Nemzetközi porondra lépett a KINCS - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Nemzetközi porondra lépett a KINCS

MTI, fotó: Förster Tamás
2021. szept. 22. 11:31
Családban élni jó

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért együttműködési megállapodást kötött az Universitat International de Catalunya Családtudományi Intézetével, és így nemzetközi színtérre lépett – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter stratégiáért és koordinációért felelős államtitkára.

Ekler Gergely azt mondta, büszkeségre ad okot, hogy Magyarország a GDP-jének csaknem öt százalékát fordítja családtámogatásra. Hozzátette: a kormány a családi élet sok pontján képes támogatást nyújtani, példaként a gyermekvállalást, a családi adózást, az otthonteremtést, és a nagycsaládosok autóvásárlását említve.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke jelezte, hogy az intézet már több hazai egyetemmel kötött együttműködési megállapodást.

A szerdán aláírt megállapodás részeként a felek vállalják, hogy közös kutatásokat folytatnak, egymás kiadványaiban publikációkat jelentetnek meg - sorolta a KINCS elnöke. Fűrész Tünde ugyanakkor kiemelte, a katalán egyetemen már 2004 óta olyan családtudományi képzések folynak, amelyeket a magyar felsőoktatásba is át tudnak ültetni.

A KINCS elnöke arról is beszámolt, hogy az intézet idén novemberben szervezi meg ismét a Családi Értékek Nemzetközi Hálózatát, amelyre 31 országból várnak szakértőket. Az eseményen a barcelonai egyetem is részt vesz.

Montserrat Gas Aixendri, az UIC Barcelona Családtudományi Intézetének igazgatója elmondta, az intézet 2004 óta működik Spanyolországban és országos szinten ez az egyetlen intézmény, amely családpolitikával kapcsolatos kutatásokkal foglalkozik.

Megtiszteltetésnek tartja, hogy ők az első olyan nemzetközi egyetem, amellyel a KINCS együttműködési megállapodást kötött. Úgy fogalmazott: Magyarországon kiemelkedő munka folyik a családpolitika terén; számukra Nyugat-Európában furcsa megtapasztalni, hogy most Magyarországtól kell tanulniuk, hogy ezen a téren milyen intézkedéseket kell hozni, hogyan lehet átvészelni ezeket a zord demográfiai időket.

A sajtótájékoztató végén Fűrész Tünde és Montserrat Gas Aixendri írta alá a két intézmény nevében az együttműködési megállapodást.