Az Aczél Petra által szerkesztett könyv tíz tanulmányon keresztül mutatja be a társadalom és a család viszonyát, a családtudomány hazai eredményeit a gyermekvállalás kérdésköréhez kapcsolódóan, vagy a párkapcsolat és a gyermeknevelés összefüggéseit. A szerzők szociológusok, néprajzkutatók, statisztikusok, közgazdászok, orvoskutatók, pszichiáterek és jogászok. 

A Kopp Mária Intézet azzal a céllal alapította meg a Családtudományi Szakmai Kollégiumát (KCSTSZK), hogy ösztönözze és támogassa a hazai családtudományi kutatásokat, és újszerű szinergiákat hozzon létre a tudományterületek között.  

A könyvbemutatón Fűrész Tünde, a KINCS elnöke elmondta, hogy a rendezvény időpontja nem véletlen, ugyanis vasárnap volt a családok nemzetközi napja, amely 1994 óta ráirányítja a figyelmet arra, hogy a család a társadalom legfontosabb intézménye, "nemzetünk alapja". 

A szerzőknek és szerkesztőnek köszönetet mondva kiemelte: a „Család – Gyermek – Jövő” című kötet a család meghatározó szerepére fókuszál. Fűrész Tünde emlékeztetett, hogy a KINCS-nek megalakulása óta célja, hogy híd szerepet töltsön be a tudomány és a politikai döntéshozatal között. 

– A könyv mindenkinek hasznos lehet, akit érdekel a család témája. A kötet tíz tanulmányt tartalmaz, amelyek elsősorban friss kutatási eredményeket mutatnak be, egyebek mellett a néprajz és kulturális antropológia, a szociológia, a neveléstudomány, a jog és a történelem diszciplínáiból – mondta Prof. Dr. Aczél Petra, a KINCS Családtudományi Szakmai Kollégium elnöke, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára és egyben a kötet szerkesztője.

A szerzők hét magyar egyetem oktatói közül kerültek ki, továbbá együttműködtek egyebek mellett a KSH-val, a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel és a Mathias Corvinus Collegiummal is – tette hozzá Aczél Petra. A 270 oldalas tanulmánykötetben 21 szerző tíz tanulmánya szerepel a társadalom és család, a gyermekvállalás és a gyermeknevelés és párkapcsolat témakörében.  

A kötet szerzője kihangsúlyozta, hogy a családos élet az egyetlen boldogsághoz vezető út és nagyon fontos a magyar családtudományok további építése, épülése. 

A rendezvény egy kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott, amelyen a könyv több szerzője is részt vett: Dr. Engler Ágnes, a KINCS tudományos elnökhelyettese; Dr. Bali János, az ELTE Néprajzi Intézetének egyetemi adjunktusa, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási, stratégiai és koordinációs igazgatója; Dr. Rövid Irén, a Központi Statisztikai Hivatal szociológusa; Prof. Dr. Pusztai Gabriella, egyetemi tanár, a Debreceni Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet igazgatója és dr. Pári András, a KINCS kutatási vezetője. A szerzők kitértek a saját kutatásaikra, azok eredményeire és a családtudományok fontos jövőbeli feladataira is.  

A könyvbemutató és a kerekasztal-beszélgetés visszanézhető a KINCS Facebook oldalán: https://www.facebook.com/watch/?v=708062430439974