A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kiszámolta, hogy ez pontosan mit jelent a gyakorlatban. 

2023. január 1-jétől személyi jövedelemadó mentességet élveznek azok a nők is, akik 30 éves koruk előtt vállalnak gyermeket, hasonlóan a négygyermekes anyákhoz, akiknek már 2020 óta nem kell szja-t fizetniük. Ez a lehetőség nemcsak a munkabérre vonatkozik, hanem a gyermekgondozási ellátásokra is, melyek összege ezáltal jelentősen nő. 

A Csecsemőgondozási díj (CSED) összege - melyet közvetlenül a szülést követően 168 napig kapnak az édesanyák - 2021 júliusa óta megegyezik a korábbi fizetés 100 százalékával. Ebből alapesetben csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót vonják le, de mivel a 30 éves koruk előtt szülő nők és a negyedik gyermeküknek életet adó nők is mentesülnek az szja megfizetése alól, így a korábbi bruttó fizetésükkel azonos összegű CSED-et kaphatnak kézhez. Az szja-mentesség az átlagbér mértékéig, azaz 500 ezer forintig érvényesíthető, így havonta akár 75 ezer forintot is megtakaríthatnak a 30 év alatti, valamint a négygyermekes édesanyák.  

A Gyermekgondozási díj (GYED) a gyermek féléves korától kétéves koráig jár. Ennek összege a korábbi fizetés 70 százaléka, ami 2023-ban maximum 324 800 forint lehet, és mellette akár nyolc órában is dolgozhatnak az édesanyák. A GYED összege az szja-mentesség hatására 20 százalékkal emelkedhet, mivel csak a 10 százalék nyugdíjjárulékot vonják le belőle, a 15 százalékos szja-t nem. Ez a GYED maximumban részesülő anyák esetében közel havi 50 ezer forintos jövedelem növekedést jelenthet.

A gyermeket vállaló fiatal párokra vonatkozóan mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a családalapítást követően harmadával nőhet a nettó jövedelmük. Például egy fiatal 27 éves pár, akik bruttó 400-400 ezer forintot keresnek, azelőtt, hogy családot alapítanak, összesen 532 ezer forintot visz haza. Ha összeházasodnak és megszületik az első gyermekük, akkor az édesanya szja-mentessége, a családi adókedvezmény, az első házasok adókedvezménye és a családi pótlék igénybevétele okán 693 ezer forintra nő a nettó jövedelmük, azaz 30 százalékkal több bevételre tesznek szert. 

Emellett 2023-ban változatlan feltételekkel vehetik fel a 10 millió forintos Babaváró támogatást, ami a gyermek megszületését követően azonnal kamatmentes kölcsönné válik. Ha az anyának diákhitele is volt, akkor azt is teljes egészében elengedi az állam. 

Ezek a lehetőségek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a húszas éveikben járó párok családalapításának minél kevesebb anyagi akadálya legyen, és ne kelljen halasztaniuk a gyermekvállalást.

Az említett és más családtámogatási formákról is részletesen tájékozódhat a csalad.hu támogatások rovatában.