A fővárosi Millenáris Parkban megrendezett KINCS Smart Family Fesztivált Ekler Gergely családokért felelős stratégiai államtitkár nyitotta meg.

– A mi családunkban úgy alakult, hogy a családi programokról általában az autóban beszélgetünk – kezdte a kétgyermekes államtitkár. – Amikor megkérdeztem a családomtól, hogy szerintük mi is lehet az okos család, a feleségem a környezettudatossággal társította a kifejezést, a kisebbik fiam a játékkonzolok világában gondolkozott, a nagyobbik fiam pedig meg volt róla győződve, hogy mindenféle kütyüket használnak az emberek, hogy okosak legyenek. Ezen a fesztiválon mindegyik témakörben találhatunk jó példákat. Én magam, a zsűriben arra a válaszra jutottam, hogy mi okosságra hajló család vagyunk. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, fontos számunkra a környezettudatosság, megbeszéljük, hogy mikor mire költünk, lekapcsoljuk a villanyt, a kidobott ételt pedig többszörös pazarlásnak tartjuk. Ugyanakkor nincs applikációs edzéstervünk, nem automata vezérli a fűtésünket, nincs napelemünk és nem számláljuk alkalmazással a lépéseinket.

– Ebben a versenyben mindenki azért dolgozott, hogy innovatív megoldások jöjjenek létre, modern, tudatos megoldások. A jó gyakorlatok gyűjtésével a magyar találékonyság nemzetközi hírnevét is népszerűsítjük, ráadásul széles körben értelmezhetjük a családok támogatásának fogalmát. Ami közös pont: ezek a fejlesztések egytől-egyig hozzájárulnak ahhoz, hogy a családok élete könnyebb, praktikusabb és tudatosabb legyen – tette hozzá Ekler Gergely.

Kaput nyit az innováció

A KINCS Smart Family Nagydíj 2021 versenyre olyan magyar, családokra szabott, prototípussal rendelkező, a piacon már megtalálható, családokat segítő XXI. századi innovatív fejlesztések jelentkezhettek, amelyek élen járnak egy ötlet forradalmasításában. Pályázni az alábbi témakörökben lehetett: társadalmi, közösségi innovációk, e-egészség, a jövő oktatása, okos otthonok, családi kassza, illetve zene és kreatív megoldások.

– Külön öröm számunkra, hogy nyolcvannál is többen pályáztak a tavaszi, családok nemzetközi napján meghirdetett startup-versenyünkre – mondta Szalai Piroska, a KINCS Smart Family Centrum vezetője. – Egy éve én sem gondoltam, hogy ilyen versenyt fogunk indítani, de rájöttünk, az innováció igenis kapcsolódhat a családok mindennapjaihoz. Egy olyan kapu nyílt meg ezáltal, ahol az innováció nemcsak a munkában és a gazdaságban van jelen, hanem a mindennapjainkban is.

A beérkező pályázatokat neves szakmai zsűri értékelte: Novák Katalin családokért felelős miniszter; Béres Marcell, a Béres Gyógyszergyár Zrt. innovációs és portfóliómenedzsment igazgatója; Böszörményi Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója, a Design Terminal vezetője; Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója; Jörg Bauer, a Tungsram Csoport elnök-vezérigazgatója; Prof. Dr. Aczél Petra, a Társadalmi Jövőképesség Kutatóközpont senior kutatója, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója és Fűrész Tünde, a KINCS elnöke.

Tudatosságra nevelés a pénzügyekben

Az ünnepélyes díjátadón a KINCS Smart Family Nagydíj harmadik helyezettjének járó 1 millió forintot a zsebpénzkezelő, biztonságos, pénzügyi tudatosságra nevelő Moneymate alkalmazás nyerte el.

– Gyakorló édesapaként szembesültünk a problémával, hogy okoz némi fejtörést a gyermekeink tudatos pénzügyi gondolkodásra való nevelése – mutatott rá a két ötletgazda, Kovács Gábor és Pap Dávid. – Közgazdászokként először egy táblázatkezelőben vezettük a releváns adatokat, aztán jött az ötlet, hogy érdemes lenne ebből egy profi alkalmazást fejleszteni. A gyermekek pénzügyi tudatosságra való nevelésében és motivációjának növelésében a visszajelzések alapján sokat segít a szülőknek ez a fejlesztés.

Városismereti játék a családdal

A második helyezettnek járó 2 millió forintot a Fehérvár Hero alkalmazás kitalálói érdemelték ki, akik éppen a karantén alatt indították útjára a családok élményszerzését támogató, 45 napos városismereti játékukat.– Székesfehérváriak vagyunk, itt rendelkezünk a legszélesebb helyismerettel, így a játék prototípusa is a városunkhoz köthető, de tervben van hazánk további városainak integrálása is – mesélte a Hero játék két kifejlesztője, Baranyi Anikó és Kovács Péter. – Szerettük volna közelebb hozni egymáshoz a családtagokat, inspiratív, közös élményekre sarkallni őket, miközben jobban megismerhetik környezetüket és olyan helyeket is felfedezhetnek, amelyekről korábban még nem is hallottak.

Nyertek a Gyerekkel!

A 3 millió forintos fődíjat két kétgyermekes édesanya, Szente Aliz és Szilágyi Virág kapta meg. A gyerekkel.com országos gyerekbarát hely- és eseménykereső alkalmazás hatalmas sikernek örvend, közel 80 ezer letöltés mellett az igazi boldogság: özönlenek a szülők hálás köszönetnyilvánításai.

– A gyerekeink nagyjából egyidősek, így 3-4 évvel ezelőtt egyszerre tapasztaltuk meg, milyen nehézséget okoz egy gyerekbarát program, szálláshely vagy étterem kiválasztása – meséli Aliz és Virág. – Akkor döntöttük el, hogy belevágunk a gyerekkel alkalmazás kifejlesztésébe. A mostani siker, az első helyezés is örömteli visszaigazolás, de az is szívet melengető, amikor szembesülünk a szülők visszajelzéseivel, elmesélik mennyit segített nekik a program és milyen jó szívvel ajánlják barátaiknak, ismerőseiknek.

Megérdemelt különdíjasok

Ekler Gergely családokért felelős stratégiai államtitkár, dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára, Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke és Szalai Piroska, a KINCS Smart Family Centrum vezetője, valamint a zsűri tagjai adták át a fődíjak mellett a különdíjakat is.

Az Okos fiatalok-különdíjban a Curion részesült. A tehetséges fiatalok hazai és nemzetközi cégek felsővezetőivel készült interjúkat publikálnak. Az Egészséges családokért-különdíj is gazdára talált, ezt a mozgásszervi szakorvosok által összeállított Potzak online videós edzésprogram érdemelte ki. A Tanuló családokért-különdíj az iskolaérettségi szintet objektívan mérő Practikidet illette meg, ez segít megtalálni a válaszokat az óvoda és az iskola közötti átmenetre. A Női startupper-különdíjat a Smartzilla vehette át. A fejlesztés gazdaságos megoldásokkal könnyíti meg és teszi biztonságossá a családok életét.

A Tungsram különdíját a Green Drops Farm kapta. A klímaváltozásra a növénytermesztés hatékonyabbá tételével reagáló innovatív cég terméke által akár az erkélyen is gazdálkodhatunk. A Tungsram Ilex Innovációs Piactéri-különdíját az ételpazarlás visszaszorítása érdekében tett erőfeszítéseiért a Munch, a matematikai alapoktatás élményalapúvá tételéért dolgozó Darts Matek, a családok számára létrehozott interaktív mesetárat fejlesztő BOOKR Kids, a cukorbetegek támogatását és hiteles tájékoztatását zászlajára tűző Végtagmentő Applikáció és az okos beltéri komposztáló megoldásokat fejlesztő Compocity kapta.

A MOL különdíjában az Aphex Gamez környezetvédelmi társasjáték, a határozott családalapítási szándékkal rendelkező 20-40 évesek online társkeresője, a Legyünk család! és a Mozdulj ki! turisztikai applikáció részesült. A Design Terminál Mentorálási-különdíját a Gyógyszerész a háznál vehette át. A klasszikus gyógyszertári tanácsadást új szemléletbe helyező fejlesztés az otthonukba szorult családok megsegítésére jött létre.

A díjátadásokat követően a panelbeszélgetések kerültek fókuszba, amelyek során többek között a nagyvállalatok (Béres Gyógyszergyár, Gránit Bank, MOL Magyarország, Tungsram Csoport) vezetői osztották meg gondolataikat a hazai startup ökoszisztémáról és meséltek arról, hogyan kerülhetnek központba az innovációk a családok mindennapjaiban. Rámutattak, hogy a folyamatosan változó világban mindig helye van az új ötleteknek, tapasztalatuk szerint ráadásul a fiatalok oldaláról nagy a nyitottság a jövő megoldásait illetően. Mint mondták: mindent, amit építünk, a gyerekeink fogják használni! Ennek szellemében tehetjük színesebbé a világot.