálisabb” növényi ital 

A növényi tejitalok választéka ma már óriási, a zabtól a kesudión át a borsóig sokféle alapanyagból készülhet ilyen ital. Az összetétele azonban mindegyiknek más és más: eltérő a fehérje-, a szénhidrát-, a zsír- és az energiatartalmuk is, a tehéntejhez egyik sem hasonlít igazán. 

– Nincs olyan, hogy az emberi szervezetnek legideálisabb növényi ital – mondja a szakember. – Mindegyiknek nagyon eltérő az összetétele a tehéntejtől és egymástól is. A legtöbb növényi ital például jóval kisebb fehérjetartalommal rendelkezik (kb. 0-1,7 g/100 g), mint a hagyományos tej (3,4 g/100 g), ez alól a szója a kivétel (2,9-3,4 g/100 g). Zsírban is szegényebbek, mint a tehéntej és koleszterinmentesek. Alapvetően a legjobb, ha az ásványi anyagokkal és vitaminokkal (kalcium, D-, A-, E-, B2-, B12-vitamin) dúsított, hozzáadott cukor mentes növényi tejitalokat választjuk, és váltogatjuk őket. De egyéni preferencia kérdése is, hogy melyiket érdemes előnyben részesíteni. Cukorbetegség vagy egyéb szénhidrátanyagcsere zavarral küzdőknek például a rizs- vagy zabital fogyasztása nem a legszerencsésebb, hiszen ezeknek a legmagasabb a szénhidráttartalma. Ilyen szempontból a kókusz- vagy mandulaital jobb választásnak bizonyul. Az olajos magvakra érzékenyeknél a magtejek a kerülendők, és inkább a kókusz-, rizs- vagy szójatej lehet jó alternatíva. Ha igazolt hormonális vagy pajzsmirigyet érintő betegségünk van, akkor pedig a szójaitallal kell óvatosnak lennünk, hiszen a benne található fitoösztrogének nagyobb mennyiségben befolyásolhatják a hormonháztartást és pajzsmirigyműködés-gyengítő hatása is lehet.  

Ital megnevezéseEnergia (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
Tehéntej (2,8% zsírtartalmú)603,42,85,3
Rizsital hozzáadott cukor nélkül45-640-0,50,8-1,29-13
Mandulaital hozzáadott cukor nélkül13-220,51,1-2,10-0,3
Mandulaital hozzáadott cukorral19-340,2-0,50,6-2,13-3,3
Zabital hozzáadott cukor nélkül40-500,2-0,71,3-1,65,6-7,8
Kakaós zabital hozzáadott cukorral620,91,89,8
Kókuszital hozzáadott cukor és rizs nélkül14-150,1-1,70,4-1,20-1,3
Kókuszital rizzsel, hozzáadott cukor nélkül19-220,10,92,6-3,2
Ízesített kókuszital hozzáadott cukorral410,41,17
Szójaital hozzáadott cukor nélkül32-352,9-3,41,8-20,2-1
Szójaital hozzáadott cukorral39-453-3,71,7-2,12,5-2,6
Ízesített szójaital hozzáadott cukorral54-6131,7-1,86,5-7,8

Házi vagy bolti? 

– Az otthon készített növényi italok teljesen rendben vannak, ha valakinek van kedve hozzá, nyugodtan kísérletezzen velük. De azt tudni kell, hogy a bolti italokkal szemben ezekhez mi nem tudunk ásványi anyagokat és vitaminokat hozzáadni – mutat rá a szakember, hozzátéve: ebből a szempontból jobbak a dúsított bolti változatok. – Nem kell megijedni az olyan egyéb adalékanyagoktól sem, mint a guargumi, a karragén vagy az emulgeálószer. A guargumit a guarbab nevű növény magjából vonják ki, teljesen természetes anyag. A karragént algából vonják ki, az emulgeálószer pedig egy olyan anyag, ami a víz és az olaj keveredését segíti. Amit még gyakran látunk a címkén, az a napraforgó- vagy egyéb növényi olaj, de ez kis mennyiségben található meg ezekben az italokban. A napraforgóolaj változatos, kiegyensúlyozott étrendbe teljesen jól beilleszthető, csupán akkor lehet káros, ha valaki gyakran fogyaszt belőle nagyobb mennyiségeket, például benne kisült, rántott ételek formájában. Újabban borsófehérjével dúsított növényi tejitalokat is találunk a boltok polcain, amik extra fehérjeforrásként szolgálnak, és a könnyebb habosíthatóságot segítik elő. Fontos, hogy a dobozos növényi italokat mindig rázzuk fel fogyasztás előtt, ugyanis a hozzájuk adott vitaminok és ásványi anyagok kiülepedhetnek a csomagolás belső falára – tanácsolja Csengeri Lilla.