A baba első fél éve alatt több pénzt kap az anya, mint amikor még dolgozott, hiszen a CSED-ből járulékokat nem, csak a személyi jövedelemadót vonják le. Ennek köszönhetően egy nő, akinek például 300 ezer Ft volt a bruttó fizetése, amíg dolgozott abból 200 ezer forintot vitt haza, a szülést követően viszont már 255 ezer forint jár neki.

Adókedvezménnyel még jobban járnak

Akik érvényesítik a CSED-ből az adókedvezményeket, még ennél is jobban járnak. A negyedik vagy többedik gyermeküket szülő nők eleve mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól, az ő esetükben a bruttó és nettó CSED összege megegyezik. Jövő év január 1-től pedig ugyanez fog vonatkozni azokra a fiatal, 25 év alatti anyukákra is, akik a szülést megelőzően már dolgoztak, hiszen ők is szja-mentességet fognak élvezni.

Ezen két csoporton kívül pedig azoknál is van esély a korábbi bruttó fizetés nettósítására a CSED, azaz a szülési szabadság hat hónapos időszaka alatt, akik igénybe veszik a családi adókedvezményt. Ahhoz, hogy a maximális adókedvezményre jogosultak legyenek és így a bruttó CSED-ük összegét kapják meg nettó összegként, egy gyermeknél elég, ha a CSED minimum havi bruttó összege 66.670 forint, két gyereknél pedig 266.670 forint, nekik csak az e fölötti rész után kell a 15 százalékos szja-t megfizetni. Aki a harmadik gyermekét szüli, 660 ezer forintig élvez adómentességet.

Havonta 30 ezer édesanya kap CSED-et

A CSED-re jogosult édesanyák köre a magas női foglalkoztatásnak köszönhetően jelentősen nőtt az elmúlt években. Ma átlagosan havonta 30 ezer édesanya kap CSED-et, 2011-ben még csak 24 ezer körüli volt ez a szám. Július 1-től azok is az új, kedvezőbb feltételek mellett kapják a csecsemőgondozási díjat, akiknek már megszületett a gyermekük, de még a fél évig tartó szülési szabadságon vannak. Ez a 168 napos időszak egyébként már elkezdődhet a szülést megelőző negyedik héttől is. A CSED igénylésével egyúttal a GYED igénylése is megvalósul, nem kell azt külön kérvényezni. A CSED alatt nem lehet dolgozni, de a gyermek fél éves korát követően a GYED folyósítása mellett már korlátlanul dolgozhatnak a szülők.