– Vannak olyan alapértékek, amelyeket – bármilyen nehézség is adódik – minden körülmények között őrizni kell, ilyen érték a család – mondta az eseményen Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

 Hangsúlyozta: jöhet bármi a világ és az ország sorsában, gazdasági krach, járványidőszak, háború, szankciók vagy energiaár-robbanás, a kormány akkor is minden évben új családtámogatásokat vezet be. 

– Nincs olyan nehézség, amikor ne lenne bővülés. A magyar családok támogatása terén minden évben egyet lépünk előre – fogalmazott. 

Mint mondta, a friss házasok támogatásától vagy a gyermeket tervező, akár meddő párok segítésén át egészen a gyermek felnövekedéséig minden életszakaszban és helyzetben segítik a családokat, és nincs olyan gazdasági visszaesés, amely miatt ettől visszalépnének.

Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy Európában nem létezik egységes fogalom arra, mit tekintünk családnak, házasságnak, a magyar alaptörvény azonban világosan meghatározza ezt.

Magyarország alaptörvénye hitet tesz amellett, hogy a családi kapcsolat alapja a házasság és a szülő-gyermek kapcsolat, illetve kimondja azt is, hogy a házasság önkéntes elhatározás alapján születik meg, valamint hogy az anya nő, az apa pedig férfi - magyarázta, hozzátéve: a kormány nőpolitikai gondolkodásában is ez az egyensúly, harmónia jelenik meg.

– Legyen szó a szociális védelem, a foglalkoztatás vagy éppen a döntéshozatalban való részvételről, a nők jogainak érvényesítését a férfiak és nők kiegyensúlyozott együttműködésében látjuk – húzta alá a helyettes államtitkár.

Az eseményen együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke, Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója és Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke.

 A "Keresztény asszonyok a családért" elnevezésű nyilatkozat aláírásával a három szervezet elkötelezte magát a hit, a család, a nemzet, a közösség és az anyaföld, egyént és közösséget megtartó "sarokkövek" védelme mellett.

Az együttműködés keretein belül a szervezetek hangsúlyozni kívánják többek közt a nők családban és társadalomban betöltött egyedi szerepének fontosságát, valamint a társadalom alapegységének, a családnak kitüntetett értékét, "amely nélkül nincs jövő és nincs nemzeti megmaradás sem". Az aláíró felek közös rendezvényeket szerveznek, javaslatokat készítenek elő, egyúttal csatlakozásra hívnak minden olyan szervezetet, amely egyetért alapértékeikkel és szívesen kiáll azok mellett.

Az esemény zárásaként levetítették "Az orvosok hercege - Boldog Batthyány-Strattmann László" című dokumentumfilmet.