A térkép úgynevezett „slow&green” (lassú és zöld) szemlélettel kifejezetten azokra a helyekre koncentrál, amelyek egyszerű, lassú élményekkel gazdagítják a kisgyerekeseket – kreatív játszóterek, fűszerbolt, belvárosi apró könyvesboltok és a legjobb családi programok (apás ringató, mama, nézd! múzeumi foglalkozás, belvárosi gyerekjóga, papírszínház) gyűjteménye.

A térkép alkotóinak célja az volt, hogy esztétikus, kézbe fogható iránytűt adjanak a kisgyerekes családoknak: így kerültek fel a válogatásba a legjobb dombról legurulós helyek és a legzöldebb parkok, természetes játszóterek, művészeti intézmények, közösségi helyek, néhány édes kávézó, kedves gyerekboltok, klasszikus budapesti kedvencek és most felfedezett titkos sarkok.

Babakocsi-bérlő ügyfeleinktől gyakran megkaptuk a kérdést, hogy merre induljanak, ha nyugodt, élményekkel teli napot töltenének a városban. Kiadványunk vállaltan szubjektív válogatás azokból az elsősorban belvárosi vagy könnyen megközelíthető helyekből, amelyeket bátran ajánlunk a kisgyerekeseknek – mondja Nyári Fruzsina, a Babagúz babaholmi-kölcsönző tulajdonosa a pottyoslabda.hu-nak.

Tények:

  • A térkép angol és magyar nyelven, első nyomásban 1000 példányban készül.
  • Elérhető online a Babagúz webshopjában, a Lottirose Deák téri csomagponton illetve partnereinknél.
  • A térkép megvásárolható december 15-én személyesen a Pici Piacon is.
  • Decemberben nagyméretű színező és képkeretbe tehető plakát, tavasszal társasjáték és képeslap is készül belőle. A Budapest gyerekkel applikáció 2020-ban debütál.
  • Minden térkép megvásárlásával 100 forinttal támogatjuk az Amigos a gyerekekért alapítványt.
  • A térképet márkanagyköveteik is segítik: Paár Julcsi népdalénekes, Remete Tibor a Highlights of Hungary alapítója, Forgács-Fábián Sára, az Amigos a gyerekekért alapítvány megálmodója, Urbán-Váradi Alexandra (For Her blog), Bitay Andrea (Maison blog) és Farkas Lackó (Apukaland) bloggerek.
  • Fontos cél volt, hogy a térkép grafikai részére minél több, könnyen felismerhető gyerekkori kedvenc (kukásautó, galamb, cica, papírhajó, dínó) felkerüljön.
  • A térkép oldalán, a babaguz.hu-n decemberben elérhető lesz az őszi-téli családi bakancslista plusz 12 szezonális kedvenccel, illetve december végétől a Még száz hely! melléklet, amely családbarát éttermeket, kávézókat, találkozóhelyeket gyűjt össze.

Ahogy Babics Anna, a térkép kreatív tervezője elmondta: – A Budapest gyerekkel térkép fontos eszköz lehet egy kisgyerek első éveiben ahhoz, hogy környezetének megismerését Budapest válogatott, barátságos helyeivel kezdje. A térkép számunkra nemcsak egy kiadvány, hanem kiindulópont egy sokakat érintő párbeszédhez: mit kell és lehet tenni azért, hogy egy nagyváros családbarát, hívogató és élményeket nyújtó legyen.

(Fotó: Sári Bence)